Λιτή κυβερνητική παρουσία στη ΔΕΘ

Λιτή κυβερνητική παρουσία στη ΔΕΘ

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λιτή παρουσία και ολιγομελή εκπροσώπηση στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης (10 Σεπτεμβρίου), περιορισμένη στα απολύτως απαραίτητα, ζήτησε στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο ο κ. Γ. Παπανδρέου. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι σε μια εποχή «πρωτόγνωρης δημοσιονομικής προσπάθειας, με περιορισμό δαπανών παντού», η ΔΕΘ δεν μπορεί να εξαιρεθεί από τη λογική αυτή. Συνέστησε λοιπόν από τους υπουργούς να μεριμνήσουν ώστε η παρουσία τους στην Εκθεση να αντιμετωπισθεί «με ανάλογο πνεύμα εξοικονόμησης πόρων – μια λιτή παρουσία». Κάλεσε μάλιστα να αξιολογηθεί «η παρουσία εκπροσώπων των εποπτευόμενων φορέων, περιορίζοντάς την στο αυστηρώς απαραίτητο πλαίσιο – π. χ., μόνο αν υπάρχει ειδικό λόγος παρουσίας ή αν ο φορέας έχει δικό του περίπτερο στην Εκθεση, φροντίζοντας και πάλι η εκπροσώπηση να είναι όσο πιο λιτή και ολιγομελής γίνεται».

Ο κ. Παπανδρέου ξεκίνησε την εισήγησή του με αναφορά στα τραγικά γεγονότα της Νορβηγίας, ενώ ζήτησε από τους υπουργούς του «μεγαλύτερη ορμή» στην προώθηση των θεμάτων της κυβερνητικής ατζέντας που δεν συνδέονται κατ’ ανάγκην με τη δημοσιονομική προσπάθεια της χώρας. Εφερε ως ενδεικτικά παραδείγματα τα νομοσχέδια τα οποία συζητήθηκαν χθες στο υπουργικό συμβούλιο, όπως η θεσμοθέτηση αυστηρών ποινών για το παράνομο στοίχημα στο ποδόσφαιρο, τα αυθαίρετα, αλλά και το νέο νομικό πλαίσιο που θα επιτρέπει τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων. Από τη συζήτηση απουσίασε εντελώς το ζήτημα των ταξί. Φαίνεται ότι για το θέμα συνομίλησαν στο περιθώριο του υπουργικού και εντός της αιθούσης οι κ. Δ. Ρέππας και Ι. Ραγκούσης.

Ως προς το ζήτημα των αυθαιρέτων ιδιαίτερα καυστικός υπήρξε ο κ. Θ. Πάγκαλος, ο οποίος με αφορμή τη συζήτηση για τον μηχανισμό κατεδάφισης κτισμάτων δίχως πολεοδομική άδεια υπογράμμισε ότι αν δεν γκρεμιστούν κάποια σπίτια και μάλιστα επώνυμων παρανομούντων «όλα τα άλλα είναι λόγια». Σύμφωνα με πληροφορίες, με τη διαπίστωση του κ. Πάγκαλου συμφώνησε και ο πρωθυπουργός, ο οποίος τόνισε την ανάγκη να υπηρετηθεί πάση θυσία η νομιμότητα.

Το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης μονοπώλησε το νομοσχέδιο του κ. Π. Γερουλάνου για το ποδόσφαιρο και το παράνομο στοίχημα. Ο κ. Α. Λοβέρδος πρότεινε το ελληνικό κράτος να μην αναμένει τις αποφάσεις της UEFA και -αν αποδειχθεί ότι ελληνικές ομάδες έχουν εμπλακεί στην υπόθεση των στημένων αγώνων- να απαγορεύσει τη συμμετοχή τους στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Ο κ. Χ. Καστανίδης ζήτησε να καταβάλλονται από τους συλλόγους χρηματικές εγγυήσεις κάθε Κυριακή πριν από τη διεξαγωγή των αναμετρήσεων, ως εξασφάλιση για την αποφυγή των επεισοδίων.

Εκτεταμένη συζήτηση έγινε και για το πιο «πολιτικό» από τα χθεσινά νομοσχέδια το οποίο αφορά τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων. Εγιναν αρκετές αναφορές στη συνταγματική αναθεώρηση που αναμένεται να ξεκινήσει το 2013. Στόχος της κυβέρνησης είναι να προβλεφθεί η διεξαγωγή δημοψηφισμάτων έπειτα από την αίτηση συγκεκριμένου αριθμού πολιτών.

Εν τω μεταξύ, αναβάλλονται για λίγες ημέρες οι συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς. Πιθανότατα θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα. Πηγές του Μαξίμου αναφέρουν ότι τούτο συμβαίνει διότι ο πρωθυπουργός επιθυμεί να ολοκληρωθούν και οι τελευταίες διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ Ελλάδας, Ε. Ε. και ΔΝΤ, ώστε να είναι γνωστές και οι τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες που αφορούν τη συμφωνία των Βρυξελλών και το νέο δάνειο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή