Οι αυτοκινητιστές «πολιόρκησαν» για ώρες τη Βουλή

Οι αυτοκινητιστές «πολιόρκησαν» για ώρες τη Βουλή

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με συνθήματα και σφυρίχτρες χιλιάδες ιδιοκτήτες ταξί διαδήλωσαν χθες στην πλατεία Συντάγματος κατά του ανοίγματος του επαγγέλματός τους. Κυρίαρχο, το παραφρασμένο σύνθημα «Το ταξί είναι εδώ. Ενωμένο. Δυνατό».

Περισσότερα από 8.000 άτομα, από όλη την Ελλάδα, συγκεντρώθηκαν αρχικά στα γραφεία του ΣΑΤΑ στην οδό Μάρνη και πορευόμενοι στις οδούς Πατησίων και Σταδίου κατέληξαν στην πλατεία Συντάγματος νωρίς το απόγευμα. Εκεί παρέμειναν για ώρες κάτω από τον καυτό ήλιο. Ανάμεσά τους ιδιοκτήτες ταξί από τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική, την Ηλεία και άλλα μέρη της Πελοποννήσου, τη Λαμία, τη Δράμα, δεκάδες άλλες πόλεις και περιοχές. Μάλιστα, οι περισσότεροι φορούσαν διακριτικά του σωματείου και της περιοχής όπου δραστηριοποιούνται.

Ιδιαιτέρως έντονη ήταν η παρουσία των ιδιοκτητών ταξί από την Κρήτη, αφού πολλοί επέλεξαν να διαδηλώσουν φορώντας τα παραδοσιακά ρούχα του τόπου τους.

Η συγκέντρωση κύλησε ειρηνικά, με τα ΜΑΤ να απουσιάζουν από το πεζοδρόμιο μπροστά στο άγαλμα του Αγνωστου Στρατιώτη και την προεδρική φρουρά να ακολουθεί το σύνηθες πρόγραμμα των αλλαγών της. Εκτός από τους απεργούς, την αστυνομία και τους λιγοστούς «Αγανακτισμένους» αρκετοί ήταν οι τουρίστες που διέσχιζαν την κεντρική πλατεία της χώρας με έκφραση απορίας στο πρόσωπο, φωτογραφίζοντας πανό και σημαίες… Η ομάδα περιφρούρησης απομόνωσε ορισμένα άτομα πριν προκαλέσουν επεισόδια, ενώ από την αστυνομία συνελήφθη αλλοδαπός που εντοπίστηκε με μαχαίρι στην κατοχή του. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες επαναλάμβαναν ότι ανησυχούν διότι το άνοιγμα του επαγγέλματος θα προκαλέσει απώλεια εισοδήματος.

«Είμαστε νόμιμοι. Πλήρωσαμε τις άδειες στις υψηλές τιμές της αγοράς. Κάποιοι υποθήκευσαν τα σπίτια τους προκειμένου να εξασφαλίσουν μια δουλειά για να ταΐσουν την οικογένειά τους. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι αύριο δεν θα υπάρχει μεροκάματο και θα χάσουν τα σπίτια τους. Ακούμε στις τηλεοράσεις ότι υπάρχουν ιδιοκτήτες με 20 ή 30 άδειες ταξί. Κι εμείς ψάχνουμε να βρούμε αυτούς τους ιδιοκτήτες. Οσοι συνάδελφοι ξέρω έχουν μια άδεια ταξί για να ζήσουν την οικογένειά τους», δήλωσε στην «Κ» ο κ. Απόστολος Ζαρκανίτης, ιδιοκτήτης ταξί που έφθασε από το Αγρίνιο.

«Κάναμε 650 χλμ. για να έρθουμε εδώ. Πίσω περιμένουν οι οικογένειές μας. Είμαστε απαισιόδοξοι, αλλά θα συνεχίσουμε τον αγώνα και εδώ και στη Χαλκιδική όπου έχουμε ήδη τρία μπλόκα» συμπλήρωσε ο κ. Αντώνης Παπαθανασίου, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Ταξί Χαλκιδικής.

«Στρατηγική νίκης»

Λίγο πριν από τις εννέα το βράδυ, οι επικεφαλής των κινητοποιήσεων έλεγαν ότι θα συνεχίσουν και ότι μάλιστα θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους. Πρωταρχικό αίτημα των απεργών είναι να τεθεί πληθυσμιακός περιορισμός στον αριθμό των αδειών ταξί. «Η απεργία θα συνεχιστεί μέχρι να μας δοθούν γραπτές εγγυήσεις», δήλωσε στην «Κ» ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ κ. Θύμιος Λυμπερόπουλος και απευθυνόμενος σε συναδέλφους του αναφέρθηκε σε «στρατηγική νίκης» και «δέκα Κερατέες».

Μετά τις 9.30 το βράδυ οι διαδηλωτές άρχισαν σταδιακά να αποχωρούν και η Λεωφόρος Αμαλίας δόθηκε στην κυκλοφορία. Αμέσως μετά οι λίγοι «Αγανακτισμένοι» της πλατείας Συντάγματος έσπευσαν να απομακρύνουν πλαστικά μπουκάλια, τενεκεδένια κουτάκια και άλλα απορρίμματα από το πάνω μέρος της πλατείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή