Τα ταξί προκαλούν θύελλα στο ΠΑΣΟΚ

Τα ταξί προκαλούν θύελλα στο ΠΑΣΟΚ

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ύπαρξη αγεφύρωτου χάσματος μεταξύ των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και του κ. Ιω. Ραγκούση για την απελευθέρωση της αγοράς των ταξί έγινε εμφανής χθες στη συνεδρίαση του αρμόδιου Κοινοβουλευτικού Τομέα (ΚΤΕ). Στην αίθουσα του ΚΤΕ, όπου συνήθως δεν συμμετέχουν περισσότερα από 30 άτομα, χθες συνωστίζονταν περί τους 70 βουλευτές, οι οποίοι μάλιστα άλλαζαν θέσεις μεταξύ τους, διότι η ατμόσφαιρα είχε γίνει αποπνικτική. Πολλοί βουλευτές επιτέθηκαν στον κ. Ραγκούση, ακόμη και προσωπικά. Το κλίμα είχε καλλιεργηθεί ήδη από νωρίς το πρωί, όταν ο κ. Λ. Γρηγοράκος ζήτησε την παραίτηση του κ. Ραγκούση και ο Δ. Λιντζέρης τον κατηγόρησε για προσωπικές στρατηγικές.

Ως προς την ουσία της κυβερνητικής στάσης έναντι των απεργούντων οδηγών ταξί, ο κ. Ραγκούσης και το Μαξίμου τηρούν κοινή γραμμή, καθώς μεταδίδεται και από τις δύο πλευρές πως απαραίτητη προϋπόθεση για την εξεύρεση λύσης είναι να σταματήσουν τώρα οι κινητοποιήσεις και να ξεκινήσει ο διάλογος. Ο κ. Ραγκούσης, πάντως, δεν αποκάλυψε τις προτάσεις που θα καταθέσει, απέφυγε να θέσει χρονοδιάγραμμα και προανήγγειλε ότι ώς το τέλος του διαλόγου δεν θα εκδοθούν νέες άδειες. Νωρίτερα, στο υπουργικό συμβούλιο, οι κ. Δ. Ρέππας και Ιω. Ραγκούσης σηκώθηκαν αρκετές φορές από τη θέση τους και συνομίλησαν, μία φορά και με τη συμμετοχή του κ. Ν. Αθανασάκη. Οι σχέσεις μεταξύ τους έχουν αγγίξει αυτές τις ημέρες το χαμηλότερο σημείο τους. Ο κ. Ραγκούσης, πάντως, ενώπιον των βουλευτών αρνήθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα με τον συνάδελφό του και είπε ότι όπως εκείνος δεν μπορεί να του επιβάλει να εφαρμόσει την πρότασή του για το ενιαίο μισθολόγιο, έτσι και ο ίδιος δεν πιέστηκε να υπογράψει το Π.Δ. για τα ταξί. Τέλος, κατήγγειλε ότι ο πρόεδρος των οδηγών ταξί δέχθηκε επίθεση και έπειτα απολύθηκε μαζί με τέσσερις συναδέλφους του, επειδή υποστήριξε την απελευθέρωση του επαγγέλματος.

Οι διάλογοι που ακολούθησαν είναι ενδεικτικοί της έντασης που επικράτησε. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ραγκούσης επανειλημμένως συγκρούστηκε με την κ. Τόνια Αντωνίου, η οποία λέγεται ότι του ζήτησε να βρει άμεσα λύση. Τον κάλεσε επίσης να παραδεχθεί ότι κάνει λάθος, τονίζοντας πως δεν υφίσταται προσωπικό ζήτημα και του απέδωσε δηλώσεις υπέρ της απορρύθμισης της αγοράς. Ο κ. Ραγκούσης της απάντησε ότι ουδέποτε έκανε τέτοιες δηλώσεις και πως τους ισχυρισμούς αυτούς τους κάνουν μόνο η ίδια και ο πρόεδρος των ιδιοκτητών, κ. Θ. Λυμπερόπουλος. Η ένταση ανέβηκε όταν η κ. Αντωνίου, σχεδόν ουρλιάζοντας, ζητούσε να κληθεί στον ΚΤΕ ο κ. Ρέππας και να εξηγήσει τι έκανε και δεν υπήρχε πρόβλημα. Ο κ. Ραγκούσης της ζήτησε να αλλάξει το ύφος της και ο κ. Β. Εξαρχος προσπαθούσε να την ηρεμήσει. Ο κ. Ιω. Βλατής επιτέθηκε εναντίον του κ. Ραγκούση ζητώντας του να σταματήσει να στέλνει ψηφοφόρους στον κ. Αντ. Σαμαρά. Η κ. Παπανδρέου όπως και οι κ. Οδ. Κωνσταντινόπουλος και Ν. Σαλαγιάννης ζήτησαν να μεταφερθεί το θέμα προς συζήτηση είτε στο υπουργικό συμβούλιο είτε στην κυβερνητική επιτροπή. Η κ. Σοφία Γιαννακά απέδωσε στον υπουργό πρόθεση να μη δώσει λύση στο πρόβλημα, ενώ η κ. Αννα Νταλάρα ζήτησε να υπάρξει ανακωχή με τους ιδιοκτήτες ταξί. Ο κ. Π. Ρήγας καταλόγισε λάθος πολιτικό χειρισμό από την πλευρά του υπουργού. Ο κ. Μιχ. Τζελέπης μίλησε για δύο μέτρα και δύο σταθμά στην αντιμετώπιση φαρμακοποιών και συμβολαιογράφων από τη μια και ιδιοκτητών ταξί από την άλλη. Ιδιαίτερα σκληρή ήταν η κ. Θεοδώρα Τζάκρη, μέχρι πρότινος άμεση συνεργάτις του κ. Ραγκούση στο υπ. Εσωτερικών, η οποία τον κατηγόρησε για άτυπους, άκαιρους, άσκοπους και ατυχείς χειρισμούς.

Υπήρχαν ωστόσο και βουλευτές που τάχθηκαν υπέρ του κ. Ραγκούση, όπως ο κ. Λ. Μίχος, ο οποίος είπε ότι στηρίζει τους «Ραγκούσηδες που δεν υποχωρούν στις συντεχνίες», και η κ. Σούλα Μερεντίτη, που τόνισε πως δεν μπορεί να υποστηρίζει η Κ.Ο. τους ταξιτζήδες και δη αυτούς της Αθήνας. Οι κ. Ολγα Ρενταρή και Ελπίδα Τσουρή στήριξαν επίσης τον κ. Ραγκούση, λέγοντας ότι δεν μπορεί μετά από σειρά περικοπών σε ολόκληρη την κοινωνία να διστάζουν τώρα, ενώ ο κ. Μ. Στρατάκης αναρωτήθηκε γιατί δεν παρεμβαίνει η αστυνομία. Μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο εισηγητής του ΚΤΕ κ. Ιω. Αμοιρίδης δήλωσε ότι οι βουλευτές συμφώνησαν σε σύντομο διάστημα να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Ζητούν για το διάστημα αυτό να μην εγκριθεί καμία άδεια και προτρέπουν τους οδηγούς ταξί να λύσουν την απεργία τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή