Εως 600 οι διορισμοί εκπαιδευτικών φέτος, από 2.500 πέρυσι

Εως 600 οι διορισμοί εκπαιδευτικών φέτος, από 2.500 πέρυσι

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μείωση του αριθμού των προσλήψεων στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση για το σχολικό έτος 2011-12 θεωρείται δεδομένη. Το ερώτημα είναι πού θα φτάσει το… μαχαίρι. Πέρυσι είχαν γίνει περίπου 2.500 διορισμοί και φέτος υπάρχουν πληροφορίες ότι η μείωση θα προσεγγίσει το 80%. Δηλαδή, μόλις 500 – 600 διορισμοί. Το ίδιο αναμένεται και στους διορισμούς αναπληρωτών. Πέρυσι είχαν προσληφθεί περί τους 15.000 αναπληρωτές και στις δύο βαθμίδες και φέτος ο αριθμός δεν θα ξεπεράσει τις 6.000.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε χθες στην «Κ» υψηλόβαθμο στέλεχος του υπ. Παιδείας, ο αριθμός των διορισμών μονίμων θα οριστικοποιηθεί και θα ανακοινωθεί την προσεχή εβδομάδα. Επίσης, οι προσλήψεις θα γίνουν επί πραγματικών κενών, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ειδικότητες για τις οποίες δεν θα προσληφθεί κανείς.

«Αγώνας δρόμου» για τα κενά

Το υπουργείο θα αναγκαστεί να αποδυθεί σε αγώνα δρόμου για να αντιμετωπίσει τα κενά που θα προκύψουν με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, διότι τη στιγμή που οι διορισμοί μειώνονται, συνεχίζεται το κύμα των συνταξιοδοτήσεων, καθώς εκφράζονται φόβοι για περικοπές στο εφάπαξ. Ο ακριβής αριθμός των συνταξιοδοτήσεων θα οριστικοποιηθεί έως τα μέσα Αυγούστου, αλλά ήδη πληροφορίες από τις ομοσπονδίες κάνουν λόγο για περισσότερους από 11.500 δασκάλους και καθηγητές. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπ. Παιδείας, το 2010-2011 είχαν κατατεθεί 11.466 αιτήσεις για συνταξιοδότηση, εκ των οποίων οι 3.930 στην πρωτοβάθμια και οι 7.536 στη δευτεροβάθμια. Ηταν η πρώτη χρονιά που κατεγράφη εντυπωσιακή αύξηση του αριθμού των συνταξιοδοτήσεων, αφού, με βάση τα στοιχεία των ομοσπονδιών, τα προηγούμενα χρόνια οι συνταξιοδοτήσεις ήταν 4.500 ετησίως. Με δεδομένη τη μείωση των διορισμών, είναι γεγονός ότι ομάδες εκπαιδευτικών με παλαιότερη προϋπηρεσία σε θέσεις αναπληρωτών θα μείνουν εκτός νυμφώνος. Για παράδειγμα, όσοι έχουν συμπληρώσει 30 μήνες προϋπηρεσίας έως τις 30-6-2008, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν γυμναστές. Από τους 1.050 30μηνίτες που κατοχύρωσαν δικαίωμα με βάση τον νόμο 3687/2008, έχουν μείνει αδιόριστοι 285 που ζητούν μια θέση στην εκπαίδευση, βάσει του ότι έχουν προσφέρει αναγνωρισμένο έργο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή