Οξεία κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Οξεία κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονες αντιδράσεις και αυστηρή κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης προκάλεσαν τα όσα είπε ο πρωθυπουργός στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ για την επιτυχία των Βρυξελλών, αλλά και οι δηλώσεις του περί «συστηματικής προσπάθειας διάφορων ετερόκλητων δυνάμεων να επικρατήσει το πλήρες χάος στη χώρα μας»

Πολύ σκληρή ήταν η αντίδραση του ΣΥΝ. Ο κ. Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση ότι «αυτό που αντιλαμβάνονται ως «πατριωτικό» καθήκον είναι το καθήκον απέναντι στις αγορές, τους κερδοσκόπους και το ιδιωτικό κεφάλαιο» και πρόσθεσε ότι «ο ελληνικός λαός καταδικάζεται πια επίσημα σε ισόβια κοινωνική εξαθλίωση, σε μνημόνια και μέτρα λιτότητας διάρκειας μισού αιώνα». Ο ίδιος κάλεσε τον λαό σε κοινωνικούς αγώνες. Στο ίδο μήκος κύματος, και το γραφείο Τύπου κατηγόρησε τον πρωθυπουργό, ότι «προσπάθησε απελπισμένα να βαφτίσει τα πεπραγμένα της κυβέρνησης ως επιτυχημένα» και πρόσθεσε ότι ο μοναδικός δρόμος είναι «η ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής και της κυβέρνησης».

Η πιο οξεία κριτική πάντως ήρθε από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος Π. Λαφαζάνη, ο οποίος υπογράμμισε ότι «η χώρα χρειάζεται μια μεγάλη προοδευτική ανατροπή, ώστε με όπλο την αθέτηση πληρωμών να γίνει αποτελεσματική μια επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, με στόχο τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του». Οπως τονίζει ο κ. Λαφαζάνης, σε κάθε περίπτωση, η διακοπή αποπληρωμής του χρέους παρά τις δυσκολίες που θα επιφέρει είναι χίλιες φορές προτιμότερη από τη συνεχιζόμενη αδιέξοδη μνημονιακή λεηλασία και αποφάσεις εμπαιγμού, όπως αυτή της Συνόδου Κορυφής

Ο ΛΑΟΣ έστρεψε την κριτική του και στα δύο μεγάλα κόμματα. Ο κ. Κ. Αϊβαλιώτης χαρακτήρισε τη χώρα «κλινικά νεκρή» και τόνισε ότι η «εικόνα της ηγεσίας των δύο κατεστημένων κομμάτων δεν ανταποκρίνεται στην εικόνα υπεύθυνων ηγετών».

Η Δημ. Αριστερά κάλεσε τα κόμματα να μην πανηγυρίζουν, αλλά και να μην καταστροφολογούν και ζήτησε αλλαγή πολιτικής. «Η ανάσα που πήρε η χώρα μας από τις αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών απαιτεί άμεση αλλαγή πολιτικής στο εσωτερικό επίπεδο της χώρας», επισημαίνει η ΔΗΜΑΡ και προσθέτει ότι «καμιά μικροκομματική λογική που οδηγεί σε πανηγυρισμούς ή σε καταστροφολογία δεν αντιμετωπίζει με υπευθυνότητα τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και τα βάρη της κοινωνίας». Στο ίδιο μήκος κύματος, η Δημ. Συμμαχία καλεί την «κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, αντί να πανηγυρίζουν και να αναλώνονται σε θριαμβολογίες εσωτερικής κατανάλωσης, να προχωρήσουν στην υλοποίηση των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών, με ρεαλισμό και τόλμη. Ζητεί να σταματήσουν αναβολές, καθυστερήσεις, παλινωδίες και συμβιβασμοί, καθώς έτσι «ούτε μεγάλες τομές γίνονται, αλλά ούτε πρωτογενή πλεονάσματα επιτυγχάνονται ώστε να μπούμε στον δρόμο της ανάπτυξης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή