Παραιτήθηκαν οι υπουργοί του ΔΗ.ΚΟ.

Παραιτήθηκαν οι υπουργοί του ΔΗ.ΚΟ.

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βαθαίνει η διπλή -πολιτική και οικονομική- κρίση στην Κύπρο μέρα με την ημέρα, με την ανάγκη λήψης αποφάσεων για την υπέρβασή της να καθίσταται πλέον επιτακτική. Χθες, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗ.ΚΟ.) κ. Μάριος Καρογιάν, ζήτησε από τα στελέχη του κόμματός του που συμμετέχουν στο υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης του κ. Δημ. Χριστόφια, να παραιτηθούν από υπουργοί.

Στόχος της απόφασής του αυτής ήταν, όπως είπε ο εκπρόσωπος του ΔΗ.ΚΟ., να διευκολυνθεί ο κ. Χριστόφιας στον άμεσο ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Ετσι, μετά την παραίτηση, πρόσφατα, του υπουργού Εξωτερικών, κ. Μάρκου Κυπριανού, που προέρχεται από το ΔΗ.ΚΟ., σε παραίτηση κλήθηκαν από τον πρόεδρο του κόμματος οι υπουργοί Εμπορίου, Αντώνης Πασχαλίδης και Υγείας, Χρίστος Πατσαλίδης. Η απόφαση του κ. Καρογιάν αποδίδεται από στελέχη του ΔΗ.ΚΟ. στη διαπίστωση ότι οι συνθήκες επιδεινώνονται δραματικά και ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα καταλυτικές πρωτοβουλίες και να ληφθούν αποφάσεις, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα. Σε επιστολή του προς τον Κύπριο Πρόεδρο, ο κ. Καρογιάν αναφέρεται στην εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει η οικονομία της Κύπρου και επισημαίνει ότι η ραγδαία επιδείνωση, που επήλθε μετά την καταστροφική έκρηξη στη ναυτική βάση, διαμορφώνουν συνθήκες ανάληψης άμεσης δράσης. «Αν δεν δράσουμε άμεσα, ενδεχομένως να μας αναμένουν χειρότερα», αναφέρει στην επιστολή. Η εξέλιξη στο πολιτικό μέτωπο, ήρθε λίγο μετά την ανακοίνωση του οίκου Moody’s, ο οποίος προχώρησε σε διπλή υποβάθμιση της οικονομίας της Κύπρου. Την εξέλιξη φαίνεται ότι πυροδότησε η ανακοίνωση πρόθεσης της κυβέρνησης να μεταφέρει την εφαρμογή μέτρων δημοσιονομικής πειθαρχίας σε βάθος 18 μηνών, κίνηση που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και στο εσωτερικό της Κύπρου.

Στην έκθεση της Moody’s (αναλυτικό ρεπορτάζ σελ.26) γίνεται αναφορά σε κακή δημοσιονομική κατάσταση της Κύπρου, η οποία επιδεινώθηκε μετά την καταστροφή στο Βασιλικό. Γίνεται αναφορά, επίσης, στην έκθεση των τραπεζών στο ελληνικό χρέος, αλλά και στον πολιτικό κατακερματισμό, ο οποίος, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, αυξάνει το ρίσκο υλοποίησης μέτρων για την οικονομία.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο κ. Χριστόφιας, που επέστρεψε χθες από το ταξίδι του στη Γαλλία, όπου συναντήθηκε με τον Γάλλο Πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί, έχει μπροστά του και τον εντατικό γύρο διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή