Επιχείρηση ανάταξης του διεθνούς κύρους της χώρας

Επιχείρηση ανάταξης του διεθνούς κύρους της χώρας

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάταξη του διεθνούς κύρους της χώρας, την προώθηση και προβολή της στο εξωτερικό, την ανάδειξη «μιας ταυτότητας, μιας ποιότητας και πρωτοπορίας της Ελλάδας σε συγκεκριμένους τομείς», έθεσε ως βασικό στόχο της ελληνικής διπλωματίας για το επόμενο διάστημα ο πρωθυπουργός, κ. Γιώργος Παπανδρέου, στην ομιλία του, χθες, στην ημερίδα των Ελλήνων πρέσβεων, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην αμαύρωση της διεθνούς εικόνας της χώρας, ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης, η οποία, όπως είπε, ώς ένα βαθμό ήταν δικαιολογημένη, λόγω δικών μας λαθών και παραλείψεων, αλλά συχνά ξεπέρασε κάθε μέτρο.

Απέναντι στην κρίση, ωστόσο, συνέχισε, η Ελλάδα έχει να αντιτάξει πολύ ισχυρό «οπλοστάσιο», το οποίο, όπως πρόσθεσε, αποτελείται από «πανίσχυρη ναυτιλία, ανεξάντλητο τουριστικό δυναμικό, ποιοτική αγροτική παραγωγή, απεριόριστες δυνατότητες αξιοποίησης εναλλακτικής ανανεώσιμης ενέργειας, καινοτόμο επιχειρηματικότητα, ανθρώπινο δυναμικό δημιουργικό και με πολύ υψηλή κατάρτιση, στρατηγική γεωπολιτική και γεωοικονομική θέση, μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες και επενδυτικές ευκαιρίες».

Ιδιαίτερα για τον τομέα της ενέργειας, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί και χειρίζεται με μεγάλη προσοχή την προοπτική πραγμάτωσης αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου που έχουν ήδη σχεδιασθεί, αλλά και άλλων που μελετώνται άμεσα, ώστε η Ελλάδα να καταστεί ενεργειακός κόμβος στην Ανατολική Μεσόγειο.

Να στηρίξουν την προσπάθεια ανόρθωσης της ελληνικής οικονομίας, κάλεσε τους πρέσβεις ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Σταύρος Λαμπρινίδης. Οπως είπε, το υπουργείο καλείται να δώσει τη μάχη στην πρώτη γραμμή και η έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην οικονομική διπλωματία και την υποστήριξη των πλέον εξωστρεφών και παραγωγικών δυνάμεων της χώρας, όπως είναι η ναυτιλία και ο τουρισμός. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις μεγάλες προκλήσεις της εξωτερικής πολιτικής, που προκύπτουν από τη «δύσκολη γειτονιά», στην οποία, όπως είπε, βρίσκεται η χώρα μας και οι οποίες απαιτούν εγρήγορση, ψυχραιμία και διορατικότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή