Παραγραφή του αδικήματος παθητικής δωροδοκίας για Τσοχατζόπουλο

Παραγραφή του αδικήματος παθητικής δωροδοκίας για Τσοχατζόπουλο

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απομακρύνεται η πιθανότητα να οδηγηθεί ο κ. Ακης Τσοχατζόπουλος στο Ειδικό Δικαστήριο, καθώς χθες έγινε γνωστή η πρόταση του εισαγγελέα του Πενταμελούς Δικαστικού Συμβουλίου κ. Ν. Μαύρου, ο οποίος τάσσεται υπέρ της παραγραφής του ενός από τα δύο αδικήματα που αποδίδονται στον πρώην υπουργό για την υπόθεση των υποβρυχίων. Ο κ. Μαύρος στην πρότασή του, η οποία αριθμεί 29 σελίδες, εκτιμά ότι το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας που βαρύνει τον πρώην υπουργό Εθνικής Αμυνας έχει παραγραφεί, ενώ για το δεύτερο, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, ο εισαγγελέας εισηγείται στο Δικαστικό Συμβούλιο να παραπεμθεί ο κ. Τσοχατζόπουλος στην τακτική δικαιοσύνη. Αναφέρεται μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, στο δικαστικό προηγούμενο του κ. Αναστασίου Μαντέλη και στη νομολογία του Συμβουλίου Εφετών. Δηλαδή, ότι πρέπει να δικαστεί από τα ποινικά τακτικά δικαστήρια, καθώς κατά τον χρόνο τέλεσης του αδικήματος δεν ασκούσε υπουργικά καθήκοντα.

Παραγεγραμμένο θεωρεί και ο ανακριτής του Πενταμελούς Συμβουλίου του Αρείου Πάγου κ. Βασ. Λαμπρόπουλος το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας για το οποίο η αρμόδια επιτροπή της Βουλής είχε αποφασίσει τη δίωξη του κ. Τσοχατζόπουλου. Ο ανακριτής κατέληξε στη θέση αυτή λόγω παρόδου της αποσβεστικής προθεσμίας, δεδομένου ότι έχουν παρέλθει δύο και πλέον κοινοβουλευτικές σύνοδοι της Βουλής χωρίς να κινηθεί καμιά διαδικασία σε βάρος του. Επομένως το αδίκημα σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου περί ευθύνης υπουργών έχει παραγραφεί. Με το νομικό αυτό συμπέρασμα συντάχθηκε ο κ. Μαύρος και προτείνει, ειδικότερα, να αρθεί η διαφωνία που έχει ανακύψει μεταξύ του ανακριτή και της Βουλής, υπέρ της κρίσης του πρώτου. Για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, ο ανακριτής αναπτύσσει τα ίδια νομικά επιχειρήματα και αποφαίνεται ότι πρέπει να δικαστεί ο πρώην υπουργός από την τακτική δικαιοσύνη και όχι απο το Ειδικό Δικαστήριο. Η δικογραφία βρίσκεται στα χέρια του εισαγγελέα του Δικαστικού Συμβουλιου κ. Μαύρου, ο οποίος υπέβαλε την πρότασή του προς το Πενταμελές Συμβούλιο. Το τοπίο για την ποινική εμπλοκή του κ. Τσοχατζόπουλου θα ξεκαθαρίσει μέσα στον Αυγουστο, με την τελική κρίση των δικαστών, η οποία θα διατυπωθεί σε βούλευμα.

Ο κ. Τσοχατζόπουλος παραπέμφθηκε από τη Βουλή για την υπόθεση της απευθείας ανάθεσης ναυπήγησης τεσσάρων υποβρυχίων τύπου 214 σε γερμανικά ναυπηγεία και στη γερμανική εταιρεία HDW/Ferrostaal.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή