Δεν βρέθηκε λύση, συνεχίζεται η απεργία

Δεν βρέθηκε λύση, συνεχίζεται η απεργία

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς αποτέλεσμα έληξε η χθεσινή συνάντηση ιδιοκτητών ταξί με τον υπουργό Υποδομών Ιω. Ραγκούση, παρά το γεγονός ότι και οι δύο πλευρές προσήλθαν στον διάλογο με πρόθεση να βρεθεί κοινή λύση, που θα οδηγούσε σε λήξη της κινητοποίησης. «Η απεργία συνεχίζεται μέχρι να λάβουμε δεσμεύσεις για τα αιτήματά μας», δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης ο πρόεδρος των ιδιοκτητών ταξί Θύμιος Λυμπερόπουλος.

Ο κ. Λυμπερόπουλος παραδέχτηκε ότι ο υπουργός Υποδομών προσήλθε στη συνάντηση με διάθεση για διάλογο, χωρίς όμως να δεσμευτεί για τίποτα συγκεκριμένο. Μεταξύ των «κόκκινων γραμμών» που έθεσαν οι αυτοκινητιστές ήταν ο καθορισμός πληθυσμιακών κριτηρίων, αλλά και η διαβεβαίωση ότι το πλήρες πλαίσιο της απελευθέρωσης θα κοινοποιηθεί άμεσα.

Στο μεταξύ, κύκλοι του υπουργείου Υποδομών τονίζουν ότι ο διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς θα διαρκέσει έως το τέλος Αυγούστου, διάστημα το οποίο κρίθηκε πολύ μεγάλο από τους αυτοκινητιστές, οι οποίοι ανησυχούν για το ενδεχόμενο αιφνιδιασμού από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου ως προς το περιεχόμενο της απελευθέρωσης.

Ο διάλογος πάντως αναμένεται να συνεχιστεί τις επόμενες εβδομάδες, με το υπουργείο Υποδομών να διαμηνύει ότι πρόκειται να λάβει προτάσεις από όλους τους ενδιαφερομένους, και κυρίως από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Εταιρειών, με εκπροσώπους του οποίου συναντήθηκε χθες το πρωί. Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρ. Ανδρεάδης τάχθηκε υπέρ της απελευθέρωσης, εξερχόμενος του γραφείου του κ. Ραγκούση προσθέτοντας ότι «σε όλες τις χώρες της Ευρώπης υπάρχουν εναλλακτικές μορφές ταξί και μπορούμε να αντιγράψουμε το καλύτερο μοντέλο».

Μεταξύ των αιτημάτων των ιδιοκτητών ταξί είναι η διατήρηση των γεωγραφικών ορίων των υφιστάμενων εδρών έναντι του καθορισμού νέων διευρυμένων ορίων στο πλαίσιο του καλλικρατικών δήμων. Παράλληλα, ο κ. Λυμπερόπουλος τόνισε ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παραχωρηθεί συγκοινωνιακό έργο σε ειδικές μεταφορικές μονάδες, αναφερόμενος στη δημιουργία εταιρειών από ξενοδοχεία και άλλους εμπλεκόμενους στον τουρισμό φορείς. Απηύθυνε έκκληση επίσης στην πολιτεία να επιτρέψει τη δυνατότητα μεταβίβασης αδειών «με νόμιμους και καθαρούς κανόνες και να πληρώνεται κανονικά η εφορία» για να σταματήσει η πολιτεία να «μας εκθέτει ότι υπάρχουν μαύρα λεφτά στις μεταβιβάσεις». «Ο κλάδος είναι διατεθειμένος να φτάσει μέχρι το τέλος, γιατί ξέρουμε ότι δεν έχει αύριο, το οποίο εάν δεν διασφαλίσει από τώρα, και όχι σε δύο μήνες, δεν μπορεί να σταματήσει τις απεργίες», πρόσθεσε ο Θ. Λυμπερόπουλος. Ωστόσο, τίποτα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ο κλάδος να αναθεωρήσει την άποψή του μέσα στο Σαββατοκύριακο με δεδομένη την κόπωση ύστερα από 11 ημέρες απεργίας.

Προς την κατεύθυνση της εκτόνωσης της κατάστασης ενδέχεται να λειτουργήσει και η έκκληση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντ. Σαμαρά προς τους αυτοκινητιστές, «να αντιπαρατάξουν υπευθυνότητα στην κυβερνητική ανευθυνότητα και να αναστείλουν άμεσα όλες τις κινητοποιήσεις τους».

Δεν θα δει τους οδηγούς

Στο μεταξύ, ακυρώθηκε η προγραμματισμένη με τους οδηγούς ταξί συνάντηση με τον κ. Ραγκούση, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι αποτελούσε ένα από τα αιτήματα των ιδιοκτητών, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή εξέφρασαν τον εκνευρισμό τους για το γεγονός ότι κλήθηκαν και οι οδηγοί εκτός από τους ίδιους. «Οταν απεργεί ένας κλάδος καλείς τους εκπροσώπους του και όχι εκείνους που δεν απεργούν. Η πρόσκληση, δε, φορέων (σ. σ. ΣΕΤΕ) που τάσσονται υπέρ της απελευθέρωσης, μαζί με εμάς, αποτελεί σκέτη προβοκάτσια», δήλωσαν λίγο πριν από τη συνάντηση εκπρόσωποι των ιδιοκτητών ταξί.

Μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Υποδομών, οι 10 συνδικαλιστές που μετείχαν σε αυτήν συνεδρίασαν για μία ώρα περίπου σε αίθουσα του υπουργείου Υποδομών, προκειμένου να λάβουν την οριστική απόφαση για συνέχιση της απεργίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή