Διελκυστίνδα για το ποσό από το ΔΝΤ

Διελκυστίνδα για το ποσό από το ΔΝΤ

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εστία τριβής στους κόλπους του ΔΝΤ αναδείχθηκε τις τελευταίες ημέρες η χρηματοδότηση της Ελλάδας. Από τη μια, οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. υποστηρίζουν την παροχή νέου δανείου προς τη χώρα μας προβάλλοντας την ανάγκη διασφάλισης της σταθερότητας της ευρωπαϊκής και κατ’ επέκταση της παγκόσμιας οικονομίας, και από την άλλη, ορισμένες αναδυόμενες χώρες, με πρωτοστατούσα τη Βραζιλία, αντιδρούν στην «προνομιακή», όπως την χαρακτηρίζουν, αντιμετώπιση της Ελλάδας από το Ταμείο, και θεωρούν απαράδεκτο να γίνονται εξαιρέσεις από τους κανόνες που διέπουν το ΔΝΤ για να στηριχθεί μια χώρα που ανήκει στο πλουσιότερο κλαμπ του κόσμου, την Ευρωζώνη.

Στην τελευταία συνεδρίασή του πριν από τρεις ημέρες, το Δ.Σ. του Ταμείου εμφανίσθηκε διχασμένο σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στη νέα χρηματοδότηση της Ελλάδας ύψους 109 δισ. ευρώ. Ο εκπρόσωπος της Βραζιλίας μίλησε δημόσια για «αβέβαιες προοπτικές», υποστήριξε ότι η απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. για συμμετοχή ιδιωτών έχει «στοιχεία ασάφειας και είναι ανεπαρκής», και τάχθηκε κατά της παροχής επιπρόσθετης βοήθειας εκτιμώντας ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Εφθασε, δε, στο σημείο να υπονοήσει ότι η Κριστίν Λαγκάρντ μεροληπτεί υπέρ της Ευρώπης και την κάλεσε δημόσια να διαλύσει τις σχετικές υποψίες επιδεικνύοντας μεγαλύτερη αυστηρότητα στη διαχείριση του ζητήματος. Σε ανάλογο πνεύμα ο εκπρόσωπος της Ινδίας δήλωσε ότι δεν είναι πεπεισμένος πως το σχέδιο για την Ελλάδα αντιμετωπίζει τα βασικά προβλήματα ρευστότητας και βιωσιμότητας του χρέους, ενώ τόνισε ευθέως πως οι αναδυόμενες οικονομίες πρέπει να πιέσουν για αυστηρότερους κανόνες δανεισμού ώστε να εξασφαλιστεί μια πιο δίκαιη αντιμετώπιση: «Εάν αυτά συνέβαιναν σε μία φτωχή ή αναπτυσσόμενη χώρα, οι πλούσιες χώρες θα καταψήφιζαν την απόφαση για χορήγηση δανείου».

Σε αυτό το κλίμα αμφισβήτησης και αντιπαράθεσης αποκτά ιδιαίτερη σημασία η διαβεβαίωση του Αμερικανού υπ. Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στην Ουάσιγκτον, ότι οι ΗΠΑ θα πιέσουν να εγκρίνει το ΔΝΤ νέο δάνειο για την Ελλάδα και θα στηρίξουν οποιαδήποτε πρωτοβουλία για επενδύσεις στην Ελλάδα. Ο κ. Γκάιτνερ καλωσόρισε την πρόοδο που έχει ήδη κάνει η Ελλάδα, αλλά διεμήνυσε την ανάγκη να υλοποιηθεί απαρέγκλιτα το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα όπως έχει δεσμευθεί η ελληνική κυβέρνηση.

Αλλάζει η αναλογία

Πάντως, η ιδιότυπη διελκυστίνδα Δύσης – αναδυόμενων χωρών θα οδηγήσει σε μείωση της συμμετοχής του Ταμείου στο νέο πακέτο, ανατρέποντας την αναλογία 2 (Ε.Ε., ΕΚΤ) προς 1 (ΔΝΤ) που ίσχυε στο πρώτο μνημόνιο. Η συμμετοχή του Ταμείου θα μειωθεί σημαντικά και, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να κινηθεί περί τα 5 δισ. ευρώ.

Παρότι η Βραζιλία, η Ινδία και άλλες χώρες εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην παροχή από το Ταμείο κονδυλίων προς την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, τα οποία είναι πολλαπλάσια αυτών που αναλογούν στα μετοχικά μερίδια των συγκεκριμένων χωρών στο ΔΝΤ, η Κριστίν Λαγκάρντ έχει δεσμευθεί ότι το Ταμείο θα συνεχίσει την ενεργό εμπλοκή του στην ελληνική διάσωση, ενώ από την πλευρά του το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), που εκπροσωπεί τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου, έχει διαμηνύσει ότι χωρίς το ΔΝΤ δεν μπορεί να προχωρήσει το πρόγραμμα, καθώς τόσο μέσω της χρηματοδότησης όσο και της τεχνογνωσίας που μόνο αυτό διαθέτει, η εμπλοκή του αποτελεί ουσιαστικά προϋπόθεση που εγγυάται την υλοποίηση του πολύπλοκου σχεδίου διαχείρισης του ελληνικού χρέους.

Αλλωστε, και ο κ. Βενιζέλος μιλώντας πριν από λίγες ημέρες σε στελέχη του IIF στην Ουάσιγκτον τόνισε ευθέως ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη τη δέσμευση και την υποστήριξη του ΔΝΤ.

Το ζήτημα της νέας χρηματοδότησης της Ελλάδας από το ΔΝΤ θα τεθεί και πάλι στην επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. στις 18 Αυγούστου, αλλά με δεδομένη την υποστήριξη ΗΠΑ και Ευρώπης ελπίζεται ότι οι διαδικασίες θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Αυγούστου και ότι το Ταμείο θα έχει εκταμιεύσει την πρώτη δόση του νέου προγράμματος έως τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή