«Ναι» Ν.Δ. στο νομοσχέδιο για τακτοποίηση των αυθαιρέτων

«Ναι» Ν.Δ. στο νομοσχέδιο για τακτοποίηση των αυθαιρέτων

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ν.Δ. θα ψηφίσει το ν/σ για την «τακτοποίηση» των αυθαιρέτων παρά τις σοβαρές επιφυλάξεις που διατυπώνει ως προς την αποτελεσματικότητά του. Αυτό διεφάνη από τη χθεσινή τοποθέτηση του αρμόδιου τομεάρχη κ. Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος στη σχετική συζήτηση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου έθεσε μια σειρά ζητημάτων προς τον υπουργό κ. Γ. Παπακωνσταντίνου τα οποία, όπως χαρακτηριστικά είπε, καθιστούν αμφίβολη την επιτυχία του κυβερνητικού εγχειρήματος.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ανησυχία του για το αν οι σχετικές πρόνοιες του ν/σ περί περιβαλλοντικού ισοζυγίου θα κάμψουν τις πιθανές επιφυλάξεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και το ενδεχόμενο να κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος, ενώ κάλεσε τον υπουργό Περιβάλλοντος να διασφαλίσει πάση θυσία ότι όσοι σπεύσουν να «τακτοποιήσουν» με το αζημίωτο τα αυθαίρετά τους δεν θα βρεθούν εν κενώ σε μια τέτοια περίπτωση. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη να διασφαλισθεί ότι όσοι επιχειρήσουν από τις αρχές του 2012 να μεταβιβάσουν τα «επίμαχα» ακίνητά τους θα έχουν ελεγχθεί απολύτως ως προς την αδειοδότησή τους, διαβλέποντας τον κίνδυνο π. χ. να δηλώνονται ψευδώς περισσότερα τετραγωνικά για μελλοντική κτήση.

Από την πλευρά του ο κ. Παπακωνσταντίνου έσπευσε να υπερθεματίσει στις ρυθμίσεις του σχεδίου του, υποστηρίζοντας ότι το νομοσχέδιο δεν θα έχει πρόβλημα αντισυνταγματικότητας, ενώ στις αιτιάσεις του κ. Μητσοτάκη για πιθανές νέες αυθαιρεσίες ισχυρίστηκε ότι τούτες θα αποτραπούν μέσω ελέγχων και αυστηρότατων ποινών. Παράλληλα, τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει και σε κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε ευαίσθητες περιοχές, όπως αιγιαλούς, βιοτόπους, αρχαιολογικούς χώρους κ. λπ. προοπτική που βρήκε σύμφωνη τη Ν.Δ.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα οι προτάσεις Παπακωνσταντίνου είχαν τύχει της έγκρισης και των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στον αρμόδιο ΚΤΕ, γεγονός που έκανε τον υπουργό Περιβάλλοντος να μην κρύβει την ικανοποίησή του, καθώς υπενθυμίζεται ότι με την προηγούμενη ιδιότητά του κάθε του εισήγηση προκαλούσε θύελλα αντιδράσεων.

Οι μόνες επιφυλάξεις που ακούστηκαν αφορούσαν την ένταξη στον νόμο κάποιων επιπλέον προϋποθέσεων προκειμένου να δοθεί ένα οριστικό τέλος στην υπεραξία των αυθαίρετων ακινήτων. Και στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σπύρος Κουβέλης πρότεινε να επιβληθεί ένας φόρος της τάξεως του 70% σε περίπτωση που αποδειχθεί στο μέλλον ότι κάποιος επιχειρεί να πουλήσει μη δηλωθέντα τετραγωνικά, εισήγηση που επιφυλάχθηκε να μελετήσει ο κ. Παπακωνσταντίνου, όπως και ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Σηφουνάκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή