Μήνυμα κυβέρνησης προς ΑΔΕΔΥ

Μήνυμα κυβέρνησης προς ΑΔΕΔΥ

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυστηρές προειδοποιήσεις και στους δημοσίους υπαλλήλους απηύθυνε χθες η κυβέρνηση, καθιστώντας σαφές ότι δεν θα ανεχθεί φαινόμενα υπολειτουργίας των υπηρεσιών, όπως αυτά που υπαινίχθηκε προσφάτως ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ ως μέσο πίεσης για να μην περάσουν οι νέες περικοπές που προβλέπει το νέο ενιαίο μισθολόγιο. «Η αργομισθία ή η λευκή απεργία δεν είναι κατοχυρωμένη στο Σύνταγμα», είπε στην «Κ» ο υπουργός Επικρατείας κ. Ηλ. Μόσιαλος, ενώ λίγο νωρίτερα απαντώντας σε σχετική ερώτηση είχε τονίσει (Real) ότι «είναι εις βάρος του ελληνικού λαού το να μην εισπράττονται φόροι και να μη λειτουργεί ο δημόσιος τομέας, επειδή μειώθηκε ένα επίδομα», τονίζοντας ότι «ανάλογα φαινόμενα δεν θα τα ανεχθούμε».

Η προειδοποίηση του κ. Μόσιαλου που έγινε σε προφανή συνεννόηση με τον πρωθυπουργό σηματοδοτεί τη σκλήρυνση της στάσης της κυβέρνησης σε όλα πλέον τα μέτωπα, καθώς κρίθηκε πιθανότατα ότι η ανάλογη αποφασιστικότητα που επεδείχθη έναντι των ιδιοκτητών ταξί εντέλει τη δικαίωσε. Είχε δε ως βασικό αποδέκτη το ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο της ΑΔΕΔΥ, καθώς υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρός της κ. Σπ. Παπασπύρου το προηγούμενο Σάββατο όχι μόνον προανήγγειλε δυναμικές κινητοποιήσεις, αλλά είπε ότι μια μορφή αντίδρασης θα μπορούσε να είναι κάλλιστα και η μη είσπραξη φόρων μετά κάποια ώρα στο Δημόσιο, εν είδει λευκής απεργίας των υπαλλήλων.

«Οταν στον ιδιωτικό τομέα κάποιος απολύεται χωρίς καμία δικαιολογία και μπορεί να βρεθεί στον δρόμο, δεν μπορεί να υπάρχουν δημόσιοι λειτουργοί οι οποίοι θα λένε «δεν δουλεύω μετά από αυτήν την ώρα»», σχολίασε ο κ. Μόσιαλος, ενώ ερωτηθείς σχετικά με το αν μπορεί να απολύσει μόνιμους υπαλλήλους αρκέστηκε στο σχόλιο ότι «στο Δημόσιο μονιμότητα υπάρχει όταν προασπίζεσαι το δημόσιο συμφέρον μέσω της παραγωγικότητας και της δημόσιας ευθύνης σου».

Σημειώνεται, επιπλέον, ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε δημοσίως και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις να λάβουν από τώρα θέση για τις απειλές που εξαπέλυσε η ΑΔΕΔΥ, επιδιώκοντας έτσι να θέσει πρωτίστως τη Ν.Δ. προ των ευθυνών της για όσα τυχόν συμβούν τις επόμενες εβδομάδες. Και στο πλαίσιο αυτό έριξε και μια έμμεση γέφυρα στη Ν.Δ. αναγνωρίζοντας ότι όσα προσπαθεί να αλλάξει η κυβέρνηση στο Δημόσιο δεν έχουν αφετηρία την προηγούμενη εξαετία, αλλά το 1981…

Χθες, εν τω μεταξύ ο κ. Γ. Παπανδρέου -βρίσκεται στη Σέριφο για ολιγοήμερες διακοπές- απάντησε στην επιστολή που είχε στείλει ο κ. Ζοζέ Μπαρόζο σε όλους τους πρωθυπουργούς της Ε.Ε., ζητώντας τους να επισπεύσουν τις διαδικασίες υλοποίησης των πρόσφατων αποφάσεων των Βρυξελλών. Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε στην επιστολή του τον πρόεδρο της Κομισιόν ότι η κυβέρνηση έχει ήδη δρομολογήσει όλες τις δεσμεύσεις που την αφορούν και μάλιστα εντός των αυστηρότατων χρονικών περιθωρίων που είχε. Εν είδει προσωπικής του δικαίωσης, μάλιστα, ο κ. Παπανδρέου τόνισε πως είναι πλέον ορατό ότι ολόκληρη η Ευρώπη οφείλει να λάβει τολμηρότερες πρωτοβουλίες προκειμένου, όπως ανέφερε, «να πάψει η Ε.Ε. να ακολουθεί τις αγορές και να βρεθεί μπροστά από αυτές».

Αίσθηση, τέλος, προκάλεσε ότι ο κ. Μόσιαλος ουδόλως έκρυψε την ανησυχία της κυβέρνησης για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, αναγνωρίζοντας κατ’ ουσίαν ότι οι πρόσφατες αποφάσεις δεν είναι διασφαλισμένες ως προς την άμεση εφαρμογή τους. Οπως είπε χαρακτηριστικά «η δυσκολία που θα υπάρχει, αν τα γεγονότα προκαλέσουν ευρύτερες αποφάσεις σε επίπεδο Ε.Ε., θα είναι να πάρουμε την 6η δόση του παλιού δανείου τον Σεπτέμβριο με τους παλαιούς όρους και όχι με εκείνους του νέου δανείου, που είναι σαφώς ευνοϊκότεροι για μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή