Αναστολή της απεργίας αποφάσισαν οι αυτοκινητιστές

Αναστολή της απεργίας αποφάσισαν οι αυτοκινητιστές

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ψήφους 13 υπέρ και 6 κατά, οι ιδιοκτήτες ταξί αποφάσισαν χθες την αναστολή της απεργίας τους, η οποία επί 19 ημέρες είχε προκαλέσει αλυσιδωτά προβλήματα στη λειτουργία της χώρας. Κατά τη θυελλώδη, πολύωρη συνεδρίαση στα γραφεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Ιδιοκτητών Αυτοκινητιστών Ταξί και Αγοραίων, ΠΟΕΙΑΤΑ, στην οδό Πειραιώς, οι αυτοκινητιστές της Πάτρας, του Ηρακλείου Κρήτης και της Θεσσαλονίκης, μεταξύ άλλων, τάχθηκαν υπέρ της συνέχισης των κινητοποιήσεων, ωστόσο, τελικά επικράτησε η άποψη του προέδρου του ΣΑΤΑ κ. Θ. Λυμπερόπουλου, σύμφωνα με τον οποίο η συνέχιση της απεργίας θα ήταν καταστροφική για τον κλάδο.

Καθοριστική για την απόφαση των ιδιοκτητών ταξί στάθηκε η συνάντηση με τους 13 περιφερειάρχες της χώρας και η δέσμευση των τελευταίων ότι θα σταθούν πλάι στους επαγγελματίες σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν από το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου για την απελευθέρωση του επαγγέλματός τους (η σχετική διαβούλευση θα ξεκινήσει στο τέλος Αυγούστου). Κρίσιμο ρόλο έπαιξε και η υπόσχεση εκ μέρους των περιφερειαρχών ότι έως τότε δεν θα υπογραφεί καμία νέα άδεια για ταξί. Το αίτημα, πάντως, των αυτοκινητιστών για άρση των διώξεων που έχουν ασκηθεί εις βάρος συναδέλφων τους για παρακώλυση συγκοινωνιών δεν έγινε δεκτό.

Με το κράτος να υπολειτουργεί τον Αύγουστο, οι ιδιοκτήτες θεώρησαν ότι η απεργία θα συνεχιζόταν σε «κενό χρόνο», ωστόσο σε δηλώσεις τους αφήνουν πάντα παράθυρο για επανέναρξη των κινητοποιήσεών τους τον Σεπτέμβριο, εάν δεν υπάρξουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Στόχος είναι να συνεχιστεί ο διάλογος με το υπουργείο Μεταφορών, εφόσον ανακοινωθούν οι προτάσεις του.

Σε κάθε περίπτωση, στο τέλος της συνεδρίασης, που διήρκεσε περισσότερες από τέσσερις ώρες, 13 από τους 19 συνδικαλιστές που παρίσταντο ψήφισαν υπέρ της διακοπής της απεργίας, 6 ψήφισαν κατά, ενώ υπέρ της αναστολής των κινητοποιήσεων τάχθηκαν και οι δύο συνάδελφοί τους, οι οποίοι ψήφισαν με επιστολές.

Πάτρα και Κρήτη

Χθες, πάντως, οι ιδιοκτήτες ταξί της Πάτρας συνέχισαν τις κινητοποιήσεις τους μετά τη σχετική απόφαση που έλαβαν κατά τη διάρκεια γενικής συνέλευσης. Για μία ακόμη φορά, συγκεντρώθηκαν στα διόδια του Ρίου επί της εθνικής οδού Πατρών – Κορίνθου και σήκωσαν τις μπάρες αφήνοντας τους οδηγούς να περνούν, χωρίς να πληρώνουν. Καθ’ όλη τη διάρκεια της κινητοποίησής τους, που κράτησε για περισσότερες από πέντε ώρες, δεν δημιουργήθηκε κάποιο κυκλοφοριακό πρόβλημα. Μολονότι οι ιδιοκτήτες ταξί της Πάτρας υποστήριζαν την άποψη για συνέχιση της απεργίας, συνδικαλιστικά στελέχη εκτιμούσαν ότι μετά την απόφαση της Ομοσπονδίας δεν μπορούσαν να διαφοροποιηθούν.

Τα χειρόφρενα λύθηκαν και στο έτερο μεγάλο «μέτωπο», την Κρήτη. Στα Χανιά, ο Πρόεδρος του Σωματείου Η. Χαλακατεβάκης μέσω της «Κ» ζήτησε συγγνώμη για την ταλαιπωρία που υπέστη ο κόσμος, τονίζοντας ότι μετά την 5η Σεπτεμβρίου θα συνεχίσουν τον αγώνα τους στην περίπτωση που δεν ευοδωθεί ο διάλογος με την ηγεσία του υπουργείου. Μολονότι μερίδα ιδιοκτητών ταξί στο Ηράκλειο εκτιμούν ότι η κινητοποίηση θα πρέπει να συνεχιστεί μέχρι να πάρουν στα χέρια τους χειροπιαστές εγγυήσεις, επέστρεψαν τελικά στις πιάτσες, καθώς το πλήγμα που έχουν υποστεί είναι μεγάλο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή