ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στα χαρακώματα βρίσκονται κυβέρνηση και ΑΔΕΔΥ

Θερμότατες πολιτικά προμηνύονται οι επόμενες ημέρες λόγω της διαφαινόμενης ολομέτωπης σύγκρουσης του μεγαλύτερου συνδικάτου της χώρας με την κυβέρνηση. Τούτο προκύπτει από τον προκλητικότατο τρόπο με τον οποίο απάντησε χθες δημοσίως ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ κ. Σπ. Παπασπύρος στην προειδοποίηση του υπουργού Επικρατείας κ. Ηλ. Μόσιαλου ότι η κυβέρνηση δεν θα ανεχθεί «λογικές» όπως αυτή της λευκής απεργίας στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που επικείνται.

«Δεν ασχολούμαστε με το πρόβλημα που έχει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με τις συλλογικές μορφές δράσης και τον συνδικαλισμό» είπε απαξιωτικά ο κ. Παπασπύρου στον Real, ενώ σχολιάζοντας τη φράση του κ. Μόσιαλου πως «το Σύνταγμα δεν κατοχυρώνει τη μονιμότητα σε όποιον κάνει λευκή απεργία» πρόσθεσε ότι «εάν η κυβέρνηση έχει αποφασίσει την κατάργηση του Συντάγματος, πριν προχωρήσει στην αλλαγή του, μπορεί να προαγάγει και σε υψηλότερη θέση τον κυβερνητικό εκπρόσωπο»!

«Κάθε δημόσιος λειτουργός οφείλει πρωτίστως να διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον. Ολοι έχουν τις ευθύνες τους και όλοι κρίνονται από τους πολίτες» ήταν η ανταπάντηση του κ. Μόσιαλου, ενώ και άλλα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, όπως ο κ. Ανδ. Λοβέρδος και ο κ. Χρ. Πρωτόπαπας, καταδίκασαν ως απράδεκτη αυτή τη μορφή των κινητοποιήσεων.

Το όλο θέμα προέκυψε από μια ανακοίνωση που είχε εκδώσει η ΑΔΕΔΥ την προηγούμενη εβδομάδα και αρχικώς δεν ελήφθη σοβαρά υπ’ όψιν από την κυβέρνηση. Η συνομοσπονδία καλούσε συγκεκριμένα τις τοπικές ομοσπονδίες να λάβουν θέση επί των ήδη προεξοφλημένων κινητοποιήσεων εντός του Αυγούστου. Και μεταξύ των προτεινόμενων «δράσεων» ο κ. Παπασπύρου εισηγείτο την καθιστική διαμαρτυρία εντός ή μπροστά στους χώρους εργασίας ή και την αποχή από συγκεκριμένες εργασίες και ειδικά αυτές που επιβαρύνουν οικονομικά τους πολίτες!

Την προτροπή αυτή του κ. Παπασπύρου που ευλόγως ερμηνεύθηκε ως παρότρυνση στους υπαλλήλους να κάνουν λευκή απεργία έσπευσε να καταδικάσει και χθες ο κ. Μόσιαλος (MEGA). «Η λευκή απεργία δεν είναι δικαίωμα» είπε και υπογράμμισε ότι «οι δημόσιοι υπάλληλοι που για παράδειγμα θα αρνηθούν να εισπράττουν οφειλές υπονομεύουν ευθέως τη δημοσιονομική προσπάθεια της χώρας και ως εκ τούτου θα ελεγχθούν και πειθαρχικώς». Υπονόησε έτσι ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να ανεχθεί ανάλογες μεθόδους και ότι θα προχωρήσει άμεσα στη δίωξη των συγκεκριμένων υπαλλήλων που -κατά μια ερμηνεία- θα μπορούσε να επιφέρει μέχρι απολύσεις. Ο υπουργός Επικρατείας έσπευσε παρεμπιπτόντως να υπενθυμίσει ότι η κυβέρνηση ήδη δρομολογεί την αλλαγή των κυρώσεων που θα επιβάλλονται στο Δημόσιο για πειθαρχικά παραπτώματα, φράση που επίσης ερμηνεύθηκε ως δήλωση της κυβερνητικής αποφασιστικότητας προς την ΑΔΕΔΥ.

Σημειώνεται ότι ο κ. Μόσιαλος θέλησε να στείλει ένα μήνυμα και στους ιδιοκτήτες των ταξί, καθώς μετά τη συνάντηση που είχαν με τους περιφερειάρχες δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι οι τελευταίοι θα διασφαλίσουν τις αξιώσεις των πρώτων έναντι της κυβέρνησης. «Κατεύθυνσή μας είναι να απαλείψουμε τα κριτήρια που κρατούν κλειστό το επάγγελμα και συντηρούν την αδιαφάνεια και τα κληρονομικά δικαιώματα», είπε και άφησε έτσι να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση κάθε άλλο παρά διατεθειμένη είναι να υποχωρήσει.

Χθες, τέλος, δόθηκε στη δημοσιότητα η απαντητική επιστολή του κ. Γ. Παπανδρέου στον κ. Μπαρόζο, στην οποία ο πρωθυπουργός τον διαβεβαιώνει ότι η Ελλάδα εκπληρώνει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της, αλλά παράλληλα του επισημαίνει την ανάγκη και η Ε. Ε. να τηρήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της έναντι της χώρας μας.