Τα διεθνή χρηματιστήρια συνέχισαν χθες την πτωτική τους πορεία

Τα διεθνή χρηματιστήρια συνέχισαν χθες την πτωτική τους πορεία

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον απόηχο της δραματικής πτώσης της Wall Street την περασμένη Πέμπτη, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια συνέχισαν χθες την πτωτική τους πορεία, σε μια συνεδρίαση με σημαντική αστάθεια, ενώ και η ελληνική αγορά συνέχιζε την πτωτική πορεία των τελευταίων ημερών. Από τις 26 Ιουλίου και μέχρι την Πέμπτη, υπολογίζεται ότι χάθηκαν 4,5 τρισ. δολάρια από τις αγορές, με τον παγκόσμιο δείκτη MSCI Global να υποχωρεί 10%. Το ζοφερό τοπίο που διαμορφώθηκε στις αγορές αποτυπώνει την έντονη ανησυχία των επενδυτών για επέκταση της κρίσης στην Ευρωζώνη. Ανησυχία που τροφοδοτείται από τους φόβους ότι η παγκόσμια πιστωτική κρίση σε ορισμένες χώρες θα πάρει τη μορφή της οικονομικής ύφεσης και σε άλλες θα εκδηλωθεί με επιβράδυνση της ανάπτυξης.

«Την ανασφάλεια των επενδυτών, που οδήγησε στο ξεπούλημα των τελευταίων ημερών, προκαλεί ένας συνδυασμός αρνητικών εξελίξεων σε τρία σημεία: Σε ό, τι αφορά την Ευρώπη είναι η καθυστέρηση εφαρμογής των αποφάσεων της συνόδου κορυφής, με τους Ευρωπαίους ηγέτες να μην σπεύδουν να βρουν λύσεις, στην Αμερική η διακοπή του πλάνου της νομισματικής χαλάρωσης που θα εμποδίσει την οικονομική της ανάπτυξη και στην Ασία η επιβράδυνση που παρατηρείται σε Ινδία, Κίνα και Ιαπωνία», αναφέρει στην «Κ» ο κ. Β. Χαρατσής, διευθύνων σύμβουλος της ΒΕΤΑ ΑΕΠΕΥ.

Αυτά τα δυσοίωνα σενάρια οδήγησαν την περασμένη Πέμπτη τη Wall Street στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από την κρίση του 2008, κλίμα που διατηρήθηκε και την Παρασκευή, όταν οι ευρωπαϊκές αγορές άνοιξαν και πάλι με μεγάλη πτώση, η οποία αντιστράφηκε πρόσκαιρα με τα θετικά στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, για να επιστρέψει σε αρνητικό έδαφος στη συνέχεια. Τελικά, ο γερμανικός DAX 30 έκλεισε 2,78% χαμηλότερα, ο γαλλικός CAC 40 κατέγραψε απώλειες 1,26%, ενώ στο Λονδίνο o FTSE 100 υποχώρησε 2,71%. Ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημείωσε οριακές απώλειες, ενώ στο Μιλάνο ο FSTE MIB υποχώρησε 0,62%.

Στις αγορές ομολόγων, θετικά λειτούργησε χθες η αγορά πορτογαλικών και ιρλανδικών ομολόγων από την ΕΚΤ για δεύτερη συνεχή ημέρα. Επίσης, ενθαρρυντική ήταν η πτώση της απόδοσης του ισπανικού ομολόγου που υποχώρησε κάτω από το 6%, με τους αναλυτές να θεωρούν επικίνδυνη μια άνοδο στο 7%. Εξάλλου, θετικά επέδρασε και η παρέμβαση του επιτρόπου Ολι Ρεν με συνέντευξη Τύπου, στην οποία εξήγησε τις επόμενες κινήσεις της Ε. Ε. Αν και παραδέχθηκε ότι η σύνοδος κορυφής της Ευρωζώνης δεν έπεισε τους επενδυτές, εκτίμησε ότι οι αγορές έχουν μη ρεαλιστικές προσδοκίες για άμεση εφαρμογή όλων των μέτρων. Οπως διαβεβαίωσε, κοινοτικοί αξιωματούχοι εργάζονται «νυχθημερόν» για να τελειοποιήσουν το σχέδιο διάσωσης της Ευρωζώνης, το οποίο υπογράμμισε ότι θα είναι έτοιμο «σε εβδομάδες, όχι σε μήνες».

Οσον αφορά την ελληνική αγορά, έχασε 2,25% και πλέον βρίσκεται σε επίπεδα του 1996, με τον Γενικό Δείκτη Τιμών να έχει χάσει από την αρχή του έτους μέχρι την Πέμπτη 23,53%. Οι μεγαλύτερες απώλειες, όμως, επίσης σημειώθηκαν το τελευταίο δεκαήμερο, καθώς από τις 25 Ιουλίου έχει χάσει το 20% της αξίας του. Η αποχή των επενδυτών οφείλεται στην αναμονή τους σχετικά με την ανταλλαγή ομολόγων και το κόστος που εντέλει θα αναλάβουν οι τράπεζες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή