Τρομοκρατικές υποθέσεις προς εκδίκαση

Τρομοκρατικές υποθέσεις προς εκδίκαση

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Γεμάτο» αναμένεται να είναι και το προσεχές δικαστικό έτος το… πινάκιο του Εφετείου Κακουργημάτων, που συνεδριάζει στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού, αφού ήδη προσδιορίστηκε η δίκη των φερομένων ως μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας», ενώ δύο ακόμα υποθέσεις που αφορούν τη δράση της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», βρίσκονται… καθ’ οδόν προς εκδίκαση.

Εντός της προσεχούς εβδομάδος συνεδριάζει η Ολομέλεια των Εφετών προκειμένου να αναδειχθούν με κλήρωση τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη της σύνθεσης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, που στις 5 Οκτωβρίου θα δικάσει τα «έργα και τις ημέρες» της οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας». Στο εδώλιο θα καθίσουν οι Νίκος Μαζιώτης, Παναγιώτα Ρούπα, Κώστας Γουρνάς, Χριστόφορος Κορτέσης, Ευάγγελος Σταθόπουλος, Σαράντος Νικητόπουλος και η Μαρία Μπεραχά, για την οποία το δικαστικό συμβούλιο έκρινε κατά πλειοψηφία ότι θα πρέπει να παραπεμφθεί σε δίκη μόνο για το αδίκημα της ένταξης σε τρομοκρατική οργάνωση. Κατηγορούμενος στην ίδια υπόθεση είναι και ο Κώστας Κατσένος, ο οποίος ωστόσο παραμένει ασύλληπτος. Εκ των κατηγορουμένων, προσωρινά κρατούμενοι είναι οι Μαζιώτης, Ρούπα και Γουρνάς, που έχουν αναλάβει την πολιτική ευθύνη για συμμετοχή στην οργάνωση, ενώ οι Κορτέσης, Σταθόπουλος και Νικητόπουλος έχουν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Ως προς την οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» εκκρεμεί η διεξαγωγή δύο δικών. Η πρώτη αφορά την εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό από Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της λεγόμενης «κύριας υπόθεσης» για τις επιθέσεις στα σπίτια της υπουργού κ. Λούκας Κατσέλη, του πρώην υφυπουργού κ. Παναγιώτη Χηνοφώτη, αλλά και στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. H ετυμηγορία του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου εκδόθηκε πριν από περίπου 15 ημέρες. Καταδικάστηκαν οι: Χ. Χατζημιχελάκης σε κάθειρξη 37 ετών και τεσσάρων μηνών, Π. Αργυρός σε κάθειρξη 37 ετών, Γ. Καραγιαννίδης 20 ετών, Π. Μασούρας 11 ετών και έξι μηνών, Κωνσταντίνα Καρακατσάνη 11 ετών και Α. Μητρούσιας 11 ετών. Επίσης το δικαστήριο επέβαλε ποινή δύο ετών και εννέα μηνών με τριετή αναστολή στον Μ. Γιόσπα.

Τέλος, εφόσον η πρόταση της εισαγγελέως Εφετών Ξένης Βασιλοπούλου-Δημητρίου γίνει δεκτή από το Συμβούλιο Εφετών, ακόμη μία πτυχή της δράσης της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», η αποστολή των «τρομο-δεμάτων», θα αποτιμηθεί σε ποινικό επίπεδο από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Στην εισαγγελική πρόταση περιγράφεται ως έχων «διευθυντικό» ρόλο ο καταδικασθείς Χ. Χατζημιχελάκης, που κατηγορείται επίσης ως ηθικός αυτουργός των πράξεων που αντιμετωπίζουν οι 10 συγκατηγορούμενοί του. Πρόκειται για τους Χρήστο Τσάκαλο, Γ. Νικολόπουλο, Νταμιάνο Μπολάνο, Γ. Καραγιαννίδη, Γερ. Τσάκαλο, Π. Αργυρού, Μιχ. Νικολόπουλο, Αλ. Μητρούσια, Γ. Πολύδωρο και Ολγα Οικονομίδου για τους οποίους η εισαγγελέας Εφετών εισηγείται την παραπομπή τους στο εδώλιο.

Τα αδικήματα που τους αποδίδονται αφορούν: τρομοκρατική οργάνωση, προμήθεια, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών και βομβών, και εκρήξεις από τις οποίες μπορούσε να προκληθεί κίνδυνος σε πράγματα και ανθρώπινες ζωές. Οι κατηγορίες αφορούν 11 δέματα που εστάλησαν την 1η και 2α Νοεμβρίου 2010 στις πρεσβείες Μεξικού, Βουλγαρίας, Χιλής, Ελβετίας, Γερμανίας, Ρωσίας, και Γαλλίας, στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, το Δικαστήριο της Χάγης, στη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και στον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Εκ των κατηγορουμένων στην υπόθεση των «τρομο-δεμάτων» οι Χατζημιχελάκης, Αργυρού, Μητρούσιας και Καραγιαννίδης, εκτίουν ποινές, ενώ οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι είναι προσωρινά κρατούμενοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή