Ακίνητα προς άμεση εκμετάλλευση

Ακίνητα προς άμεση εκμετάλλευση

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την άμεση εκμετάλλευση των ακινήτων φιλέτων του Δημοσίου σχεδιάζει ο υπουργός Οικονομικών, προκειμένου να τηρηθεί το αυστηρό χρονοδιάγραμμα των αποκρατικοποιήσεων. Ο κ. Βενιζέλος έχει τονίσει κατ’ επανάληψη ότι η Ελλάδα «εννοεί αυτό για το οποίο δεσμεύεται» και προκειμένου να επιτευχθούν οι μηνιαίοι στόχοι θα πρέπει, με κάποιον τρόπο, να επισπευσθούν οι εισπράξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επίσπευση θα προέλθει ακριβώς από την άμεση εκμετάλλευση αυτών των ακινήτων, κάτω από ειδικές προϋποθέσεις και ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο αξιοποίησης. Προς τούτο έχουν ήδη δοθεί κατευθύνσεις για αλλαγές ακόμη και σε όρους δόμησης και έκδοσης οικοδομικών αδειών, προκειμένου αφενός να μειωθεί η χρονική διάρκεια της όλης διαδικασίας, αφετέρου να αυξηθεί σημαντικά ο βαθμός ελκυστικότητας των ακινήτων αυτών για τους υποψήφιους επενδυτές. Οπως άλλωστε είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας κ. Ρόσλερ στην πρόσφατη συνάντησή του με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Μ. Χρυσοχοΐδη, «η Γερμανία θα μπορούσε να παίξει συμβουλευτικό ρόλο, με το γερμανικό κέντρο επενδύσεων Germany Trade and Invest να συμβάλει στην εξεύρεση επενδυτών για την Ελλάδα».

Κατά τα άλλα, ο βασικός, όσο και θεωρητικός για πολλούς, στόχος για είσπραξη 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015 παραμένει, όπως ακριβώς παραμένει και η ανάγκη επίδειξης από ελληνικής πλευράς κάποιων απτών δειγμάτων επιτάχυνσης της όλης διαδικασίας, πριν από την απόλυτη συγκεκριμενοποίηση της συμφωνίας για το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας από την τρόικα. Ενδιάμεσος στόχος είναι η συγκέντρωση έως τα μέσα του 2014 σχεδόν 30 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις. Εχουν ήδη εισπραχθεί 390 εκατ. ευρώ από τον ΟΤΕ και έως το τέλος Σεπτεμβρίου θα προστεθούν άλλα 900 με 950 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό αυτόν μέχρι και τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί έξι αποκρατικοποιήσεις και άλλες 17 μέχρι το τέλος του 2011, ώστε να εισπραχθούν φέτος συνολικά 5 δισ. ευρώ ή 2,2% του ΑΕΠ. Ετσι, το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ή η Ειδική Γραμματεία Αποκρατικοποιήσεων θα πρέπει μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου να εισπράξουν 1,3 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή