Καλυμμένες οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας

Καλυμμένες οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξασφαλισμένες είναι οι δανειακές ανάγκες της χώρας τούς επόμενους μήνες δηλώνει στην «Κ» ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο για την Ευρώπη, και παρά τους φόβους ότι η νέα κερδοσκοπική κρίση μπορεί να αναθεωρήσει τα σχέδια της Ελλάδας και τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής της 21ης Ιουλίου, ακόμα και την εκταμίευση της έκτης δόσης, η κυβέρνηση εμφανίζεται καθησυχαστική. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος με δήλωσή του στην «Κ» επισημαίνει ότι «οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας και για τη μεταβατική περίοδο είναι καλυμμένες. Εμείς, όμως, πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας και να δείξουμε, ιδίως σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο, ότι είμαστε συνεπείς, αποτελεσματικοί και υπεύθυνοι».

Ωστόσο, σημειώνει ότι αυτά που συμβαίνουν διεθνώς τις τελευταίες ημέρες, δηλαδή οι πιέσεις εις βάρος μεγάλων χωρών της Ευρωζώνης, όπως η Ιταλία, η πτώση των χρηματιστηριακών δεικτών, όλα όσα συνθέτουν μια νέα οξεία φάση της χρόνιας πια διεθνούς οικονομικής κρίσης αναδεικνύουν την πολύ μεγάλη σημασία που έχουν οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου για τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους. Ο κ. Βενιζέλος τονίζει ακόμα ότι «οι αποφάσεις αυτές είναι ένα νεογνό που βρίσκεται τώρα στη θερμοκοιτίδα και βασική μας μέριμνα είναι να του επιτρέψουμε να αναπτυχθεί, προκειμένου να αποδώσει τους καρπούς που θέλουμε».

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, οι αναταράξεις για την ελληνική οικονομία θα είναι απρόβλεπτες όπως απρόβλεπτες είναι και οι εξελίξεις διεθνώς. Η Ευρωζώνη αισθάνεται «να χάνει το χαλί κάτω από τα πόδια της» με όλες τις επιλογές να είναι πλέον ακριβότερες, ίσως και πιο επικίνδυνες. Ισως ακριβώς αυτό προσπάθησε να προλάβει ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Ολι Ρεν, ο οποίος έσπευσε την Παρασκευή να ανακοινώσει ότι το ερχόμενο φθινόπωρο θα δημοσιοποιηθεί έκθεση για τη σκοπιμότητα έκδοσης από τις χώρες ομολόγων που θα στηρίζονται απ’ όλη την Ευρωζώνη.

Αφετηρία η Ελλάδα

Ολες αυτές οι εξελίξεις «κρέμονται σε μια κλωστή». Κάτι που επισημαίνει και ο υπουργός Οικονομικών ο οποίος υποστηρίζει ότι: «Η διαπραγμάτευση είναι λεπτή, δύσκολη, πρέπει να διεξάγεται με πολύ επαγγελματικό και προσεκτικό τρόπο, καθώς εμπλέκονται κράτη, διεθνείς θεσμοί και όλος ο διεθνής ιδιωτικός χρηματοπιστωτικός τομέας. Ολοι, όμως, έχουν αντιληφθεί -και τώρα εκ των πραγμάτων το επιβεβαιώνουν- ότι η επίλυση του ελληνικού προβλήματος, που είναι μία μικρή πτυχή του ευρωπαϊκού και του διεθνούς προβλήματος, είναι αναγκαία προϋπόθεση για την αποτελεσματική διαχείριση του συνολικού προβλήματος. Υπό την έννοια αυτή, η Ελλάδα μπορεί να λειτουργήσει ως αφετηρία για την υπέρβαση της ευρωπαϊκής κρίσης δημοσίου χρέους. Αυτό είναι ένα σημαντικό επιχείρημα που με προσεκτικό και λελογισμένο τρόπο μπορούμε να χρησιμοποιούμε».

Αυτό που διερωτώνται, πάντως, πολλοί είναι πώς η Ιταλία και η Ισπανία θα μπορέσουν να συνεισφέρουν στις δόσεις του δανείου των 110 δισ. ευρώ, τη στιγμή που οι ίδιες δανείζονται με επαχθέστερους όρους. Τι θα γίνει στην περίπτωση που οι δύο ανωτέρω χώρες κάνουν χρήση του δικαιώματός τους και δεν συνεισφέρουν (εφόσον δανείζονται με υψηλότερα επιτόκιο) το τμήμα που τους αναλογεί για την έκτη δόση των 8 δισ. ευρώ; Παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει ότι αυτό το κενό που θα μπορούσε ενδεχομένως να δημιουργηθεί, καλύπτεται αυτόματα από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης.

Πάντως οι πιο αισιόδοξοι υποστηρίζουν ότι η κρίση των τελευταίων ημερών θα μπορούσε να επιταχύνει τις αποφάσεις στην Ευρώπη ακόμα και την ολοκλήρωση της ανταλλαγής ομολόγων εντός του Αυγούστου και την ενίσχυση του μηχανισμού από τον οποίο θα δανείζεται η Ελλάδα.

Ισως η άφιξη της τρόικας, στις 22 Αυγούστου, να γίνει υπό νέους όρους, ενώ δεν αποκλείεται οι αποφάσεις της τελευταίας συνόδου κορυφής να αλλάξουν άρδην εξαιτίας πιθανής έκδοσης ευρωομολόγου που θα βοηθήσει το σύνολο των χωρών της Ευρωζώνης. Σε διαφορετική περίπτωση, οι νέοι ευνοϊκοί όροι σε επίπεδο επιτοκίων και επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής, θα ισχύσουν από τη δόση του Δεκεμβρίου, ενώ οι τεχνικές λεπτομέρειες θα ολοκληρωθούν τον Σεπτέμβριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή