Ομάδα κρούσης με σκληρή γραμμή

Ομάδα κρούσης με σκληρή γραμμή

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Σκληρή γραμμή» στην υλοποίηση των δεσμεύσεων για βαθείες διαρθρωτικές αλλαγές που έχει αναλάβει έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και έναντι δυναμικών κινητοποιήσεων που αναμένονται από τον Σεπτέμβριο σε μια σειρά από κλάδους, φέρεται αποφασισμένο να τηρήσει το Μέγαρο Μαξίμου.

Η επιλογή του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου λέγεται πως είναι άμεσα συνδεδεμένη και με πρόσφατες δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ και καταγράφουν ότι η κοινή γνώμη επιθυμεί η κυβέρνηση να κινηθεί «με σαφές σχέδιο και αποφασιστικότητα».

Σε κάθε περίπτωση και πέραν των πολιτικών σκοπιμοτήτων, ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου φέρεται να έχει πεισθεί πως για λόγους αξιοπιστίας της χώρας, αλλά και για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που έχουν τεθεί, το επόμενο δίμηνο θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο και ότι δεν υπάρχουν περιθώρια παλινωδιών ή υπαναχωρήσεων. Ενισχυτικά για τον πρωθυπουργό λειτουργεί το ότι η κυβέρνηση διαθέτει πλέον μια «ομάδα κρούσης» στο υπουργικό συμβούλιο που έχει μεγαλύτερες προοπτικές εφαρμογής μιας εμπροσθοβαρούς πολιτικής από ό, τι το προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα: πρώτον, για τον κ. Ευαγγ. Βενιζέλο αποτελεί προσωπικό στοίχημα η προώθηση των προγραμματισμένων αποκρατικοποιήσεων και η επίτευξη της μείωσης του ελλείμματος στα επίπεδα που προβλέπονται από το Μνημόνιο. Μάλιστα, μέχρι στιγμής, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έχει επιδείξει πλήρη ικανότητα χειρισμού της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, εν αντιθέσει με τα μεγάλα προβλήματα που είχε στο ίδιο πεδίο ο προκάτοχός του στο υπουργείο Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

Επίσης, σημαντική θεωρείται για τις ισορροπίες στο ίδιο το πρωθυπουργικό περιβάλλον η παρουσία του υπουργού Επικρατείας κ. Ηλ. Μόσιαλου, ο οποίος τοποθετείται σαφώς υπέρ μιας πολιτικής ρήξεων από πλευράς της κυβέρνησης σε όλα τα μέτωπα, ανεξαρτήτως πιθανού πολιτικού κόστους. Παράλληλα, ο κ. Γ. Ραγκούσης έδωσε ήδη δείγμα γραφής με την αποφασιστική στάση που τήρησε έναντι των ιδιοκτητών ταξί, ευρισκόμενος σε ανοικτή γραμή επικοινωνίας με τον πρωθυπουργό, ενώ «στρατευμένοι» στο στοίχημα των μεταρρυθμίσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών παραμένουν οι κ. κ. Ανδρ. Λοβέρδος, Αννα Διαμαντοπούλου, Μιχ. Χρυσοχοΐδης, Γ. Παπακωνσταντίνου, ενώ στην τελική ευθεία μπαίνει η διαμόρφωση του νέου μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων από τον κ. Δημ. Ρέππα.

Η επιλογή του πρωθυπουργού να ακολουθήσει πιο αποφασιστική στάση και να αποφύγει τις καθυστερήσεις και τους «συμβιβασμούς» με συντεχνίες,

που χαρακτήρισαν την κυβερνητική λειτουργία το πρώτο εξάμηνο του έτους, εδράζεται, όπως προαναφέρθηκε, και σε δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν για λογαριασμό του Μεγάρου Μαξίμου την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, μετά τον ανασχηματισμό και τη συμφωνία για το ελληνικό χρέος στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης η κυβέρνηση εμφανίζεται να έχει ανακάμψει και η διαφορά υπέρ της Ν. Δ., που είχε καταγραφεί στις έρευνες του Μαΐου και του Ιουνίου, έχει εξανεμιστεί. Βεβαίως, τα συγκεκριμένα ευρήματα μένει να επιβεβαιωθούν στις δημοσκοπήσεις του Σεπτεμβρίου, καθώς οι μετρήσεις εν μέσω θέρους είναι ούτως ή άλλως επισφαλείς.

Εξ άλλου, από τον επόμενο μήνα η κυβέρνηση θα έχει να διαχειριστεί μια σειρά από δύσκολα μέτωπα, που αναμένεται να επιβαρύνουν εκ νέου το πολιτικό κλίμα.

Συγκεκριμένα, αναμένεται να αναζωπυρωθεί ή ένταση με τους ιδιοκτήτες ταξί, καθώς ο κ. Ραγκούσης θα παρουσιάσει τον νόμο για το άνοιγμα του επαγγέλματος. Παράλληλα, πιθανή είναι η αναταραχή στον χώρο της εκπαίδευσης με την προώθηση του νόμου – πλαισίου από την κ. Αννα Διαμαντοπούλου, αλλά και τις πιθανολογούμενες κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών για την περικοπή επιδομάτων. Τέλος, αντιδράσεις προεξοφλείται ότι θα προκαλέσουν το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων και η προώθηση των πρώτων αποκρατικοποιήσεων, ενώ την κυβερνητική εικόνα είναι βέβαιο ότι θα πλήξει η εφαρμογή των πρόσφατων φορολογικών μέτρων -π. χ. έκτακτη εισφορά- που υιοθετήθηκαν στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή