Η νέα κρίση ανησυχεί την Αθήνα

Η νέα κρίση ανησυχεί την Αθήνα

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανήσυχοι παρακολουθούν οι επιτελείς του πρωθυπουργού τις οικονομικές εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο, μετά και την αναταραχή που δημιουργήθηκε από την πιστοληπτική υποβάθμιση των ΗΠΑ. Ο κ. Γ. Παπανδρέου ήδη συνομίλησε για τις ραγδαίες εξελίξεις και τη στάση που οφείλει να έχει η Ε.Ε. έναντι της διαφαινόμενης νέας κρίσης με τους κ. Χέρμαν βαν Ρομπέι (Κυριακή), Ζοζέ Μπαρόζο και Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ (χθες).

Η επιστροφή του κ. Γ. Παπανδρέου από τη Σέριφο το βράδυ της Κυριακής δεν συνδέεται κατ’ ανάγκην μόνο με τις εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο. Ο πρωθυπουργός επιθυμεί, ακόμη και λίγες ημέρες πριν από τον Δεκαπενταύγουστο, να μεταδώσει στους υπουργούς του το μήνυμα ότι η υλοποίηση όσων τους ζήτησε γραπτώς προ δύο εβδομάδων εξακολουθεί να αποτελεί υψίστη κυβερνητική προτεραιότητα. Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε χθες το μεσημέρι στο σπίτι του στο Καστρί τον κ. Α. Λοβέρδο για να συζητήσουν τις κρίσιμες μεταρρυθμίσεις στον χώρο της Υγείας. Στις διεθνείς επαφές του πρωθυπουργού κυριάρχησαν τρία βασικά ζητήματα. Πρώτον, η πορεία των ελληνικών μεταρρυθμίσεων, δεύτερον, τα βήματα (περιλαμβανομένου και του ενδεχομένου έκδοσης ευρωομολόγου που άλλωστε είχε ήδη συζητηθεί και στη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου) τα οποία πρέπει να κάνει η Ε. Ε. για περαιτέρω ενδυνάμωση της οικονομικής διακυβέρνησης και τρίτον, ο παρονομαστής όλων αυτών που βέβαια δεν είναι άλλος από τις ραγδαίες εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο.

Ο κ. Παπανδρέου, όπως έκανε και προχθές στη συνομιλία του με τον κ. Ρομπέι, έθεσε χθες στους κ. Μπαρόζο και Γιουνκέρ μετ’ επιτάσεως την ανάγκη για λήψη μέτρων με μεγαλύτερη πειθώ έναντι των διεθνών αγορών, οι οποίες λειτουργούν ωσάν να μην έγινε η Σύνοδος Κορυφής στις 21 Ιουλίου. Ο πρωθυπουργός, όπως είχε πει και στις 21 Ιουλίου, θεωρεί ότι τα μέτρα αυτά είναι, πρώτον, η έκδοση ευρωομολόγου, δεύτερον, η επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές και, τρίτον, η περαιτέρω ενίσχυση του μηχανισμού στήριξης. Ζήτησε επίσης την επιτάχυνση των διαδικασιών έγκρισης του νέου δανείου προς την Ελλάδα, ώστε τον Σεπτέμβριο να μην έρθει η κυβέρνηση αντιμέτωπη με δυσάρεστες εκπλήξεις. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, και στην ανάγκη γρήγορης συμφωνίας με τους ιδιώτες πιστωτές του μηχανισμού, ενώ ενημέρωσε και για την πορεία των ελληνικών μεταρρυθμίσεων ενόψει του Σεπτεμβρίου. Τέλος, δεν προκύπτει ότι συζητήθηκε το ενδεχόμενο έκτακτης συνόδου για την Ελλάδα (είτε στις Βρυξέλλες, είτε στη Θεσσαλονίκη κατά τη Διεθνή Εκθεση, όπως εφημολογείτο).

Επιτάχυνση στην Υγεία

Στο Καστρί, ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τον κ. Λοβέρδο για τα θέματα της Υγείας και έπειτα με τον κ. Η. Μόσιαλο για την εξυγίανση των κρατικών ΜΜΕ. Ο πρωθυπουργός έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Υγεία, καθώς θα πρέπει να συνεισφέρει με περίπου ένα δισ. ευρώ στη δημοσιονομική προσπάθεια ώς το τέλος του 2011. Στο πλαίσιο αυτό, συζητήθηκαν οι συγχωνεύσεις των νοσοκομείων, η επέκταση των προμηθειών μετά ηλεκτρονικό διαγωνισμό και η μείωση των φαρμακευτικών δαπανών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον κ. Λοβέρδο επίσπευση των μεταρρυθμίσεων, κάτι για το οποίο δεσμεύθηκε ο υπουργός.

Ο κ. Μόσιαλος, επιφορτισμένος με την εξυγίανση των κρατικών ΜΜΕ, αναφέρθηκε στο σχέδιο για την ΕΡΤ που είναι ήδη έτοιμο, αλλά δεν ανακοινώνεται καθώς απομένει η υπογραφή του Π.Δ. των αρμοδιοτήτων. Ο πρωθυπουργός ζητεί συχνά και την άποψη του κ. Μόσιαλου για οικονομικά ζητήματα Υγείας, τα οποία αποτελούν την ειδικότητα του υπουργού Επικρατείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή