Σε κίνδυνο η λειτουργία συνολικά 460 ΚΕΠ

Σε κίνδυνο η λειτουργία συνολικά 460 ΚΕΠ

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμα κινδύνου για το μέλλον ενός πολύ επιτυχημένου θεσμού για την εξυπηρέτηση των πολιτών εξέπεμψαν χθες οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), κατά τη διάρκεια συνάντησης του προεδρείου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Εργαζομένων ΚΕΠ με τον υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Ντίνο Ρόβλια.

Οι εργαζόμενοι τόνισαν ότι 460 ΚΕΠ, από τα 1.081 που λειτουργούν, κινδυνεύουν να οδηγηθούν σε «αδυναμία λειτουργίας» ή σε υπολειτουργία τους επόμενους μήνες, καθώς λήγουν οι συμβάσεις πολλών εργαζομένων σε αυτά.

Πρόκειται για ένα σημαντικό πλήγμα στην ποιότητα ζωής, καθώς ο θεσμός των ΚΕΠ έχει κριθεί επανειλημμένα ως ιδιαίτερα αποδοτικός και χρήσιμος, ειδικά για τους πολίτες, αλλά και για τη δημόσια διοίκηση. Υπολογίζονται σε δεκάδες χιλιάδες οι πολίτες που απευθύνονται καθημερινά στα ΚΕΠ. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι από την αρχή της χρονιάς τα ΚΕΠ έχουν διεκπεραιώσει συνολικά περισσότερες από 1,9 εκατ. υποθέσεις.

Αναβάθμιση

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός κ. Ρόβλιας τόνισε ότι ο θεσμός των ΚΕΠ είναι επιτυχημένος και ότι η κυβέρνηση έχει την πρόθεση να τον αναβαθμίσει, λαμβάνοντας υπόψη βέβαια τις παρούσες οικονομικές συνθήκες και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα.

Τοποθετούμενος στο κρίσιμο πρόβλημα της απειλής λουκέτου σε 460 ΚΕΠ, ο κ. Ρόβλιας τόνισε ότι επείγει η εξεύρεση λύσης για τη συνέχιση της λειτουργίας των ΚΕΠ. «Το υπουργείο βρέθηκε μπροστά σε μία σκληρή πραγματικότητα με τις συμβάσεις να λήγουν η μία μετά την άλλη και με τις ανάγκες λειτουργίας να πιέζουν», συμπλήρωσε. Το προεδρείο της Ομοσπονδίας έθεσε στη συνάντηση με τον υφυπουργό και άλλα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζομένους στα ΚΕΠ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, οι συνδικαλιστές ζήτησαν, μεταξύ άλλων, από τον υφυπουργό να αναγνωρισθεί μισθολογικά και βαθμολογικά η προϋπηρεσία που είχαν οι εργαζόμενοι στα ΚΕΠ προ της πρόσληψής τους ως μονίμων υπαλλήλων. Επίσης, ζήτησαν να μην αναθέτουν οι δήμαρχοι στους υπαλλήλους των ΚΕΠ αλλότρια καθήκοντα.

Η Ομοσπονδία Εργαζομένων στα ΚΕΠ (ΠΟΣΕΚΕΠ) σε πρόσφατη ανακοίνωσή της σημείωνε ότι «οι πιο αποδοτικοί και παραγωγικοί υπάλληλοι στο σύνολο της δημόσιας διοίκησης, οι εργαζόμενοι στα ΚΕΠ, έχουν βιώσει με το παραπάνω τις αλλεπάλληλες περικοπές των αποδοχών στον δημόσιο τομέα. Μέχρι και σήμερα οι συμπολίτες μας εξυπηρετούνται με την ίδια ποιότητα υπηρεσιών, αυτήν που ανέδειξε τον θεσμό σε «όαση στο χάος της γραφειοκρατίας”».

Το ζήτημα της βιωσιμότητας των ΚΕΠ γίνεται ακόμα περισσότερο επιτακτικό, καθώς σύμφωνα με τον σχεδιασμό αναμένεται να αναλάβουν σύντομα περισσότερες αρμοδιότητες, όπως για παράδειγμα την επαφή με τους φορολογουμένους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή