Η Αθήνα μετράει τα θετικά και τα αρνητικά

Η Αθήνα μετράει τα θετικά και τα αρνητικά

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αισιοδοξία ότι οι ραγδαίες διεθνείς οικονομικές εξελίξεις θα αναγκάσουν την Ε.Ε. να λάβει έκτακτα μέτρα, τα οποία θα λειτουργήσουν κατευναστικά έναντι των αγορών σε ένα ικανό βάθος χρόνου, εκφράζουν στην κυβέρνηση. Παρακολουθούν μεν τις εξελίξεις με ανησυχία, τονίζουν δε ότι η εξαπόλυση επίθεσης πρακτικά κατά όλων των χωρών της Ευρωζώνης αποδεικνύει πως οι θέσεις που κατά καιρούς έχει αναπτύξει ο κ. Γ. Παπανδρέου στις διεθνείς επαφές του δικαιώνονται από τα τεκταινόμενα.

Στο Μαξίμου θεωρούν ότι πλέον είναι ώριμες οι συνθήκες για την έκδοση ευρωομολόγου, αν και αναγνωρίζουν πως η Ελλάδα λίγο μπορεί να επηρεάσει τις εξελίξεις προς αυτήν την κατεύθυνση. Συναισθανόμενοι πάντως ότι το διεθνές κλίμα ενδεχομένως επιτρέψει την προσφυγή της Ε.Ε. σε τέτοιου είδους λύσεις, στην κυβέρνηση επανήλθαν και χθες στο θέμα, τούτη τη φορά διά στόματος του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Αγγ. Τόλκα (ο οποίος χθες έβγαλε και την παρθενική ανακοίνωσή του). Η ανακοίνωση του κ. Τόλκα είχε ως κύριο στόχο τη Ν.Δ., την οποία στην κυβέρνηση κατηγορούν για απόπειρα να υποκλέψει την πατρότητα της ιδέας του ευρωομολόγου που αποδίδεται στον πρωθυπουργό.

Στο πλαίσιο αυτό κινήθηκε χθες και ο κ. Α. Λοβέρδος, ο οποίος από τη Θεσσαλονίκη έκρινε πως «γίνεται αντιληπτό σε όλο τον πλανήτη σήμερα και κυρίως στον δυτικό κόσμο ότι δεν έχει κανένας να κερδίσει από μια τέτοια καταστροφή. Νομίζω ότι οι ισορροπίες είναι ζήτημα των επόμενων εβδομάδων και αυτές οι ισορροπίες εξασφαλίζουν και το κατάλληλο καταφύγιο για την Ελλάδα». Ο υπουργός Υγείας αιτιολόγησε μάλιστα την άποψή του αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, και στην αξία που είχε για τη διάσωση της Ελλάδας η «ιστορικής σημασίας» ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και του εφαρμοστικού νόμου από το ελληνικό Κοινοβούλιο.

Στο περιβάλλον του πρωθυπουργού αναγνωρίζουν ότι αυτή είναι η μία, η πλέον αισιόδοξη, πλευρά του νομίσματος. Αντιλαμβάνονται, παράλληλα, πως υπάρχει και μια άλλη όψη, εκείνη της σκλήρυνσης της στάσης των οικονομικά ισχυρότερων της Ευρωζώνης που ενδεχομένως ζητήσουν επαχθή ανταλλάγματα για τη στήριξη των ασθενών κρατών, όπως βέβαια η Ελλάδα. Για τον λόγο αυτόν, ο κ. Παπανδρέου θεωρεί ότι η μόνη ασφαλής οδός για την Ελλάδα στην παρούσα φάση είναι η ταχεία εφαρμογή όσων έχουν συμφωνηθεί με το Μεσοπρόθεσμο. Τόσο ο πρωθυπουργός στις επαφές του κατά τις προηγούμενες ημέρες όσο και ο κ. Ευ. Βενιζέλος στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη (με στελέχη της Ε.Ε. και τον πρόεδρο του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου) μίλησαν για την ταχεία -όπως είπαν -προσαρμογή και τους γρήγορους ρυθμούς κατάθεσης και ψήφισης των σχετικών νομοσχεδίων, τονίζοντας ότι η ελληνική πλευρά τηρεί τη δική της πλευρά της συμφωνίας. Και οι δύο άσκησαν πιέσεις η Ε.Ε. να εγκρίνει τάχιστα τη συμφωνία για τον μηχανισμό στήριξης ώστε, ει δυνατόν, τον προσεχή Σεπτέμβριο η Ελλάδα να προχωρήσει στην εκταμίευση της πρώτης δόσης του νέου δανείου, όπως αυτό καθορίστηκε στις 21 Ιουλίου στις Βρυξέλλες (και όχι στην έκτη του παλαιού με τα υψηλότερα επιτόκια).

Στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι εξακολουθούν να υφίστανται γκρίζα σημεία στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων που απορρέουν από το Μεσοπρόθεσμο, με βασική την εκκρεμότητα των αποκρατικοποιήσεων, οι οποίες θα πρέπει να γίνουν ώς το τέλος του 2011.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή