Διάσκεψη για το Κυπριακό εντός του 2011

Διάσκεψη για το Κυπριακό εντός του 2011

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό πριν από το τέλος του χρόνου επιμένει ο γ. γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, στο προσχέδιο της καθιερωμένης έκθεσής του για την πρόοδο των συνομιλιών, θέτοντας, έτσι, άτυπο χρονοδιάγραμμα στις απευθείας διαπραγματεύσεις, οι οποίες, μέχρι τον Οκτώβριο, βρίσκονται σε φάση εντατικής διαβούλευσης, με πρόγραμμα ολοήμερων συναντήσεων των δύο πλευρών, σχεδόν δύο φορές κάθε εβδομάδα.

Ουσιαστικά, ο γ. γ. του ΟΗΕ δίνει στους κ. Δημήτρη Χριστόφια και Ντερβίς Ερογλου περιθώριο μέχρι τον Οκτώβριο και τη συνάντησή του μαζί τους, στη Νέα Υόρκη, να προχωρήσουν σε σημαντικές συγκλίσεις «σε όλα τα κύρια θέματα», όπως επισημαίνει, κάτι που θα «ανοίξει τον δρόμο για τη σύγκλιση μιας τελικής διεθνούς διάσκεψης». Οπως αφήνεται να εννοηθεί από τα Ηνωμένα Εθνη, σε μια τέτοια διαδικασία θα μπορούσαν να επιλυθούν τα τελευταία ζητήματα, επί των οποίων δεν θα καταφέρουν οι δύο πλευρές να επιτύχουν συμφωνία.

Ο κ. Μπαν, στο προσχέδιο της έκθεσής του, δεν κάνει την παραμικρή αναφορά στις πρόσφατες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα Κατεχόμενα, γεγονός που προκάλεσε δυσαρέσκεια στη Λευκωσία. Αντιθέτως, κινείται στη λογική των ίσων αποστάσεων, καλώντας τους δύο ηγέτες να αποφύγουν το παιχνίδι επίρριψης ευθυνών και να επικεντρωθούν σε όσα μπορεί καθένας να κάνει, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την επίτευξη λύσης, ενώ τονίζει ότι «ο χρόνος δεν είναι σίγουρα με το μέρος μιας λύσης».

Προβληματισμός

Ο γ.γ. του ΟΗΕ εμφανίζεται προβληματισμένος από τη μικρή πρόοδο που καταγράφεται στις απευθείας διαπραγματεύσεις και, αφού επισημαίνει ότι συμπληρώνονται τρία χρόνια από την έναρξή τους, προσθέτει ότι «η πρόοδος είναι πάρα πολύ αργή» και ότι «έχουμε ξεκάθαρα φθάσει σε μια καθοριστική στιγμή στις συνομιλίες, κατά την οποία πρέπει να καταβληθούν όλες οι προσπάθειες για να διατηρηθεί η διαδικασία βιώσιμη και ικανή να επιφέρει αμοιβαία επωφελή λύση».

Αναφερόμενος στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις διαπραγματεύσεις των επιμέρους κεφαλαίων, ο κ. Μπαν παρατηρεί ότι «έχει αναλωθεί σημαντική περίοδος χρόνου για τη διευκρίνιση θέσεων, παρά για να προχωρήσουν προς συγκλίσεις οι δύο πλευρές» και εκφράζει την πεποίθηση ότι με τον εντατικό γύρο συναντήσεων, ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη, θα επιτευχθεί σημαντική πρόοδος.

Αποτιμώντας την έως τώρα πορεία των συνομιλιών, ο γ. γ. του ΟΗΕ καταγράφει στην έκθεσή του πρόοδο στο κεφάλαιο για τις εσωτερικές πτυχές ασφάλειας, για το οποίο αναφέρει ότι «οι πλευρές έχουν έρθει κοντά σε συμφωνία στις λεπτομέρειες αυτού του θέματος». Για το περιουσιακό, το οποίο είναι από τα πιο δύσκολα κεφάλαια, επισημαίνει ότι «παραμένει μια θεμελιώδης διαφωνία πάνω στο θέμα των όρων για επανεγκατάσταση και του τρόπου ανταλλαγής περιουσιών».

Οσον αφορά το εδαφικό, αναφέρεται σ’ ένα από τα κεφάλαια που έχουν διερευνηθεί λιγότερο μέχρι σήμερα και παραπέμπει τη συζήτησή του «μόνο κατά τη διάρκεια της τελευταίας φάσης της διαδικασίας, πριν από μία πολυμερή συνάντηση».

Πρόοδο καταγράφει και στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης, για το οποίο αναφέρει ότι υπάρχει σύγκλιση επί της αρχής αντιπροσώπευσης στο εξωτερικό και ότι οι δύο πλευρές έφθασαν σε συμφωνία επί των διεθνών συνθηκών που θα είναι δεσμευτικές για την ενωμένη Κύπρο.

Για το ζήτημα της ιθαγένειας, τέλος, αφού μιλάει για τη διάθεση εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για απογραφή του πληθυσμού, δεν παραλείπει να τονίσει ότι «οι πλευρές πρέπει να επιλύσουν το κύριο θέμα του ποιοι πρέπει να θεωρούνται πολίτες της ενωμένης Κύπρου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή