Ανοιχτό το ενδεχόμενο μικρής αύξησης της θητείας

Ανοιχτό το ενδεχόμενο μικρής αύξησης της θητείας

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις εισηγήσεις των Γενικών Επιτελείων Αεροπορίας, Ναυτικού και Στρατού για τη νέα δομή δυνάμεων έχει ζητήσει με διαδικασία επείγοντος από τους επικεφαλής των τριών Οπλων ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Πάνος Μπεγλίτης. Οι προτάσεις θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του μήνα και η αξιολόγησή τους, στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Εισηγήσεις για τη νέα δομή δυνάμεων, με επίκεντρο την κατάργηση και συγχώνευση μονάδων και προσαρμογή της διάρθρωσής τους στα νέα δεδομένα που αντιμετωπίζει η χώρα όσον αφορά την άμυνά της, είχαν ζητηθεί πριν από ένα χρόνο. Ωστόσο, από την πολιτική ηγεσία κρίθηκε ότι οι εισηγήσεις που έγιναν δεν ικανοποιούσαν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, ιδιαίτερα όσον αφορά τον περιορισμό της διασποράς δυνάμεων. Ετσι, ζητήθηκε από τη φυσική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων να μελετήσει εκ νέου το θέμα και να επανέλθει με περισσότερες αλλαγές.

Το αίτημα του κ. Μπεγλίτη για ουσιαστικές συγχωνεύσεις και καταργήσεις μονάδων και στρατοπέδων αποκτά μεγαλύτερη διάσταση υπό το πρίσμα της δυσκολίας που παρουσιάζεται στην πλήρωση του οργανογράμματος, το οποίο ισχύει αυτή τη στιγμή, μετά τη μείωση του αριθμού στρατεύσιμων, συνεπεία και της μείωσης της θητείας.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, που χαρακτηρίζει βιαστικές και χωρίς ουσιαστική μελέτη τις αποφάσεις που ελήφθησαν για μείωση της θητείας, έχει ζητήσει την επανεξέταση μιας σειράς διαδικασιών, μέσω των οποίων στην πράξη μειώνεται ακόμα περισσότερο ο αριθμός των στρατευσίμων.

Προς επανεξέταση

Ετσι, το αμέσως επόμενο διάστημα θα επανεξετασθεί το καθεστώς που ισχύει με τις ειδικότητες που δίνονται σε εκείνους που κατατάσσονται. Υπάρχουν ειδικότητες που στην ουσία απαιτούν έναν ελάχιστο αριθμό υπηρετούντων, ωστόσο, επειδή εξασφαλίζουν θητεία «προστατευμένη» σε μεγάλα αστικά κέντρα, δίνονται σε πολύ μεγαλύτερους αριθμούς από ό,τι οι ανάγκες απαιτούν.

Παράλληλα, αναμένεται να διαφοροποιηθεί το καθεστώς χορήγησης απαλλαγών, τα κριτήρια, δηλαδή, με τα οποία υποψήφιοι προς στράτευση κρίνονται ακατάλληλοι για να υπηρετήσουν θητεία ή ακατάλληλοι να φέρουν όπλο. Επανεξέταση προωθείται και για τη διαδικασία χορήγησης αναβολών, ιδιαίτερα για τις περιπτώσεις πολλών διαδοχικών αναβολών, που καταλήγουν, συνήθως, σε εξαγορά της θητείας.

Μέσα από αυτές τις διαδικασίες αναμένεται να επιτευχθεί αύξηση του αριθμού υπηρετούντων. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας εκτιμά ότι έχουν παγιωθεί εδώ και χρόνια μια σειρά από στρεβλώσεις, που έχουν σαν αποτέλεσμα, πέρα από την ύπαρξη «παραθύρων» για να αποφεύγει κανείς τη στρατιωτική θητεία, την αποφυγή, από μεγάλο μέρος των υπηρετούντων, ακόμα και στοιχειώδους εκπαίδευσης στρατιωτικής, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την αμυντική ικανότητα της χώρας. Ο κ. Μπεγλίτης, πάντως, ως έσχατη λύση και εφόσον τα ανωτέρω δεν αποφέρουν τα αναμενόμενα, δεν αποκλείει μικρή αύξηση της θητείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή