Δύο γραμμές στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ

Δύο γραμμές στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι δημόσιες συγκρούσεις των τελευταίων επτά ημερών μεταξύ του κ. Η. Μόσιαλου και του κ. Σπ. Παπασπύρου και η παράλληλη εκκωφαντική σιωπή εκ μέρους των περισσοτέρων κυβερνητικών στελεχών φέρνουν στην επιφάνεια το ολοένα και αυξανόμενο χάσμα μεταξύ των δύο γραμμών που υφίστανται εντός των διαφόρων κλιμάκων του κυβερνώντος κόμματος. Από τις κορυφαίες βαθμίδες ώς τα χαμηλά κλιμάκια, το ΠΑΣΟΚ μοιάζει να είναι διχασμένο ανάμεσα σε δύο γραμμές. Πρώτη, εκείνη που τάσσεται υπέρ της ταχύτατης προώθησης των μεταρρυθμίσεων και δεύτερη, αυτή που προτιμά την παλαιού τύπου διαχείριση, δίχως ρήξεις και συγκρούσεις, με βασικό επιχείρημα ότι η διεθνής οικονομική κρίση θα οδηγήσει σε τέτοιες αποφάσεις που ενδεχομένως χρειαστεί να «μαλακώσει» η προσαρμογή.

Η σκληρή γραμμή που ακολουθεί ο κ. Μόσιαλος, ο οποίος ακόμη και τούτη την εβδομάδα συντηρεί την αντιπαράθεση με τον κ. Παπασπύρο, αιτιολογείται από πολλούς και ως μια προσπάθεια του υπουργού Επικρατείας να διατηρήσει τη μεταρρυθμιστική δυναμική στην επικαιρότητα πιέζοντας προς δύο κατευθύνσεις: Εντός της κυβέρνησης έναντι των «απρόθυμων» και εκτός της κυβέρνησης έναντι της Ν.Δ., την οποία επιθυμεί να στιγματίσει ως πεπαλαιωμένο κόμμα με μειωμένα αντανακλαστικά. Εκ των υπουργών που τάσσονται αναφανδόν υπέρ της λογικής των μεταρρυθμίσεων είναι και ο κ. Α. Λοβέρδος, ο οποίος μάλιστα εμφανίζεται προβληματισμένος από την αργή πρόοδο στο σκέλος της εφαρμογής του ψηφισθέντος Μεσοπρόθεσμου.

«Στόχος» επικρίσεων

Υπάρχουν, πάντως, κυβερνητικά στελέχη που θεωρούν ότι η εξωστρεφής αυτή τακτική του κ. Μόσιαλου δεν τον ωφελεί πολιτικά, καθώς τον μετατρέπει σε πόλο έλξης επικρίσεων και επιθέσεων από διάφορες κατευθύνσεις. Ο κ. Μόσιαλος έστειλε επίσης χθες και ένα μήνυμα, τούτη τη φορά κυρίως εντός του κυβερνώντος κόμματος, σχετικά με τον χρόνο αναδιοργάνωσης των κρατικών ΜΜΕ. Με ανακοίνωσή του χθες δήλωσε ότι η επεξεργασία του σχεδίου έχει ολοκληρωθεί, για τις αλλαγές είναι ενήμεροι τόσο ο κ. Γ. Παπανδρέου όσο και ο κ. Ευ. Βενιζέλος και απομένει απλά η υπογραφή του προεδρικού διατάγματος που θα αποδίδει τις αρμοδιότητες, ώστε να δοθεί το σχέδιο στη δημοσιότητα. Κατ’ ορισμένες πηγές η επιλογή του κ. Μόσιαλου να προβεί σε αυτή την ανακοίνωση αιτιολογείται κυρίως από τις πιέσεις που υφίσταται τις τελευταίες εβδομάδες κυρίως από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι αντιτίθενται στη σχεδιαζόμενη κατάργηση ή συρρίκνωση κάποιων από τους 19 σταθμούς και ραδιοσταθμούς που έχει η ΕΡΤ ανά την Ελλάδα, καθώς επίσης και στη γενικότερη λογική εξοικονόμησης δαπανών στην οποία θα εισαχθούν τα κρατικά ΜΜΕ.

Ο διχασμός δεν περιορίζεται μόνο στο κυβερνητικό στρατόπεδο, αλλά επεκτείνεται ώς τον συνδικαλιστικό πυρήνα που πρόσκειται του ΠΑΣΟΚ. Χθες η πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου των Εφοριακών κ. Φρόσω Σταυράκη, επίσης μέλος του κυβερνώντος κόμματος και δη του περιγραφόμενου ως «βαθέος» ΠΑΣΟΚ, απέρριψε την παραίνεση του κ. Παπασπύρου για «στοχευμένες ενέργειες» οι οποίες περιλαμβάνουν ακόμη και ακραίες πρωτοβουλίες όπως η άρνηση είσπραξης εσόδων. Οι εντάσεις στο συνδικαλιστικό του ΠΑΣΟΚ θα συνεχιστούν και με ενδιαφέρον αναμένεται πλέον η Εθνική Συνδιάσκεψη της 3ης Σεπτεμβρίου, όπου θα εγκαινιαστεί ένας γενικότερος και ευρύς διάλογος εντός του κυβερνώντος κόμματος για τη μελλοντική πορεία του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή