Η Αγκυρα πρέπει να κάνει πολλά ακόμη για την Ιμβρο

Η Αγκυρα πρέπει να κάνει πολλά ακόμη για την Ιμβρο

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρώτη επίσκεψη Ελληνα υπουργού Εξωτερικών στην Ιμβρο πραγματοποιήθηκε χθες, καθώς ο κ. Σταύρος Λαμπρινίδης αποδέχθηκε πρόσκληση των Ιμβρίων να παραστεί στις εκδηλώσεις προς τιμήν του καταγόμενου από το νησί Οικουμενικού Πατριάρχη, κ. Βαρθολομαίου. Οι εκδηλώσεις διοργανώθηκαν με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων ιεροσύνης και 20 χρόνων Πατριαρχίας του Οικουμενικού Πατριάρχη. Ο υπουργός Εξωτερικών έφθασε χθες το πρωί στην Ιμβρο. Στον ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου πραγματοποιήθηκε θεία λειτουργία και, ακολούθως, μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη επισκέφθηκαν τους Αγίους Θεοδώρους, το χωριό καταγωγής του κ. Βαρθολομαίου.

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο κ. Λαμπρινίδης, αναφέρθηκε στα βήματα βελτίωσης του κλίματος που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, τονίζοντας ότι η προσπάθεια θα συνεχιστεί. Πρόσθεσε απευθυνόμενος προς τους Ιμβρίους ότι το μέλλον τους είναι στην Ευρώπη, καθώς η πλήρης ένταξη της Τουρκίας στην Ε. Ε. θα είναι καλή για όλους. Μίλησε, επίσης, για θετικά βήματα που έχουν γίνει εκ μέρους της κυβέρνησης Ερντογάν, αλλά και για πολλά ακόμα που μπορούν να γίνουν για επίλυση των προβλημάτων της τοπικής κοινότητας, τα οποία έχουν καταγραφεί από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Οπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, ο συμβολισμός της επίσκεψης του κ. Λαμπρινίδη στην Ιμβρο είναι ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς στο νησί βρίσκεται ένα κομμάτι του ελληνισμού που έχει αντιμετωπίσει στο παρελθόν ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες και εχθρότητα, ενώ πιο πρόσφατα βρέθηκε αντιμέτωπο με την αδιαφορία της τουρκικής διοίκησης. Τα τελευταία χρόνια η ζωή στο νησί επιστρέφει, καθώς μεγάλος αριθμών αποδήμων αναπαλαιώνουν τα σπίτια τους και αρκετοί επανακάμπτουν για μόνιμη εγκατάσταση. Καθώς ο αριθμός των μόνιμων κατοίκων αυξάνεται, συζητείται η λειτουργία ελληνικού σχολείου στην Ιμβρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή