Με το βλέμμα στραμμένο στο Παρίσι η κυβέρνηση

Με το βλέμμα στραμμένο στο Παρίσι η κυβέρνηση

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κανονικούς ρυθμούς επιστρέφει από την Τρίτη η κυβέρνηση. Τις αμέσως επόμενες ημέρες μετά τον Δεκαπενταύγουστο ο πρωθυπουργός θα συγκαλέσει την κυβερνητική επιτροπή, ενδεχομένως και το υπουργικό συμβούλιο. Στο ίδιο χρονικό πλαίσιο αναμένονται επίσης κρίσιμες ανακοινώσεις, όπως εκείνες της κ. Αννας Διαμαντοπούλου για το τελικό σχέδιο ως προς την τριτοβάθμια εκπαίδευση, η οποία αποτελεί ένα ανοιχτό για την κυβέρνηση μέτωπο. Ο κ. Γ. Παπανδρέου και ιδίως ο καθ’ ύλην αρμόδιος κ. Ευ. Βενιζέλος έχουν να αντιμετωπίσουν ένα πιο επιτακτικό ζήτημα. Να κατορθώσουν να εισπράξουν έσοδα, τα οποία ακόμη υπολείπονται πολύ των ετήσιων στόχων. Στο Μαξίμου επιθυμούν επίσης να δώσουν και αποφασιστικές απαντήσεις στο ζήτημα της απονομής δικαιοσύνης στον αθλητισμό.

Τούτο μάλλον θα γίνει με αφορμή την «απαράδεκτη» όπως τη χαρακτηρίζουν απόφαση της ΕΠΟ. Για το θέμα αυτό προϊδέασε χθες και ο κ. Η. Μόσιαλος, ο οποίος δήλωσε (Real) ότι «η πολιτεία θα δώσει μία συντεταγμένη και συνολική απάντηση σύντομα. Ο υπουργός θα κάνει τις αντίστοιχες ανακοινώσεις πολύ σύντομα».  

Στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένουν επίσης με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το αποτέλεσμα που θα έχει η συνάντηση της κ. Αγκελα Μέρκελ με τον κ. Νικολά Σαρκοζί στο Παρίσι την ερχόμενη Τρίτη. Και τούτο διότι η ελληνική κυβέρνηση ανησυχεί ότι η γενικευμένη κρίση, η οποία πλέον αγγίζει σχεδόν το σύνολο της Ευρωζώνης, ενδεχομένως λειτουργήσει ανασταλτικά ως προς τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Παπανδρέου θεωρεί πως το αμέσως επόμενο λογικό και επιβεβλημένο βήμα για την Ε.Ε. είναι η έκδοση ευρωομολόγου. Στο περιβάλλον του πρωθυπουργού δεν θεωρείται αναγκαία μία έκτακτη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. και μάλιστα δεν προβλέπεται και κάποια συνάντηση το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Η τρόικα

Στην κυβέρνηση προετοιμάζονται επίσης και για την επόμενη επίσκεψη της τρόικας στις 22 Αυγούστου. Η αξιολόγησή της θεωρείται μεν σημαντική, γίνεται δε σε μια περίοδο κατά την οποία δεν θα υπάρχει ακόμη σαφής άποψη περί του αν η δόση του Σεπτεμβρίου θα συνιστά την πρώτη του νέου δανείου ή την έκτη του παρόντος. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται επίσης να γίνουν συσκέψεις και για τις δύο επερχόμενες σημαντικές ημερομηνίες στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού. Την 3η Σεπτεμβρίου, ημέρα σύγκλησης της Εθνικής Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ, και την 10η Σεπτεμβρίου, κατά την παρουσία του κ. Παπανδρέου στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Για την προετοιμασία της πρώτης ο κ. Μιχ. Καρχιμάκης ταξιδεύει ανά την Ελλάδα (οι περιοδείες θα ολοκληρωθούν στις 27 Αυγούστου), ώστε να ολοκληρωθούν οι περιφερειακές συνδιασκέψεις. Για την παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ γίνονται προετοιμασίες ήδη από τον Ιούνιο, ωστόσο το βασικό μήνυμα, ότι δηλαδή πρέπει να επιταχυνθεί η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου ώστε να ξεκινήσει κάποια στιγμή η ανάπτυξη, δεν έχει μεταβληθεί.

Ο κ. Παπασπύρος

Εν τω μεταξύ, στο μέτωπο των δημοσίων υπαλλήλων, μετά και τις δημόσιες αντιδράσεις των εφοριακών της ΠΑΣΚΕ, ο κ. Σπ. Παπασπύρος εμφανίστηκε χθες να υποχωρεί. Σε δηλώσεις του (Βήμα fm) αρνήθηκε ότι μίλησε ποτέ για λευκή απεργία κατά την είσπραξη φόρων, επαναλαμβάνοντας πως εξακολουθεί να πιστεύει ότι οι κινητοποιήσεις θα είναι επιτυχείς μέσα από «στοχευμένες δράσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή