Διχογνωμία στην Αριστερά προκαλεί η προοπτική έκδοσης ευρωομολόγου

Διχογνωμία στην Αριστερά προκαλεί η προοπτική έκδοσης ευρωομολόγου

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ενότητα της Αριστεράς δεν περνάει μέσα από την υπόθεση του ευρωομολόγου. Η προοπτική έκδοσής του προκαλεί διχογνωμίες και έριδες όχι μόνον ανάμεσα στα κόμματα του χώρου, αλλά και ανάμεσα στις τάσεις μέσα στα κόμματα. Απόλυτα αρνητικό απέναντι στο ευρωομόλογο, όπως και σε κάθε λύση εντός του θεσμικού πλαισίου της Ε.Ε., εμφανίζεται το ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι εφόσον δημιουργηθεί, «θα συνοδεύεται από νέες, επώδυνες και αιματηρές θυσίες για τους λαούς». Στον αντίποδα, ως μόνη λύση βλέπει την έκδοση του ευρωομολόγου η Δημοκρατική Αριστερά. Ο πρόεδρός της κ. Φ. Κουβέλης δήλωσε πρόσφατα ότι «η έκδοση ευρωομολόγου δεν αποτελεί μόνο κίνηση άμυνας στις επιθέσεις που δέχονται οι οικονομίες της Ευρώπης, αλλά ταυτόχρονα θα αποτελέσει και δυναμικό στοιχείο της οικονομικής διακυβέρνησης». «Ναι» στο ευρωομόλογο, υπό προϋποθέσεις όμως, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η επίσημη θέση για ένα «αριστερό ευρωομόλογο», όπως την επανέλαβε χθες με αφορμή τη συνάντηση Μέρκελ – Σαρκοζί ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ κ. Π. Σκουρλέτης, είναι ότι η «υιοθέτηση του ευρωομολόγου μπορεί πλέον να αποτελέσει ένα αποφασιστικό βήμα μόνο εάν εντάσσεται σε μια δέσμη μέτρων όπως η διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του χρέους και η μεταφορά του υπολοίπου στην ΕΚΤ, καθώς και ο απευθείας δανεισμός των χωρών-μελών της Ε.Ε. και η δυνατότητα έκδοση χρήματος από την ΕΚΤ». Αξίζει να σημειωθεί ότι η ηγεσία του ΣΥΝ είχε ζητήσει ευρωομόλογο από το 2008. Με αυτή τη θέση της πλειοψηφίας διαφωνεί, πάντως, η μειοψηφική τάση του ΣΥΝ, το «Αριστερό Ρεύμα». Σε πρόσφατο άρθρο του στην ιστοσελίδα iskra.gr, ο κ. Π. Λαφαζάνης ζήτησε μάλιστα να κινήσει η Ελλάδα «τις διαδικασίες αποδέσμευσης από το ευρώ και διαμόρφωσης, σε νέα πλαίσια και υπό νέους όρους, ενός νέου νομίσματος για την εφαρμογή μιας νέας προοδευτικής νομισματικής πολιτικής». Στην ίδια ιστοσελίδα αναρτήθηκε πρόσφατα άρθρο, ως απάντηση στην ηγεσία του ΣΥΝ και τον κ. Τσίπρα, το οποίο χαρακτηρίζει την ιδέα ενός αριστερού ευρωομολόγου «κατασκεύασμα και μύθο» και ασκεί σφοδρή κριτική στην «αγκίστρωση στον λεγόμενο αριστερό ευρωπαϊσμό», την οποία χαρακτηρίζει «σχεδόν φαιδρή». Για το «ρεύμα», «το ευρωομόλογο, σε οποιαδήποτε μορφή του, είναι αδύνατο να απαντήσει στη σημερινή κρίση της Ευρωζώνης και της Ε.Ε.».

Η αντιπαράθεση για το ζήτημα του ευρωομολόγου έχει προκαλέσει πάντως και διαξιφισμούς σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων. Με αφορμή τη διαμάχη της Ν.Δ. με το ΠΑΣΟΚ για την πατρότητα της ιδέας, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ κ. Αλέκα Παπαρήγα χαρακτήρισε το ευρωομόλογο «απατηλό μέτρο της διαχείρισης της κρίσης του καπιταλισμού», ενώ έβαλε ευθέως κατά του ΣΥΝ, σημειώνοντας ότι «μόνο που τσακώνονται ποιος είχε πρώτος την ιδέα, ο Παπανδρέου, ο Σαμαράς, ο Τσίπρας, είναι αποπροσανατολισμός του λαού». Ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι «η κ. Παπαρήγα νομίζει, ανοήτως κατά τη γνώμη μου, ότι έχει την πολυτέλεια να μην μπαίνει στη βάσανο εναλλακτικών προτάσεων». Στον χορό μπήκε και ο κ. Κουβέλης, με αφορμή όσους από τον χώρο της Αριστεράς ζητούν αποδέσμευση από την Ε.Ε.: «Η έξοδος της χώρας από το ευρώ είναι εξ αντικειμένου καταστροφική επιλογή για τη χώρα», τόνισε ο πρόεδρος της Δημ.Αρ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή