Κριτική από Ν.Δ. για τη συμφωνία με Φινλανδία

Κριτική από Ν.Δ. για τη συμφωνία με Φινλανδία

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξαιρετικά πιθανό θεωρεί η Ν.Δ. το ενδεχόμενο η ειδική συμφωνία των κυβερνήσεων Ελλάδας και Φινλανδίας, με την οποία ουσιαστικά εξαιρείται η δεύτερη από το νέο πακέτο βοήθειας, να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου και να οδηγήσει κι άλλες χώρες στην απαίτηση για εγγυήσεις, εμπράγματες και μη. Ταυτοχρόνως, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν κρύβει την απογοήτευσή του για το αποτέλεσμα της προχθεσινής συνάντησης Μέρκελ – Σαρκοζί και επιμένει ότι αν δεν ληφθούν άμεσα αποφάσεις για την έκδοση ευρωομολόγου και την ενίσχυση του Ταμείου Στήριξης με επαρκή κεφάλαια, τότε η κρίση στην Ευρωζώνη είναι πολύ πιθανό να επιδεινωθεί.

«Η «συμφωνία» με τη Φινλανδία είναι εξέλιξη απογοητευτική, γιατί όταν ζητούνται εγγυήσεις για να δοθεί δάνειο σε χώρα-μέλος, αυτό σημαίνει ότι υποβαθμίζεται ακόμη περισσότερο η έννοια της κοινοτικής αλληλεγγύης, αλλά και ανησυχητική, διότι δημιουργείται προηγούμενο», δήλωσε χθες ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας κ. Ν. Μηταράκης, σημειώνοντας ότι αυτό που ουσιαστικά συμφωνήθηκε είναι να δώσει η Ελλάδα εγγυήσεις ώστε να μας δανείσει η Φινλανδία. Πρόσθεσε ότι ενθαρρύνονται και ιδιώτες ομολογιούχοι του ελληνικού χρέους να ζητήσουν αντίστοιχες εγγυήσεις και προέβλεψε ότι η συμπερίληψη στη συμφωνία της έννοιας των «εγγυήσεων» μπορεί να έχει δυσμενείς νομικές και πραγματικές επιπτώσεις σε μεγάλο μέρος του ιδιωτικού δανεισμού της χώρας. «Τελικά αποδεικνύεται ότι η απόφαση της 21ης Ιουλίου οδηγεί σε όλο και πιο ασφυκτικές δεσμεύσεις για την Ελλάδα, ενώ απομακρύνεται η πραγματική διέξοδος από την κρίση της Ευρώπης», είπε και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν μπορεί να βάλει τέλος στον κατήφορο». Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου κ. Γ. Μιχελάκης έκρινε ότι στη συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου με τον Γάλλο πρόεδρο «για μία ακόμη φορά δεν υπήρξε η απαραίτητη αποφασιστικότητα για την αντιμετώπιση της κρίσης, που έχει πλέον ευρωπαϊκές διαστάσεις».

Το επιτελείο της Συγγρού παρακολουθεί τις εξελίξεις προκειμένου να επικαιροποιήσει τις θέσεις του κ. Σαμαρά εν όψει και της μετάβασής του στη ΔΕΘ. Παράλληλα, συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι προετοιμασίες του κόμματος για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, το οποίο η ηγεσία εξακολουθεί να θεωρεί ισχυρό. Χθες, συνεδρίασαν από κοινού οι Γραμματείες Προγράμματος και Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, οι οποίες παρουσίασαν το πλαίσιο προγράμματος για τη Νέα Πολιτεία. Σε αυτό περιλαμβάνονται προτάσεις για τη Δημ. Διοίκηση και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, αλλά και επισημάνσεις για τις βελτιωτικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν στον θεσμό των ανεξάρτητων αρχών. «Κύριο χαρακτηριστικό του προγραμματικού λόγου που συνδιαμορφώνουμε με τους πολίτες είναι η οικονομική και κοινωνική ανταποδοτικότητα των πολιτικών που εισηγούμαστε», δήλωσε ο Γραμματέας Προγράμματος Ευρ. Στυλιανίδης, ενώ ο τομεάρχης Εσωτερικών Χρ. Ζώης έκανε λόγο για μία πρόταση δομημένη στο τρίπτυχο «Εξυγίανση – Ανασυγκρότηση – Νέο Σύστημα Διακυβέρνησης». Η παρουσίαση του πλαισίου προτάσεων για τη Νέα Πολιτεία εντάσσεται στην απόφαση της ηγεσίας του κόμματος να εμπλουτίσει την πολιτική ατζέντα της Ν.Δ. και να διευρύνει τη θεματολογία της πέραν του πεδίου της οικονομίας, στο οποίο είχε σχεδόν αποκλειστικά επικεντρώσει τον πολιτικό της λόγο το προηγούμενο διάστημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή