Ο Γ. Ραγκούσης «καρατόμησε» τον κ. Χ. Τσιόκα

Ο Γ. Ραγκούσης «καρατόμησε» τον κ. Χ. Τσιόκα

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χθες έγινε γνωστή η ουσιαστική αποπομπή του γενικού γραμματέα του υπουργείου Υποδομών κ. Χ. Τσιόκα από τον κ. Γιάννη Ραγκούση. Νέος γενικός γραμματέας θα είναι ο μέχρι πρότινος ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης κ. Αρ. Μπουρδάρας. Ο υπουργός Υποδομών είχε ειδοποιήσει τον κ. Γ. Παπανδρέου για την πρόθεσή του να αλλάξει τον γ.γ. πριν από την ανάπαυλα του Δεκαπενταύγουστου.

Ο κ. Τσιόκας, από τα παλαιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ με πολυετή θητεία στο πλευρό του κ. Ακη Τσοχατζόπουλου, ενημερώθηκε για την απόφαση του κ. Ραγκούση το απόγευμα της Τρίτης μέσω e-mail. Η επιλογή του προσώπου που αντικαθιστά τον κ. Τσιόκα είναι κατά πολλούς και συμβολική. Υπό την έννοια ότι ως γ.γ. ενός υπουργείου που από τα διπλώματα οδήγησης μέχρι την έκδοση πάσης φύσης άλλων αδειών βρίθει διαφθοράς, επιλέχθηκε ένα πρόσωπο με θητεία στο Σώμα Επιθεωρητών και Ελεγκτών του Δημοσίου. Στη θητεία του στο Υποδομών ο κ. Τσιόκας συζητήθηκε δύο φορές. Πρώτη, κατά την τοποθέτησή του ως γ.γ., που καλλιέργησε συζητήσεις για την αξιοπιστία του περιβόητου opengov (ο κ. Τσιόκας είναι πρώην βουλευτής και θεολόγος). Δεύτερη φορά ήταν πέρυσι το καλοκαίρι κατά τη σύγκρουση του κ. Ρέππα με τους ιδιοκτήτες φορτηγών δημόσιας χρήσης. Ο κ. Τσιόκας σήκωσε τότε σημαντικό τμήμα της διαπραγμάτευσης με τους επαγγελματίες. Ηταν και δείγμα της αγαστής συνεργασίας του κ. Τσιόκα με τον κ. Δ. Ρέππα.

Ολα αυτά άλλαξαν μετά τον ανασχηματισμό της 17ης Ιουνίου και τη μετακίνηση του κ. Ραγκούση από το Εσωτερικών στο Υποδομών. Η συγκατοίκηση του κ. Ραγκούση με τον κ. Χ. Τσιόκα στο υπουργείο Υποδομών ήταν εξαρχής προβληματική. Ο κ. Ραγκούσης αισθανόταν άβολα με τον κ. Τσιόκα, ο οποίος με τη σειρά του δεν συμφωνούσε με τις κατευθύνσεις που έδινε ο νέος υπουργός. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Ραγκούσης δεν εκτιμούσε καθόλου το έργο του πρώην γ.γ., αντιθέτως θεωρούσε πως ο κ. Τσιόκας συνιστούσε εμπόδιο για τη μεταρρυθμιστική πορεία την οποία επιθυμεί να χαράξει στο υπουργείο Υποδομών. Την ίδια στιγμή ο κ. Τσιόκας -που ακόμη και επί υπουργίας του κ. Δ. Ρέππα είχε μεγάλη ελευθερία κινήσεων στο υπουργείο της Μεσογείων- ένιωθε άβολα με τον πιο συγκεντρωτικό τρόπο διοίκησης του κ. Ραγκούση.

Η αφορμή για το οριστικό πάγωμα των σχέσεων μεταξύ των δύο ανδρών δόθηκε στην υπόθεση των ταξί. Την ίδια στιγμή που ο κ. Ραγκούσης μιλούσε για χάραξη σαφούς γραμμής έναντι των ιδιοκτητών ταξί, ο κ. Τσιόκας διαβεβαίωνε τους τελευταίους ότι η κυβέρνηση θα οδηγηθεί τελικά σε μια απόφαση η οποία θα συνιστά προϊόν συμβιβασμού. Χθες, η άβολη, σύντομη συγκατοίκηση των δύο τελευταίων θερινών μηνών έλαβε και επίσημα τέλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή