Διαπραγματευτικό έλλειμμα διαπιστώνουν ΛΑΟΣ – Αριστερά

Διαπραγματευτικό έλλειμμα διαπιστώνουν ΛΑΟΣ – Αριστερά

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης προκαλεί η τροπή που έχει πάρει η υπόθεση της δανειακής σύμβασης με τη Φινλανδία.

Σκληρή επίθεση σε κυβέρνηση και Ε.Ε. εξαπέλυσε ο ΣΥΝ. Η υπεύθυνη ευρωπαϊκής πολιτικής κ. Ρένα Δούρου δήλωσε ότι η συμφωνία για τις εγγυήσεις δανεισμού αποδεικνύει ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται, αλλά υποτάσσεται σε πολιτικές και προτάσεις επικίνδυνες για τους Ελληνες εργαζόμενους». Σε σχέση με το θέμα, ο ΣΥΝ τονίζει ότι «η συμφωνία της ελληνικής με τη φινλανδική κυβέρνηση και η αντίδραση της Αυστρίας σε αυτήν, καταδεικνύουν το νεοφιλελεύθερο αδιέξοδο στην Ευρωζώνη, που βαθαίνει την κρίση για την οποία καλούνται να πληρώσουν οι εργαζόμενοι με νέα μέτρα κοινωνικής διάλυσης». Θεωρεί, επίσης, ότι οι τελευταίες εξελίξεις επιβεβαιώνουν την ανάλυσή του για τα αποτελέσματα της τελευταίας Συνόδου, «αφού σε αυτήν επιβεβαιώθηκε το νεοφιλελεύθερο δόγμα, χωρίς να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του ελληνικού και των υπόλοιπων χρεών στην Ευρωζώνη,  αλλά τα συμφέροντα των τραπεζών και του μεγάλου κεφαλαίου».

Σε παρεμφερές μήκος κύματος, ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ κ. Κ. Αϊβαλιώτης δήλωσε: «Οι ισχυροί στην Ευρώπη δεν είναι η Μέρκελ και ο Σαρκοζί, αλλά τα golden boys της αγοράς.» Οριστική κεντρική συμφωνία στο Eurogroup για την διευθέτηση του θέματος ζητεί η Δημοκρατική Αριστερά. Ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής κ. Δ. Χατζησωκράτης τονίζει ότι «η αποδοχή της παροχής εγγυήσεων στη Φινλανδία ήταν φανερό ότι θα ανοίξει ένα γαϊτανάκι απαιτήσεων και άλλων χωρών» και επισημαίνει ότι «δεν είναι δυνατόν οι λεπτομέρειες της Συμφωνίας της 21ης Ιουλίου να εφαρμόζονται επιβαρύνοντας δυσανάλογα την Ελλάδα». Για τη ΔΗΜ.ΑΡ. η κυβέρνηση λαθεμένα μπήκε σε μια τέτοια διαδικασία με τη Φινλανδία, που θα στοιχίσει ένα δισ. ευρώ. «Αντί να υπερηφανεύεται ότι δεν έβαλε εμπράγματες εγγυήσεις για τη δανειοδότηση από την Φινλανδία, οφείλει πάραυτα να αναζητήσει οριστική κεντρική συμφωνία στο Eurogoup για την αποφυγή τέτοιων εγγυήσεων που θα μειώσουν τελικά κατά πολλά δισ. το δάνειο του δεύτερου πακέτου», τονίζει ο κ. Χατζησωκράτης.

Τέλος, το ΚΚΕ αποδίδει τις εξελίξεις σε όξυνση των ανταγωνισμών των κυβερνήσεων της πλουτοκρατίας για τον επιμερισμό της χασούρας από την καταστροφή ενός μέρους του κεφαλαίου. Σύμφωνα με στελέχη του, ζημιωμένος θα βγει ο ελληνικός λαός, ο οποίος υφίσταται αφαίμαξη για να δοθούν εγγυήσεις στις δανείστριες χώρες. Πάντως, ο Περισσός θεωρεί τις εγγυήσεις «παρωνυχίδα» μπροστά στα επώδυνα, επιπλέον του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου, μέτρα που θα συνοδεύουν το νέο δάνειο Ε.Ε. και ΔΝΤ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή