Κλείνει η ΕΤ1, αλλά χωρίς απολύσεις προσωπικού

Κλείνει η ΕΤ1, αλλά χωρίς απολύσεις προσωπικού

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κλείσιμο ορισμένων καναλιών και τη διάθεση προς πώληση των ακινήτων της ΕΡΤ, αλλά δίχως την απομάκρυνση μόνιμου προσωπικού, αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο υπουργός Επικρατείας. Ο κ. Η. Μόσιαλος ενημέρωσε χθες συναδέλφους του σε κυβερνητική σύσκεψη υπό τον κ. Γ. Παπανδρέου, όπου και εγκρίθηκε το σχέδιο αναδιοργάνωσης της κρατικής τηλεόρασης.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους στο σχέδιο του κ. Μόσιαλου περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι εξής πρωτοβουλίες: κλείσιμο της ΕΤ1 και των ψηφιακών Σινέ/Σπορ, οι συχνότητες των οποίων θα παραμείνουν πάντως στην ιδιοκτησία της ΕΡΤ. Η ΕΤ3 θα μεταβληθεί σε πανελλαδικό περιφερειακό κανάλι με εναλλακτικό πρόγραμμα ενημέρωσης που θα περιλαμβάνει αναφορές στον πολιτισμό, την ψυχαγωγία και τον αθλητισμό. Το ψηφιακό Πρίσμα θα απευθύνεται κυρίως σε άτομα με αναπηρία, ενώ το πρόγραμμα του θα εμπλουτισθεί σε σύμπραξη με ιδιωτικά δίκτυα. Διατηρείται επίσης το δορυφορικό ERT World.

Από τους 20 πομπούς της ΕΡΑ στα μεσαία θα καταργηθούν οι 15, ενώ οι τρεις ραδιοφωνικοί σταθμοί της Θεσσαλονίκης θα συγχωνευθούν σε έναν. Επίσης, οι 19 περιφερειακοί σταθμοί θα συγχωνευθούν σε εννέα, με ενιαίο πρόγραμμα. Θα ενισχυθεί επίσης το Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, ενώ σημαντική για τον κ. Μόσιαλο φαίνεται ότι είναι η αναβάθμιση του Διαδικτύου. Για τον λόγο αυτό θα ιδρυθεί Γενική Διεύθυνση Πολυμέσων, όπου αναμένεται να κατευθυνθούν προσωπικό και πόροι από το περιοδικό «Ραδιοτηλεόραση», το οποίο κλείνει. Καταργούνται επίσης το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων και το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο, από το οποίο αναμένεται εξοικονόμηση 1,2 εκατ. ευρώ.

Ως προς την ακίνητη περιουσία θα διατεθεί άμεσα στο υπουργείο Οικονομικών οικόπεδο της ΕΡΤ στην Περαία Θεσσαλονίκης, ενώ το παλιό κτίριο της ΕΤ2 στην Κατεχάκη θα παραχωρηθεί σε φορείς του Δημοσίου έναντι συμβολικού τιμήματος. Σχεδιάζεται επίσης η πραγματοποίηση επενδυτικού προγράμματος ύψους 48 εκατ. ευρώ με ορίζοντα ώς το 2014. Τα 38 εκατ. από αυτά θα επενδυθούν στον ψηφιακό τομέα. Από το 2012 αναμένεται και μείωση μετοχικού κεφαλαίου της ΕΡΤ, με σκοπό να είναι στο εξής κερδοφόρος και να αυξήσει τη φοροδοτική της ικανότητα. Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Μόσιαλος επιθυμεί να ενισχύσει και την εγχώρια κινηματογραφική παραγωγή κατά ποσοστό 1,5% μέσα από το ανταποδοτικό τέλος.

Για τον σκοπό αυτό μάλιστα θα δημιουργηθεί ανεξάρτητη επιτροπή. Τίθεται επίσης πλαφόν στο κόστος των εξωτερικών παραγωγών. Τέλος, ο κ. Μόσιαλος αναμένεται να ανακοινώσει την έναρξη διαδικασίας αξιολόγησης του προσωπικού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή