Καθυστερήσεις σε πολλά κρίσιμα μέτωπα

Καθυστερήσεις σε πολλά κρίσιμα μέτωπα

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κ. Χ. Καστανίδης παραδέχθηκε προχθές ότι στο πρώτο τετράμηνο του 2011, οι κυβερνητικοί ρυθμοί δεν ήταν οι απαιτούμενοι προς τις περιστάσεις (σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ). Δεν είναι η πρώτη φορά που ένα κυβερνητικό στέλεχος υπονοεί δημοσίως τη μεταρρυθμιστική κόπωση, ωστόσο, στην παρούσα φάση αντικατοπτρίζει την αγωνία εν όψει του δύσκολου φθινοπώρου. Παρά πάντως την επιτακτική φύση όσων πρέπει να γίνουν, είναι σαφές ότι θα υπάρξουν καθυστερήσεις ή και μετατροπές σε ορισμένα κρίσιμα νομοθετήματα.

Ο «Καλλικράτης» είναι ένα από αυτά. Ως προς τη βασική αυτή διοικητική μεταρρύθμιση στο κυβερνητικό επιτελείο κάνουν δεύτερες σκέψεις για μια σειρά προβλέψεων. Πρώτον, την παραχώρηση αρμοδιοτήτων στο κομμάτι της έγκρισης του ΕΣΠΑ και δεύτερον, στην απόδοση της ευθύνης για τη λειτουργία των νοσοκομείων. Ιδίως ως προς το δεύτερο σκέλος, αρκετοί στο κυβερνητικό στρατόπεδο σκέφτονται ότι δεν γίνεται να παραδοθεί η υγεία στην ευθύνη των ανεπαρκών μηχανισμών της περιφέρειας.

Καθυστερήσεις επίσης αναμένονται σε έναν άλλο τομέα, αυτόν της συγχώνευσης των νοσοκομείων, καθώς το χρονοδιάγραμμά της είναι χρονικά ευρύ και όχι τόσο άμεσο όσο αναμενόταν. Γενικώς, στο υπουργείο του κ. Α. Λοβέρδου έχει στηριχθεί μεγάλο κομμάτι των κυβερνητικών σχεδιασμών για τη φετινή δημοσιονομική προσπάθεια, η οποία, μάλιστα, λόγω της αναθεωρημένης προς τα πάνω ύφεσης αναμένεται να ενταθεί.

Καθυστέρηση παρατηρείται και στο σκέλος της υιοθέτησης του ενιαίου μισθολογίου. Ο κ. Δ. Ρέππας έχει ήδη έτοιμο το κομμάτι που αφορά τις διεργασίες από την πλευρά του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης (υπενθυμίζεται ότι προ του ανασχηματισμού, ο κ. Ι. Ραγκούσης είχε και αυτός έτοιμη τη δική του εκδοχή).

Επειδή όμως στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο έχει τον τελευταίο και σημαντικότατο λόγο ο κ. Ευ. Βενιζέλος, το ενιαίο μισθολόγιο θα καθυστερήσει και είναι μάλλον απίθανο να προετοιμασθεί ακόμη και εντός του επόμενου μήνα. Και τούτο διότι οι μηχανισμοί μισθοδοσίας των δημοσίων υπαλλήλων βρίσκονται κατακερματισμένοι. Ο εντοπισμός και η συγκέντρωσή τους βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Το εγχείρημα αυτό, παρ’ ότι μοιάζει απλό, είναι, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, εξαιρετικά σύνθετο, καθώς ακόμη και σήμερα εντοπίζονται «τρύπες» και παραλείψεις, κυρίως λόγω των πολλών «ειδικών» μισθολογίων και των εξαιρέσεων που αυτά δημιουργούσαν.

Σημειώνεται ότι ένας εξόχως ανασταλτικός παράγοντας είναι η αντίσταση των πλέον υψηλόμισθων δημοσίων υπαλλήλων (αυτοί εντοπίζονται κατά βάση στο υπουργείο Οικονομικών, όπου καταβάλλονται πολλαπλά ειδικά επιδόματα), οι οποίοι και θα είναι πλέον θιγμένοι από την υπαγωγή τους στο νέο, ενιαίο μισθολόγιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή