ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κινδυνεύει η ισοτιμία ευρώ – δολαρίου

Σε μια πρώτη ένδειξη των παρενεργειών που θα έχει η προσφορά εγγυήσεων και σε άλλες χώρες πλην της Φινλανδίας, προκειμένου να συμμετάσχουν στο δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, ο αναλυτής συναλλάγματος του Reuters Νιλ Κίμπερλι εκτίμησε ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε να πλήξει την ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου και άλλων σημαντικών νομισμάτων. Οπως τονίζει σε ανάλυσή του, οι αγορές δεν έχουν ακόμη συνυπολογίσει τις συνέπειες που θα είχε μια τέτοια συμφωνία για το ευρώ.

Σε μια προσπάθεια να πιέσει για μια ταχεία επίλυση της εκκρεμότητας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόνισε την Παρασκευή ότι οι χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει να καταλήξουν για τα πρακτικά ζητήματα της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου μέχρι τα τέλη Αυγούστου – σημειώνοντας πάντως ότι δεν υπάρχει καταληκτική προθεσμία.

Ζητώντας ταχεία και πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων της συνόδου κορυφής, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Αμαντέου Αλταφάζ, τόνισε πως «είναι προφανές ότι όσο πιο σύντομα ξεκαθαρίσεις αυτά τα ζητήματα, τόσο περισσότερο συνεισφέρεις στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην αποφασιστικότητα της ανταπόκρισής σου στις τρέχουσες προκλήσεις». Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι η συμφωνία Ελλάδας – Φινλανδίας ήδη εξετάζεται από τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, τα οποία θα πρέπει να την εγκρίνουν προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή, καθώς και ότι βασίζεται στην πρόβλεψη να επιτραπούν εγγυήσεις «όπου είναι πρόσφορο».