Ρευστό αναζητεί η Κύπρος

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γραμμή Μαζινό για να απωθήσει μέχρι το τέλος του έτους κάθε περίπτωση ένταξης της Κύπρου στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης στήνει το οικονομικό επιτελείο της κυπριακής κυβέρνησης. Εμπροσθοφυλακή της αμυντικής γραμμής είναι η παρουσίαση και ψήφιση από τη Βουλή δύο πακέτων δημοσιονομικών μέτρων, τα οποία θα αποδώσουν στα κρατικά ταμεία επιπλέον έσοδα περίπου 650 εκατ. ευρώ τον χρόνο, ώστε το έλλειμμα να μηδενιστεί το 2013. Εφεδρεία αποτελούν τα ρευστά διαθέσιμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα οποία καλύπτουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου και συνεπώς δεν απαιτείται η προσφυγή σε εξωτερικό δανεισμό.

Το υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου εκτιμά σε 650 εκατ. ευρώ τις χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, δηλαδή λίγο πριν καταβληθεί ο 13ος μισθός σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους. Στις αρχές Αυγούστου στο Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας υπήρχαν 185 εκατ. ευρώ, ενώ οι καταθέσεις σε τράπεζες ανέρχονται σε 225 εκατ. ευρώ. Παράλληλα έχει εκφραστεί ενδιαφέρον από υφιστάμενους επενδυτές για ανανέωση των χρεογράφων τους που λήγουν τους επόμενους μήνες, συνολικού ύψους 175 εκατ. ευρώ.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών τονίζει ότι «συνεχίζει τις προσπάθειές του για εξασφάλιση πρόσθετων χρηματοδοτικών πόρων, τόσο από την εγχώρια όσο και από τη διεθνή αγορά για την περίοδο μετά τα μέσα Δεκεμβρίου». Η τελευταία αυτή αναφορά μεταφράστηκε σε δανεισμό από φιλικές προς την Κυπριακή Δημοκρατία χώρες, όπως η Ρωσία και η Κίνα.

Πηγές κοντά στο Προεδρικό Μέγαρο εξηγούν στην «Κ» πως με τις διεθνείς αγορές να έχουν κλείσει την πόρτα και την εγχώρια αγορά να αδυνατεί να δανείσει το κράτος, η κυβέρνηση αναγκάζεται να στραφεί προς κράτη που έχουν «φιλική διάθεση» έναντι της Κύπρου. Κυβερνητικές πηγές δεν διαψεύδουν ότι Κίνα και Ρωσία αποτελούν δυνητικούς δανειστές.

Η Γραμμή Μαζινό αποδείχθηκε στην πράξη αναποτελεσματική. Ανάλογη τύχη κινδυνεύει να έχει και ο σχεδιασμός της κυπριακής κυβέρνησης, καθώς η μόνη σίγουρη σταθερά είναι τα ρευστά διαθέσιμα. Η επανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών (που έχει τρωθεί μετά την υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από τον οίκο Fitch και την προειδοποίηση για υποβάθμιση από τον S&P) προϋποθέτει ότι την προσεχή Πέμπτη θα υπερψηφιστεί το πρώτο πακέτο δημοσιονομικών μέτρων. Ενα πακέτο αμφιλεγόμενο, καθώς δεν απαντά στην κύρια απαίτηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για δραστικές αλλαγές στο μισθολόγιο και στο συνταξιοδοτικό του Δημοσίου. Το πρώτο πακέτο αφορά κυρίως φόρους (αύξηση του ΦΠΑ στο 17% από 15%) και αλλαγές στους όρους απασχόλησης των νεοεισερχομένων στο Δημόσιο (οι απολαβές τους περικόπτονται κατά 10% και θα υπάγονται στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, όπως οι υπόλοιποι μισθωτοί και επαγγελματίες – η Κύπρος έχει μόνο ένα ταμείο κύριας ασφάλισης).

Το καθεστώς ασφάλισης και συνταξιοδότησης των υφιστάμενων δημόσιων υπαλλήλων -η μέση ετήσια σύνταξη ανέρχεται σε 23.100 ευρώ, έναντι 7.300 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα- μένει ως έχει και υφίστανται οριζόντια περικοπή ύψους 3% των απολαβών τους για τρία χρόνια ή για όσα απαιτηθεί, χωρίς να παγώνουν η ΑΤΑ (καταβάλλεται κάθε εξάμηνο) και οι μισθολογικές ωριμάνσεις. Η κυβέρνηση δεν ελέγχει τη Βουλή (το ΑΚΕΛ έχει απομείνει μόνο να υπερασπίζεται την κυβερνητική πολιτική) και τα κόμματα της αντιπολίτευσης με τις δημόσιες τοποθετήσεις τους συγκροτούν μια «κυβερνώσα» πλειοψηφία για να περάσουν ένα διαφορετικό μείγμα μέτρων, οι βασικές αρχές του οποίου είχαν συμφωνηθεί σε διακομματική σύσκεψη στις 22 Ιουλίου.

Η κοινοβουλευτική μάχη ξεκινά τη Δευτέρα -στην πανίσχυρη Επιτροπή Οικονομικών- και αναμένεται σε κάθε περίπτωση ότι θα είναι σκληρή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή