Υπό ασφυκτικό έλεγχο στον δρόμο προς τις εκλογές

Υπό ασφυκτικό έλεγχο στον δρόμο προς τις εκλογές

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πιθανότητα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες ανά πάσα στιγμή, λόγω των καταιγιστικών οικονομικών εξελίξεων στην παγκόσμια αλλά και στην εγχώρια σκηνή οδηγούν τον αρχηγό της Ν. Δ. σε κινήσεις που στοχεύουν στην ενίσχυση της εσωκομματικής συνοχής και την άρθρωση ενιαίου πολιτικού λόγου. Με τη συμπλήρωση 22 μηνών από την εκλογή του στην ηγεσία, ο κ. Σαμαράς γνωρίζει ότι οι εσωκομματικές ισορροπίες έχουν πλήρως διαφοροποιηθεί και ότι, παρά τα σποραδικά αδύναμα πυρά, τα περιθώρια εσωτερικής αμφισβήτησής του θα παραμείνουν ανύπαρκτα τουλάχιστον μέχρι τις επόμενες εκλογές.

Από την άλλη πλευρά, δεν παραγνωρίζει ότι η έκφραση ενιαίου πολιτικού λόγου παραμένει ζητούμενο στο κόμμα του και ότι οι θέσεις του τυγχάνουν της αποδοχής και στήριξης μέρους και όχι του συνόλου της κομματικής πυραμίδας. Πιστεύει δε ότι η μη δημοσιοποίηση των διαφωνιών αυτών οφείλεται αποκλειστικά στο γεγονός ότι η στάση του δικαιώνεται, όπως εκτιμά, από τις εξελίξεις.

Παραμένει, ωστόσο, σε εγρήγορση και επιχειρεί να ελέγξει στον μέγιστο δυνατό βαθμό το κόμμα του, προκειμένου να διευκολυνθεί η προσπάθεια της Ν. Δ. να πιστωθεί πολιτικά την αυξανόμενη φθορά της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Η επιδίωξη του κ. Σαμαρά να ελαχιστοποιήσει φαινόμενα διαφοροποίησης από την κεντρική γραμμή αποτυπώνεται με τον πλέον ανάγλυφο τρόπο, στον εξονυχιστικό έλεγχο από τον οποίο περνά κάθε δημόσια παρέμβαση της Ν. Δ. – κυρίως στο πεδίο της οικονομίας. Οσοι είναι σε θέση να γνωρίζουν το παρασκήνιο της εσωτερικής λειτουργίας στη Συγγρού διαβεβαιώνουν ότι ιδιαίτερα στον συγκεκριμένο τομέα, η ηγεσία του κόμματος δεν αφήνει κανένα περιθώριο «αυτονόμησης», ενώ τις ελάχιστες φορές που δημοσιεύονται κείμενα χωρίς προηγούμενη έγκριση, αν παρεκκλίνουν έστω και στο ελάχιστο από τις κεντρικές θέσεις, ζητείται άμεση επανόρθωση. Τομεάρχες και λοιπά στελέχη παραδέχονται χωρίς περιστροφές ότι ακόμη και για παρεμβάσεις τους στα ΜΜΕ πρέπει να πάρουν το πράσινο φως από τη Συγγρού και συγκεκριμένα από τα δύο, το πολύ τρία πρόσωπα, στα οποία ο κ. Σαμαράς επιτρέπει να λειτουργούν κατά περίπτωση αντ’ αυτού. Στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις, κάποιοι εξ αυτών δεν κρύβουν την ενόχλησή τους για την τακτική αυτή, αναγνωρίζοντας πάντως ότι είναι προτιμότερος ο ασφυκτικός έλεγχος από την ολοκληρωτική απουσία του, όπως συνέβαινε παλαιότερα στη Ν. Δ.

Ανάλογη αντίληψη διακρίνει τους χειρισμούς του κ. Σαμαρά και στην επιλογή των συνεργατών του. Είναι ενδεικτική η απόφασή του να αντικαταστήσει τον μέχρι σήμερα διευθυντή του Πολιτικού του Γραφείου κ. Κ. Αρβανιτόπουλο (σ. σ.: ο οποίος θα δώσει τη μάχη του σταυρού στην Α΄ Πειραιώς) με τον επί χρόνια στενό συνεργάτη και φίλο του κ. Κ. Μπούρα. Ο τελευταίος υπήρξε από τους λίγους φίλους του κ. Σαμαρά που τον συντρόφευαν στα «πέτρινα χρόνια» και ο πρόεδρος της Ν. Δ. του εμπιστεύτηκε θέσεις-κλειδιά με πιο πρόσφατη τη θέση του γενικού γραμματέα Ολυμπιακής Αξιοποίησης επί υπουργίας του στο Πολιτισμού. Είναι, δε, σταθερό μέλος του κύκλου των στενών φίλων του κ. Σαμαρά, τον οποίον απαρτίζουν οι κ. Π. Μπαλτάκος (διευθυντής του νομικού γραφείου του κ. Σαμαρά), Θ. Βάρδας, Γ. Μουρούτης (διευθυντής γραφείου Τύπου) κ. ά.

Εκτιμάται ότι ο κ. Μπούρας θα έχει καθοριστική συμβολή στη συμπλήρωση των ψηφοδελτίων του κόμματος, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει. Σε αυτά είναι σαφές ότι θα έχουν θέση και οι περισσότεροι από τους μέχρι σήμερα στενούς συνεργάτες του κ. Σαμαρά, με πρώτους τους κ. Χρ. Λαζαρίδη, Δημ. Σταμάτη, και Γ. Μιχελάκη, που πιθανότατα θα τοποθετηθούν στο Επικρατείας. Επικεφαλής σ’ αυτό θα είναι ο αντιπρόεδρος του κόμματος Στ. Δήμας, με τον έτερο αντιπρόεδρο Δ. Αβραμόπουλο να ηγείται του ψηφοδελτίου στην Α΄ Αθηνών.

Στη μάχη της Α΄ Αθηνών θα στρατευθεί ο αναπληρωτής τομεάρχης του κ. Σαμαρά Ν. Μηταράκης, ενώ η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου κ. Β. Τζοτζόλα θα πολιτευτεί στη Β΄ Αθηνών. Στην ίδια περιφέρεια θα δώσουν τη μάχη ο γραμματέας Συνδικαλιστικού Γ. Μανώλης, η γραμματέας Γυναικείων Θεμάτων Κ. Παπακώστα, αλλά και ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου Ευ. Αντώναρος. Στη Β΄ Πειραιώς θα δώσει τη μάχη ο κ. Φ. Κρανιδιώτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή