ΑΕΙ: στήριξη Παπανδρέου στις αλλαγές

ΑΕΙ: στήριξη Παπανδρέου στις αλλαγές

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πολύκροτο νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση που συζητείται από σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής αναμένεται να δοκιμάσει και την κυβερνητική συνοχή ενόψει των δύσκολων αποφάσεων των αμέσως επόμενων εβδομάδων. Αυτό μπορεί κανείς να αντιληφθεί από τον συναγερμό που έχει σημάνει τις τελευταίες ώρες στο υπουργείο Παιδείας, με τους συνεργάτες της κ. Αννας Διαμαντοπούλου να μετρούν ποιοι υπουργοί θα στηρίξουν εμπράκτως το σχέδιό της, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι σοβαρότατες αντιδράσεις που ήδη εκδηλώνονται από τους πανεπιστημιακούς.

Καθοριστική χαρακτηρίζουν τη σημερινή συνεδρίαση και στο Μέγαρο Μαξίμου και δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος όχι μόνο να υπερθεματίσει στις επιλογές του υπουργείου Παιδείας, αλλά και να τις χαρακτηρίσει ως μια από τις κρισιμότερες μεταρρυθμίσεις που έχει μέχρι σήμερα εξαγγείλει η κυβέρνηση. Και τούτο σε μια προσπάθεια να θέσει όλους τους υπουργούς προ των ευθυνών τους, γνωρίζοντας προφανώς ότι ελάχιστοι έχουν -μέχρι στιγμής- εκτεθεί δημοσίως υπέρ των προτάσεων της κ. Διαμαντοπούλου.

Η αναμενόμενη αυτή «προειδοποίηση» του κ. Γ. Παπανδρέου, καίτοι δεν ομολογείται από τους συνεργάτες, αφορά πρωτίστως τους λεγόμενους καθηγητές της κυβέρνησης και κυρίως τον κ. Ευ. Βενιζέλο, ο οποίος μέχρι στιγμής έχει αποφύγει οποιοδήποτε σχόλιο επί του επίμαχου νέου τρόπου διοίκησης των ΑΕΙ και των ΤΕΙ.

Κατά πληροφορίες, όλα τούτα συζητήθηκαν σε κλειστή συνεδρίαση υπό την υπουργό Παιδείας, στην οποία εκτιμήθηκε ότι πέραν των υπουργών που εμφανίζονται εσχάτως να μην υπολογίζουν το πολιτικό κόστος (όπως π. χ οι κ. Ραγκούσης και Ανδρ. Λοβέρδος), από τους «υπολοίπους» δεν θα πρέπει να αναμένεται απλόχερη κυβερνητική στήριξη. Και με το δεδομένο αυτό η κ. Διαμαντοπούλου έδωσε «εντολή» στις κ. Φώφη Γεννηματά και Εύη Χριστοφιλοπούλου, αλλά και σε όλα τα πολιτικά στελέχη του υπουργείου να δίνουν καθημερινά το «παρών» στα ΜΜΕ, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το μπαράζ κριτικής του νομοσχεδίου που προεξοφλείται ότι θα ασκηθεί από την πλειοψηφία των πρυτάνεων.

Ουδέν σχόλιο για ΔΕΘ

Κατά τα λοιπά, οι συνεργάτες του κ. Παπανδρέου απέφυγαν και χθες να αποσαφηνίσουν αν ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ θα πραγματοποιήσει τελικά την καθιερωμένη ομιλία στο Βελλίδειο και ότι θα περιορισθεί στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου, όπως διακινήθηκε το Σάββατο από το Μαξίμου.

Το πρωθυπουργικό περιβάλλον διεμήνυε ότι «η παρουσία του κ. Παπανδρέου και κάποιων υπουργών στη ΔΕΘ θα είναι όσο πιο λιτή και ουσιαστική γίνεται» σε μια εμφανή προσπάθεια να κατευνασθούν οι πιθανές αντιδράσεις όσων θεωρούν την «άνοδο» της κυβέρνησης στη Θεσσαλονίκη ως μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να τις εκδηλώσουν επιτόπου.

Σημειώνεται, πάντως, ότι πολλοί υπουργοί δεν κρύβουν πλέον την εντονότατη ανησυχία τους για τα μέτωπα που προβλέπουν ότι θα ανασυνταχθούν εναντίον των κυβερνητικών επιλογών. Και δεν εννοούν μόνον τους ταξιτζήδες ενόψει της κατάθεσης του σχεδίου Ραγκούση που τους αφορά. Μιλούν για μια «άναρχη ανασύσταση των κινήματος των αγανακτισμένων πολιτών», όπως την ονομάζουν, και πιθανολογούν ότι ένα τέτοιο φαινόμενο μπορεί να προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις μη ελεγχόμενες από την κυβέρνηση.

Την εκτίμηση αυτή ενισχύει, βέβαια, και η πρωτοφανώς χαμηλή συσπείρωση των «οπαδών» του ΠΑΣΟΚ με τον κ. Μιχάλη Καρχιμάκη να δίνει μόνος του τις ιδεολογικές μάχες στις προσυνεδριακές συνδιασκέψεις (χθες ήταν στο Ρίο), επιχειρώντας να πείσει το λιγοστό ακροατήριό του ότι «οι σοσιαλιστές πρέπει να βγουν μπροστά»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή