Πλήρης στήριξη Διαμαντοπούλου από Παπανδρέου

Πλήρης στήριξη Διαμαντοπούλου από Παπανδρέου

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απόλυτη στήριξη στις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες προωθούνται μέσω του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ, προσέφερε ως αναμενόταν χθες με ομιλία-παρέμβασή του στη Βουλή ο πρωθυπουργός. «Οι αλλαγές που φέρνουμε στην Παιδεία σημαίνει να συγκρουστούμε με τους εαυτούς μας, με νοοτροπίες του παρελθόντος, ακόμα και με δικές μας του ΠΑΣΟΚ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γ. Παπανδρέου, αναφέροντας σε όλους τους τόνους ότι ο χώρος της Παιδείας δεν αποτέλεσε εξαίρεση «στις παθογένειες που γενικότερα χαρακτήρισαν τη χώρα».

Στο πλαίσιο αυτό περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση, η οποία επικρατεί στον χώρο της ανώτατης Παιδείας, αλλά ταυτόχρονα εξέφρασε την αισιοδοξία του, όπως και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προωθηθούν οι αναγκαίες αλλαγές, επιτιθέμενος σε εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις οι οποίες επιλέγουν να αποστασιοποιηθούν από την «εθνική προσπάθεια».

Το νομοσχέδιο αυτό «δεν είναι πανάκεια. Δεν είναι καν το τέλος της προσπάθειας, αλλά μια αναγκαία νέα αρχή. Εχουμε ακόμα σημαντικά βήματα να κάνουμε», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Απογαλακτίζεται το ελληνικό πανεπιστήμιο από μια γραφειοκρατική δουλεία. Αποτελούσε έως τώρα ένα παράδειγμα, πολύ κακό παράδειγμα των πελατειακών αντιλήψεων που ανδρώθηκαν στην ελληνική κοινωνία από το ελληνικό κράτος. Οι θεσμοί που δημιουργήθηκαν διαμόρφωσαν στρεβλές συμπεριφορές. Αντί να αναδεικνύουν το καλύτερο, τροφοδοτούσαν το χειρότερο. Αυτή η πελατειακή αντίληψη εξάρτησης, ομφάλιου λώρου με το κράτος, επεκτάθηκε και στο φοιτητικό κίνημα: η αγνή πρόθεση για συμμετοχή των φοιτητών στη διοίκηση κατά τη δεκαετία του ’80, μετατράπηκε σε ευκαιρία συναλλαγής των φοιτητοπατέρων με καθηγητές που φιλοδοξούσαν να αναλάβουν θέση διοίκησης».

Θα ανταποκριθεί

Υπό αυτό το πρίσμα ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η κυβέρνησή του θα ανταποκριθεί στο αίτημα της κοινωνίας σήμερα «να εμπεδωθεί η αξιοσύνη, να εφαρμόζονται κανόνες ισονομίας για όλους, να εμπεδωθεί η ευνομία, η αξιοκρατία και η διαφάνεια».

Και αναφερόμενος σε εκείνες τις δυνάμεις οι οποίες αντιτίθενται στις μεταρρυθμίσεις, ειδικά από τον χώρο της πολιτικής υπογράμμισε:

«Υπήρξαν και υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που αρνούνται την ευθύνη τους σε μια κρίσιμη στιγμή για το έθνος και τον λαό μας. Πολλοί προτίμησαν την αποφυγή του πολιτικού κόστους, προτάσσοντας το μικροκομματικό συμφέρον πριν από το εθνικό. Προτίμησαν να αποστασιοποιηθούν από την εθνική προσπάθεια που κάνουμε, θεωρώντας ότι έτσι θα κερδίσουν ψηφοθηρικά. Ψάχνουν προσχήματα για να κρυφτούν».

Καμιά πολιτική δύναμη, συμπλήρωσε, «δεν έχει δικαίωμα να κρυφτεί στο όνομα δήθεν δημοκρατικών δικαιωμάτων των φοιτητών που στην πράξη δεν είναι παρά αθέμιτα προνόμια μιας μειοψηφίας που νέμεται εξουσίες στον χώρο των πανεπιστημίων και αποτελεί την εμπροσθοφυλακή στην προσπάθεια να μην αλλάξει τίποτα. Εμείς θα προχωρήσουμε».

Επικρίσεις Καρατζαφέρη στη Ν.Δ.

Υπέρ των προωθούμενων αλλαγών, αν και τις χαρακτήρισε άτολμες, τάχθηκε αμέσως μετά λαμβάνοντας τον λόγο ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης, επικρίνοντας τη Ν.Δ. για την αρνητική της στάση έναντι του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας.

Στον αντίποδα, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι με το νομοσχέδιό της για τα ΑΕΙ, η κυβέρνηση αποπειράται να κατεδαφίσει το δημόσιο πανεπιστήμιο, υποστηρίζοντας ότι επιχειρείται να δημιουργηθεί ένα «ολιγαρχικό, αδιαφανές και θεσμικά ανέλεγκτο σύστημα διοίκησης στην ανώτατη εκπαίδευση».

Ο κ. Αλ. Τσίπρας, σχολιάζοντας εξάλλου τα όσα είχε αναφέρει νωρίτερα ο πρωθυπουργός για την κατάσταση στον χώρο των ΑΕΙ, υπενθύμισε ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου είχε διατελέσει υπουργός Παιδείας και σημείωσε: «Ποιοι υπηρέτησαν αυτό το σύστημα που σήμερα καταγγέλλουν»;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή