Αλλαγές στον Πειθαρχικό Κώδικα των δημοσίων υπαλλήλων

Αλλαγές στον Πειθαρχικό Κώδικα των δημοσίων υπαλλήλων

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αυτοδίκαιη αργία με παράλληλη μείωση αποδοχών θα τίθενται άμεσα οι δημόσιοι υπάλληλοι που θα παραπέμπονται για ποινικά αδικήματα με έντονη κοινωνική απαξία, όπως η δωροδοκία, η υπεξαίρεση ή η ασέλγεια σε βάρος ανηλίκου, ασέλγεια με κατάχρηση εξουσίας, παιδική πορνογραφία και εμπόριο ναρκωτικών. Ωστόσο, το ποσοστό της μείωσης δεν έχει ακόμα καθοριστεί.

Παράλληλα, αποκλείονται οι συνδικαλιστές από τα πειθαρχικά συμβούλια που διαχωρίζονται πλέον από τα υπηρεσιακά. Στο νέο πρωτοβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο θα συμμετέχουν τρεις δικαστικοί υπάλληλοι ή μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και δύο υπηρεσιακοί παράγοντες με τον βαθμό του διευθυντή, που δεν θα προέρχονται από την υπηρεσία που υπηρετεί ο κρινόμενος (στα υφιστάμενα πειθαρχικά συμβούλια συμμετέχουν τρεις υπηρεσιακοί παράγοντες και δύο αιρετοί εκπρόσωποι των εργαζομένων). Στο δευτεροβάθμιο πειθαρχικό, καθήκοντα προέδρου θα ασκεί ένας αντιπρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους -όπως γίνεται και τώρα- και συμμετέχουν δύο μέλη του ΝΣΚ και δύο υπηρεσιακοί παράγοντες με τον βαθμό του γενικού διευθυντή.

Τα παραπάνω περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για την αλλαγή ύστερα από 60 χρόνια του Πειθαρχικού Κώδικα των δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο παρουσίασε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Δ. Ρέππας.

Οπως τόνισε ο υπουργός κατά την παρουσίαση του σχεδίου-νόμου «οι ίδιοι οι δημόσιοι υπάλληλοι στη συντριπτική πλειοψηφία τους δεν έχουν λόγο να επιζητούν να μένουν στο απυρόβλητο. Οι υπάλληλοι που είναι συνεπείς και κάνουν τη δουλειά τους επιζητούν και οφείλουν να πρωτοστατούν στην εγκαθίδρυση διαδικασιών αξιολόγησης και ελέγχου». Συμπλήρωσε ότι «έχει παγιωθεί η αντίληψη πως εκφυλιστικές λειτουργίες και παθογένειες στη Δημόσια Διοίκηση δεν ελέγχονται και δεν τιμωρούνται», λόγω της καθυστέρησης, της παραπομπής στις ελληνικές καλένδες, αλλά και των περιπτώσεων όπου υπάρχει «απροκάλυπτη συγκάλυψη».

Με τις νέες ρυθμίσεις ορίζεται σαφές χρονικό πλαίσιο για τη διερεύνηση των πειθαρχικών αδικημάτων και την ολοκλήρωση των διαδικασιών. Η προκαταρκτική διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε ένα μήνα και η ΕΔΕ σε δύο. Τα πειθαρχικά συμβούλια θα πρέπει να ολοκληρώνουν το έργο τους σε εύλογο χρόνο και σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Ρέππας εξετάζεται το ενδεχόμενο να οριστούν οι τρεις μήνες ως ο κατάλληλος χρόνος.

Για πρώτη φορά, στο νέο σχέδιο νόμου γίνεται σαφής καταγραφή και αναφορά των πειθαρχικών παραπτωμάτων ώστε να διασφαλίζεται ο υπάλληλος από αυθαίρετες κρίσεις, ενώ ο χρόνος της παραγραφής αναλόγως του αδικήματος αυξάνεται από δύο σε πέντε χρόνια, από πέντε σε επτά ή δέκα χρόνια. Για παραπτώματα με οικονομικό αντικείμενο, ο χρόνος παραγραφής ξεκινά από την ημερομηνία που η υπηρεσία έλαβε γνώση του παραπτώματος. Παράλληλα, προβλέπεται η δυνατότητα επιβολής ταυτόχρονα πειθαρχικής τιμωρίας και οικονομικής κύρωσης (η «διπλή» ποινή δεν προβλεπόταν έως τώρα) και μάλιστα, η δεύτερη μπορεί να επιβληθεί και μετά τη συνταξιοδότηση του υπαλλήλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή