Κρίσιμη επικοινωνία μεταξύ Παπανδρέου και Αντ. Σαμαρά

Κρίσιμη επικοινωνία μεταξύ Παπανδρέου και Αντ. Σαμαρά

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονες εσωκομματικές διεργασίες σε ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. προηγήθηκαν της τηλεφωνικής επικοινωνίας του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και της υπουργού Παιδείας Αννας Διαμαντοπούλου με τον αρχηγό της Ν.Δ., με την οποία διασφαλίστηκαν οι όροι για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Από νωρίς χθες το πρωί άνοιξε ένας δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των δύο κομμάτων εξουσίας, τα οποία από διαφορετική θέση αντιμετώπιζαν εκ παραλλήλου ζητήματα εσωτερικής συνοχής, αφού αριθμός βουλευτών του ΠΑΣΟΚ διαδήλωνε την αντίθεσή του με συγκεκριμένες μέριμνες του νομοσχεδίου και αντιστοίχως βουλευτές της Ν.Δ. προέτρεπαν το κόμμα τους να το υπερψηφίσει. Την «επιχείρηση» από πλευράς κυβέρνησης ανέλαβαν η υπουργός Παιδείας και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Χρ. Πρωτόπαπας και Π. Ευθυμίου και από την πλευρά της Ν.Δ. ο αρμόδιος τομεάρχης Α. Σπηλιωτόπουλος και ο γραμματέας της Κ.Ο. Κ. Τασούλας.

Η κ. Διαμαντοπούλου και οι δύο κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ έγιναν αποδέκτες αιτημάτων για αλλαγές από βουλευτές, οι οποίοι έσπευσαν από νωρίς να δημοσιοποιήσουν τις θέσεις τους στα ΜΜΕ. Μεταξύ αυτών, από πλευράς ΠΑΣΟΚ η κ. Λούκα Κατσέλη και ο κ. Σπ. Βούγιας.

Επίσης, κριτικές ήταν οι τοποθετήσεις του βουλευτή Μαγνησίας του ΠΑΣΟΚ Κώστα Καρτάλη, καθώς και της βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης Χρύσας Αράπογλου, ενώ ενστάσεις προέβαλλαν και οι κ. Αντωνόπουλος και Τσόνης.

Από πλευράς Ν.Δ., ο Κυρ. Μητσοτάκης προέτρεψε το κόμμα του να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο. Την άποψη ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο μπορεί να αποτελέσει πεδίο συναίνεσης με την κυβέρνηση είχαν και οι κ. Κ. Χατζηδάκης, Ν. Δένδιας κ.ά.

Αργά το μεσημέρι, λίγο πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία επί της αρχής του νομοσχεδίου και αφού η κ. Διαμαντοπούλου είχε ήδη αποφασίσει το εύρος των αλλαγών στις οποίες ήταν διατεθειμένη να προχωρήσει, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό. Κατόπιν τούτου, ο κ. Γ. Παπανδρέου, παρουσία της υπουργού Παιδείας, τηλεφώνησε στον αρχηγό της Ν.Δ. Αντ. Σαμαρά και του ζήτησε να συναινέσει στις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς επανέλαβε ότι το κόμμα του θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα δεχθεί την πλήρη κατάργηση του ασύλου, την επιλογή των υποψήφιων πρυτάνεων μετά ψηφοφορία των καθηγητών επί «λίστας» μεταξύ των 2 ή 3 πρώτων που θα προκύψουν από διεθνή διαγωνισμό και τη συμμετοχή κατά 5% των φοιτητών στην επιλογή αυτή. Στο τελευταίο, η κ. Διαμαντοπούλου ήταν κάθετα αρνητική, αλλά προκειμένου να επιτευχθεί η συναίνεση η Ν.Δ. υποχώρησε, ζητώντας από την υπουργό Παιδείας να επαναφέρει το θέμα εντός του Σεπτεμβρίου και σε κάθε περίπτωση δεσμεύτηκε ότι η Ν.Δ. ως κυβέρνηση θα το επιλύσει.

Η υπερψήφιση του νομοσχεδίου από τη Ν.Δ., πάντως, έχει προκαλέσει δυσφορία σε στελέχη της γαλάζιας νεολαίας.

«Αξίζει συγχαρητηρίων η κ. Διαμαντοπούλου που, χωρίς συμβιβασμούς σε ζητήματα αρχής, κατάφερε να οδηγήσει τη συζήτηση σε έναν επωφελή συμβιβασμό μεταξύ των μη αριστερών κομμάτων της Βουλής», σχολίασε η Δράση του κ. Στ. Μάνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή