Προς ύφεση και το 2012

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προβληματισμό για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, ο οποίος «χρωματίστηκε» μάλιστα από την πρόβλεψη πως η ήδη μεγαλύτερη της προβλεφθείσας ύφεση θα είναι παρούσα, σε μικρότερο ποσοστό, και το επόμενο έτος, εξέφρασε χθες στη Βουλή ο κ. Ευ. Βενιζέλος. Ταυτόχρονα, όμως, επιχείρησε να εκπέμψει εκ νέου ισχυρό μήνυμα αισιοδοξίας, υπογραμμίζοντας πως η αυστηρή εφαρμογή του Μεσοπροθέσμου θα μας φέρει κοντά στους στόχους – απορρίπτοντας έτσι ουσιαστικά τις αιτιάσεις, κυρίως της Αριστεράς, ότι το εν λόγω πρόγραμμα ευθύνεται για τις όποιες αρνητικές εξελίξεις στα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας.

Υπό το πρίσμα αυτό, ο υπουργός Οικονομικών, αφού δήλωσε ότι δεν λέει για επαναδιαπραγμάτευση των όρων του προγράμματος, ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά θέλει «μια συζήτηση μεταξύ εταίρων, ώστε να εκτιμήσουμε από κοινού με την τρόικα τα μακροοικονομικά δεδομένα που έχουμε και επί τη βάσει αυτών των δεδομένων να αξιολογήσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους. Πρέπει, όμως, να εφαρμόσουμε τα ψηφισμένα μέτρα», πρόσθεσε.

«Η κατάσταση της χώρας είναι πάρα πολύ δύσκολη. Δεν υπάρχει καμιά απολύτως αμφιβολία ότι η ελληνική οικονομία διέρχεται τη δυσκολότερη στιγμή της έπειτα από πάρα πολλές δεκαετίες», συνέχισε ο κ. Βενιζέλος. Και αφού σημείωσε πως «η ύφεση πράγματι θα κινηθεί σε επίπεδα πάνω από 4,5%», συνέχισε: «Εάν εφαρμόσουμε πλήρως και με συστηματικότητα τα ψηφισμένα και συμφωνημένα μέτρα, θα είμαστε πάρα πολύ κοντά στον δημοσιονομικό μας στόχο και θα μπορέσουμε το 2012 να αλλάξουμε την ατμόσφαιρα. Δεν λέω ότι θα φθάσουμε οπωσδήποτε σε θετικό πρόσημο, αλλά η δραστική μείωση της ύφεσης διαμορφώνει μια εντελώς διαφορετική κατάσταση».

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στα ζητήματα αυτά με αφορμή κριτικές για τις κυβερνητικές επιλογές, ερωτήσεις του προέδρου του ΛΑΟΣ και του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. Αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό της χθεσινής συζήτησης στο Κοινοβούλιο ήταν ότι παρά τις διαφωνίες περί τα οικονομικά, οι τόνοι κρατήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα. Οι δε αναφορές στο ζήτημα της συναίνεσης και της συναντίληψης περί τα εθνικά ζητήματα υπήρξαν και πάλι πολλές, ιδίως από πλευράς του κ. Βενιζέλου και του κ. Καρατζαφέρη, με τον κ. Τσίπρα να σχολιάζει πως «είναι προφανές ότι εδώ κάτι «ψήνεται»». Ακόμα και οι επικριτικές για τη στάση της Ν.Δ. αναφορές του αντιπροέδρου της κυβέρνησης χθες, απείχαν πολύ από το να δημιουργήσουν συγκρουσιακό κλίμα με την αξιωματική αντιπολίτευση.

«Πρέπει να είμαστε σταθεροί, ενωμένοι, πειθαρχημένοι, υπεύθυνοι, να στηρίζουμε τις δικές μας προσπάθειες και όχι να τις υπονομεύουμε ελεεινολογώντας τον εαυτό μας και καταστροφολογώντας», είπε ο κ. Βενιζέλος. Και μεταξύ άλλων, στον απόηχο των θετικών εντυπώσεων που προκάλεσε η μεγάλη συναίνεση ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ. στο νομοσχέδιο της κ. Διαμαντοπούλου για τα ΑΕΙ, υπογράμμισε (απαντώντας αυτή τη φορά σε ερώτηση του κ. Δημ. Παπαδημούλη – ΣΥΡΙΖΑ): «Εγώ αναγνωρίζω τη συναίνεση a la cart. Κάθε συναίνεση καλή είναι. Πάντα είναι ανοιχτή η ευκαιρία της συναίνεσης. Δεν θα εξαρτήσουμε, όμως, την τύχη της χώρας από τη στάση του κ. Σαμαρά και του κόμματός του».

Επιστρέφοντας στα αμιγώς οικονομικά και απαντώντας στην κριτική την οποία δέχεται αναφορικά με το θέμα της διμερούς διαπραγμάτευσης με τη Φινλανδία ως προς το ζήτημα των ελληνικών εγγυήσεων, προκειμένου να συμμετέχει η χώρα του ευρωπαϊκού Βορρά στο σύστημα δανειοδότησης της Ελλάδας, ο κ. Βενιζέλος, αφού επέκρινε τη φινλανδική πλευρά για άκαιρη δημοσιοποίηση του θέματος, τόνισε ότι η διαπραγμάτευση αυτή δεν αποτελούσε μονομερή επιλογή της ελληνικής πλευράς ή του ιδίου, αλλά ενέργεια γνωστή στους εταίρους και σχεδόν επιβεβλημένη από τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου για το νέο πρόγραμμα παροχής στήριξης στη χώρα μας. Για να προσθέσει ότι αποτελεί σημαντική ελληνική επιτυχία το γεγονός ότι οι εγγυήσεις είναι χρηματοοικονομική και όχι λύση εμπράγματων εγγυήσεων. Κληθείς, τέλος, να σχολιάσει την παραίτηση του κ. Χ. Παμπούκη, είπε ότι αποτελεί απώλεια για την κυβέρνηση και πως τον λυπεί ιδιαίτερα η εξέλιξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή