Σκληρή κριτική Ν.Δ. για την οικονομία

Σκληρή κριτική Ν.Δ. για την οικονομία

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συναινετική στάση της Νέας Δημοκρατίας στο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ αποτελεί έμπρακτη απόδειξη ότι δεν λέει «όχι για το όχι», αλλά σε καμία περίπτωση προανάκρουσμα αλλαγής πλεύσης από τη μέχρι σήμερα αντιπολιτευτική της τακτική σε σχέση με την οικονομία, καθώς ο κορμός της κυβερνητικής πολιτικής παραμένει σε δραματικά λανθασμένη κατεύθυνση. Αυτό αποσαφηνίζουν στενοί συνεργάτες του κ. Αντώνη Σαμαρά και ξεκαθαρίζουν ότι βασικό χαρακτηριστικό της αντιπολιτευτικής στρατηγικής παραμένει το στενό μαρκάρισμα της κυβέρνησης με στόχο να ξεκινήσει το ταχύτερο η επανεκκίνηση της οικονομίας.

Προαναγγέλλουν, δε, σκληρή και πολυμέτωπη αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, αρχής γενομένης από την ομιλία του κ. Σαμαρά στη Διεθνή Εκθεση της Θεσσαλονίκης, στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Το επιτελείο του αρχηγού της Ν. Δ. εκτιμά ότι στο εικοσαήμερο που απομένει μέχρι την άνοδο του κ. Σαμαρά στη συμπρωτεύουσα θα έχει επιβαρυνθεί περαιτέρω για την κυβέρνηση το πολιτικό τοπίο και θα έχει διευρυνθεί το μέτωπο των κοινωνικών αντιδράσεων που το προηγούμενο διάστημα ατόνησαν λόγω της θερινής περιόδου. «Οι εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα, ευρωπαϊκά και εγχώρια, επιβεβαιώνουν την ορθότητα της κριτικής μας. Θα ήταν παράλογο, σήμερα, που διεθνείς παράγοντες και ΜΜΕ αρθρώνουν ανάλογη επιχειρηματολογία, εμείς να αλλάξουμε πορεία» επισημαίνουν συνεργάτες του αρχηγού της Ν. Δ. Οι ίδιοι κύκλοι αρνούνται κατηγορηματικά ότι το «ναι» επί της αρχής στο νομοσχέδιο για την παιδεία σηματοδοτεί αλλαγή στάσης.

Αντιθέτως, πεποίθηση της Συγγρού είναι ότι όλα θα κριθούν στην οικονομία, όπου από τις επόμενες ημέρες που θα αρχίσουν να αποστέλλονται και τα «πολυεκκαθαριστικά» με τις έκτακτες εισφορές, οι πολίτες θα αρχίσουν να αισθάνονται τα νέα βάρη. Επομένως, η γραμμή σε αυτό το πεδίο θα παραμείνει αταλάντευτη, στοχεύοντας και στην προσέλκυση των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Από την άλλη, το νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση προσέφερε μία πρώτης τάξεως ευκαιρία στον κ. Σαμαρά να επιδείξει σοβαρή και υπεύθυνη στάση, που ικανοποιεί τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους όχι μόνο της Ν. Δ., αλλά και των άλλων κομμάτων – παρά το γεγονός ότι δυσαρέστησε τους σκληρούς του κόμματος, αλλά και τη ΔΑΠ. Επιτελείς της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν αποκλείουν μάλιστα να υπάρξει ανάλογη συναίνεση και σε άλλες περιπτώσεις. Προς αυτή την κατεύθυνση θυμίζουν ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το κόμμα τους προσφέρει στήριξη σε κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Φέρνουν, δε, ως παράδειγμα το γεγονός ότι παρά το όχι επί της αρχής στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, η Ν. Δ. υπερψήφισε περίπου τους μισούς από τους εφαρμοστικούς νόμους. «Οπου θεωρούμε ότι η κυβέρνηση λαμβάνει σωστές αποφάσεις, τις στηρίζουμε. Εκεί που διαφωνούμε, διατηρούμε το δικαίωμα να εκφράζουμε την αντίθεσή μας» προσθέτουν.

Αν και δεν το αναδεικνύουν ως σημαντικό στη λήψη της σχετικής απόφασης εκ μέρους του κ. Σαμαρά, είναι μάλλον προφανές ότι η συναίνεση της Ν. Δ. πρόσφερε και την ευκαιρία να ικανοποιήσει -χωρίς κόστος για τον ίδιο- τη λεγόμενη φιλελεύθερη πτέρυγα που αντιμετωπίζει με επιφυλακτικότητα τη σκληρή γραμμή της ηγεσίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης, λίγο πριν επιτευχθεί η συμφωνία με την κυβέρνηση, είχε ταχθεί υπέρ της υπερψήφισης του νομοσχεδίου από τη Ν. Δ., άποψη που συμμερίζονταν και άλλοι βουλευτές παρότι δεν την εξέφρασαν.

Για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τους συνεργάτες του, η ΔΕΘ αποτελεί κρίσιμο τεστ, κυρίως λόγω της εκτίμησης ότι τα περιθώρια του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου να αποφεύγει τις κάλπες ολοένα και στενεύουν. Η προετοιμασία της παρέμβασής του κινείται σε δύο άξονες: Του απολογισμού για τις μέχρι σήμερα ενστάσεις της Ν. Δ. επί της οικονομικής πολιτικής και σε αυτό της κυβερνητικής προοπτικής του κόμματος, με αιχμή και την πρόταση που επεξεργάστηκε η επιτροπή υπό την προεδρία του αντιπροέδρου του κόμματος κ. Δ. Αβραμόπουλου για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή