«Μακεδονικός» παροξυσμός στην ΠΓΔΜ

«Μακεδονικός» παροξυσμός στην ΠΓΔΜ

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από ένα χρόνο, παραμονές της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ η οποία συγκαλείται σε ετήσια βάση στη Νέα Υόρκη, είχε καλλιεργηθεί η αίσθηση ότι από τα Ηνωμένα Εθνη και την Ουάσιγκτον είχε δρομολογηθεί μια σημαντική προσπάθεια να προχωρήσει η διαδικασία επίλυσης του θέματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Ολοι οι εμπλεκόμενοι θα βρίσκονταν στη Νέα Υόρκη και ο ειδικός μεσολαβητής, Μάθιου Νίμιτς, φερόταν έτοιμος να παρουσιάσει στα δύο μέρη μια νέα πρόταση. Τελευταία στιγμή, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, ακύρωσε την παρουσία του στην αμερικανική μεγαλούπολη θέλοντας να αποφύγει την πίεση που αναμενόταν ότι θα του ασκηθεί ώστε να προχωρήσει σε συγκεκριμένους συμβιβασμούς και δεσμεύσεις.

Ενα χρόνο μετά, καθώς η Αθήνα έχει διαμηνύσει ότι δεν υπάρχει νόημα να συνεχίζονται οι συναντήσεις των διαπραγματευτών των δύο χωρών χωρίς να διαπιστώνεται βούληση για επί της ουσίας πρόοδο, ενώ ο κ. Νίμιτς γνωστοποίησε ότι δεν πρόκειται να καταθέσει νέα πρόταση εάν πριν δεν δει ότι υπάρχει έδαφος αυτή να «περπατήσει», η διαδικασία έχει επί μακρόν τελματώσει. Παράλληλα, η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι δείχνει να απομονώνεται όλο και περισσότερο από τον διεθνή παράγοντα. Πρόσφατες επιλογές της σχετικά με τη λειτουργία των μέσων ενημέρωσης στη χώρα προκάλεσαν την αντίδραση της Αμερικανίδας ΥΠΕΞ, Χίλαρι Κλίντον, η οποία, σε επιστολή της προς τον Σκοπιανό ομόλογό της, Νίκολα Ποπόσκι, διατυπώνει ανησυχία για τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης στη χώρα.

Μέσα σε αυτό το δυσμενές διεθνές περιβάλλον όπου το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ -και, συνακόλουθα, η ένταξή της σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε.- δεν φαίνεται να αποτελεί προτεραιότητα κανενός, η κυβέρνηση Γκρούεφσκι δείχνει να βιώνει έντονα τον απομονωτισμό στον οποίο έχει περιέλθει και να αναζητεί τρόπους να επαναφέρει στο προσκήνιο το θέμα της ονομασίας. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, τον επόμενο μήνα, αποτελεί μια καλή ευκαιρία για τον κ. Νίμιτς να κάνει έναν αναγνωριστικό κύκλο επαφών προκειμένου να διαπιστώσει εάν έχει κάτι αλλάξει και εάν υπάρχει γόνιμο έδαφος να προχωρήσει. Ωστόσο, η δυναμική που είχε διαμορφωθεί ακριβώς ένα χρόνο πριν δεν υπάρχει και δεν δείχνει εύκολο να διαμορφωθούν ανάλογες συνθήκες.

Πριν από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ωστόσο, στη γειτονική χώρα ετοιμάζονται για γιορτές και πανηγύρια, μέσα σε κλίμα που αναμένεται να φορτίσει αρνητικά την ατμόσφαιρα όσον αφορά τις προοπτικές επίλυσης του θέματος της ονομασίας. Με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της ΠΓΔΜ από τη Γιουγκοσλαβία, στις 8 Σεπτεμβρίου θα ξεδιπλωθεί στα Σκόπια ένα αμφιβόλου αισθητικής «υπερθέαμα», εστιασμένο στη «μακεδονική» ταυτότητα και με έντονα τα στοιχεία του αλυτρωτισμού.

Στο επίκεντρο των εκδηλώσεων θα βρεθεί το ύψους 24 μέτρων άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, το οποίο έχει στηθεί στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων και θα εγκαινιασθεί επίσημα την ημέρα εκείνη. Ο Νίκολα Γκρούεφσκι, από εξέδρα μπροστά ακριβώς από το άγαλμα, θα απευθυνθεί στο έθνος. Με αφορμή την επέτειο, από το υπουργείο Πολιτισμού της ΠΓΔΜ προκηρύχθηκε διαγωνισμός για το επίσημο τραγούδι της ανεξαρτησίας. Νικητής αναδείχθηκε το τραγούδι με τίτλο (τι άλλο;) «Μακεδονία», το οποίο θα ερμηνεύσει για πρώτη φορά στις 8 Σεπτεμβρίου μια διάσημα τραγουδίστρια των Σκοπίων, η οποία θα υψωθεί με γερανό πάνω στο άγαλμα του έφιππου Μεγάλου Αλεξάνδρου. Το όλον θέαμα θα εμπλουτισθεί, βεβαίως, με σιντριβάνια και πυροτεχνήματα.

Την ίδια ημέρα αναμένεται να εγκαινιασθεί μια μαρμάρινη αψίδα, ύψους 22 μέτρων, που φτιάχτηκε στο κέντρο των Σκοπίων και η οποία ονομάζεται -και αυτή- «Μακεδονία», ενώ στο επίκεντρο των εκδηλώσεων θα βρεθεί και το αεροδρόμιο των Σκοπίων, όπου πρόσφατα τοποθετήθηκε μαρμάρινη κεφαλή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, δώρο της τουρκικής εταιρείας ΤΑV που ανακαίνισε το αεροδρόμιο.

Την τιμητική της θα έχει η 20ή επέτειος της ανεξαρτησίας της ΠΓΔΜ και στην Τουρκία. Στην Αγκυρα, πάρκο στη συνοικία Τσάνκαγια, όπου βρίσκεται το προεδρικό μέγαρο, θα ονομαστεί «Πάρκο της Δημοκρατίας της Μακεδονίας», απόφαση που ελήφθη, όπως αναφέρεται, σε ένδειξη της μακρόχρονης φιλίας που συνδέει τις δύο χώρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή