Απορρίπτει το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης η Ν.Δ.

Απορρίπτει το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης η Ν.Δ.

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κίνηση η οποία κινείται σε ορθή κατεύθυνση και συμβάλλει στη σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος θεωρεί ο αρχηγός της Ν.Δ. κ. Α. Σαμαράς τη συγχώνευση των τραπεζών Alpha Bank και Eurobank EFG Αφήνει, ωστόσο, σαφώς να εννοηθεί ότι συνιστά απάντηση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, εξαιτίας, κυρίως, της κυβερνητικής ανεπάρκειας και στην εξ αυτής αδυναμία διασφάλισης ρευστότητας στην αγορά.

Την ίδια ώρα, διά του εκπροσώπου του κ. Γ. Μιχελάκη, έστειλε χθες μήνυμα στην κυβέρνηση, «αντί των σεναρίων περί συγκυβέρνησης, να ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα της οικονομίας».

«Δουλειά δεν έχει να κάνει η κυβέρνηση και ασχολείται συνέχεια με την αντιπολίτευση. Τους καταλαβαίνουμε. Οποιος δεν μπορεί να κυβερνήσει, ονειρεύεται συγκυβέρνηση» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ν.Δ., Γ. Μιχελάκης. Επανέλαβε, δε, ότι «συναίνεση ή συνενοχή στο λάθος δεν πρόκειται ποτέ να δώσει» η Ν.Δ.

Πέραν της κυβέρνησης, η δήλωση του κ. Μιχελάκη είχε αποδέκτες και στελέχη της Ν.Δ. που το τελευταίο διάστημα «φλερτάρουν» επίμονα με το παραπάνω σενάριο, κινούμενα σε αντίθετη κατεύθυνση από την κεντρική γραμμή της Συγγρού.

Στη χθεσινή πρωινή σύσκεψη του κ. Σαμαρά με τους επιτελείς του συζητήθηκε εκτενώς η συμφωνία συγχώνευσης των δύο τραπεζών με τη συμμετοχή κεφαλαίων του Κατάρ, αλλά και η γενικότερη κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα της χώρας. Τα γαλάζια στελέχη, τα οποία θεωρούν πιθανό να ακολουθήσουν κι άλλες συγχωνεύσεις τραπεζών το επόμενο διάστημα, επισημαίνουν σε όλους τους τόνους ότι είναι κρίσιμο για την ελληνική οικονομία να παραμείνει το τραπεζικό σύστημα ισχυρό και ανταγωνιστικό και αναδεικνύουν με έμφαση την ανάγκη βελτίωσης της ρευστότητας, ευχόμενα η στήριξη που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να διευκολύνει τον στόχο αυτό στην πράξη. Οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν ότι η αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα. Προκρίνουν, δε, την ανάγκη να διατηρήσει το εγχώριο τραπεζικό σύστημα την ελληνικότητά του, διότι σε διαφορετική περίπτωση, όπως επισήμαινε χθες με δηλώσεις του και ο αναπληρωτής τομεάρχης κ. Νότης Μηταράκης, «αν κάποια στιγμή στο μέλλον χάσει τον ελληνικό του χαρακτήρα, αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη χώρα μας σε μια επόμενη διεθνή κρίση ρευστότητας».

«Η δημιουργία ενός ισχυρού τραπεζικού ομίλου, με έντονη παρουσία εντός και εκτός της χώρας μας και με υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, αντιμετωπίζει -μεταξύ άλλων- και την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και την πιθανή αύξηση των επισφαλειών λόγω της μεγάλης ύφεσης» σημείωσε χθες σε δήλωσή του ο κ. Α. Σαμαράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή