Η Λιβύη στο επίκεντρο επαφών Παπανδρέου

Η Λιβύη στο επίκεντρο επαφών Παπανδρέου

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Παρίσι μεταβαίνει αύριο ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, προκειμένου να συμμετάσχει στη διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη, που συγκαλείται στη γαλλική πρωτεύουσα, με «οικοδεσπότες» τον Γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί και τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον. Στο περιθώριο της διάσκεψης, όπως αναφέρουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, δεν αποκλείεται να έχει και διμερείς επαφές, καθώς στο Παρίσι θα βρεθούν, επίσης, η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, αλλά και ο γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν και η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, ενώ θα συμμετέχουν οι επικεφαλής του Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης.

Οι εξελίξεις στη Λιβύη, αλλά και τη Συρία, βρέθηκαν στο επίκεντρο τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο πρωθυπουργός με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση του Τούρκου πρωθυπουργού για επιστροφή περιουσιακών στοιχείων των μειονοτικών Ιδρυμάτων. Η αυριανή διάσκεψη στο Παρίσι συγκαλείται προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για την επόμενη ημέρα στη Λιβύη και στο επίκεντρο της συζήτησης αναμένεται να βρεθεί ο σχηματισμός μεταβατικής κυβέρνησης με τη συμμετοχή όλων των πλευρών, προκειμένου να οδηγηθεί η χώρα ειρηνικά σε εκλογές. Από ελληνικής πλευράς, καθώς οι απαιτήσεις για αποστολή βοήθειας προς τη Λιβύη παραμένουν, ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να επαναλάβει την πρόταση για συντονισμό της βοήθειας από την Κρήτη. Οπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, η Κρήτη, ούτως ή άλλως, έχει ήδη αυτό τον ρόλο, όπως διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο και για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Στρατιωτικές πηγές προσθέτουν ότι η βάση της Σούδας διαθέτει την απαραίτητη υποδομή για την εξυπηρέτηση των αναγκών αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας.

Τα πλεονεκτήματα του συντονισμού της ανθρωπιστικής βοήθειας από την Κρήτη παρουσίασε, μόλις προχθές, και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, πτέραρχος Ιωάννης Γιάγκος, στους ομολόγους του των χωρών που συμμετέχουν στη νατοϊκή επιχείρηση, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στην Ντόχα του Κατάρ, κατόπιν πρόσκλησης του εκεί αρχηγού Ενόπλων Δυνάμεων.

Την ίδια στιγμή, στο υπουργείο Εξωτερικών αξιολογούν την κατάσταση στη Λιβύη, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η επαναλειτουργία της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη και να μεταφερθεί εκεί το διπλωματικό προσωπικό, που έχει εγκατασταθεί στη Βεγγάζη για επαφές με τους αντικαθεστωτικούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή