Πρώτες αντιδράσεις στα ΑΕΙ από Συγκλήτους και φοιτητές

Πρώτες αντιδράσεις στα ΑΕΙ από Συγκλήτους και φοιτητές

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλίμα αντίδρασης κατά του νέου νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση δημιουργείται στα πανεπιστήμια, από τις Συγκλήτους που αποφασίζουν αναβολή για μία εβδομάδα της έναρξης της εξεταστικής περιόδου και από τους φοιτητές που αποφασίζουν υπέρ της κατάληψης του ΑΕΙ.

Ειδικότερα, στην ομάδα των ιδρυμάτων οι Σύγκλητοι των οποίων έχουν αποφασίσει αναβολή της έναρξης της εξεταστικής περιόδου προστέθηκε χθες η Σύγκλητος του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Ανάλογη απόφαση είχαν λάβει τις προηγούμενες ημέρες οι Σύγκλητοι του Πανεπιστημίου Αθηνών, του ΕΜΠ και του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Την ίδια στιγμή, κατάληψη έως και το τέλος της εβδομάδας έχουν αποφασίσει οι φοιτητικοί σύλλογοι του Παντείου Πανεπιστημίου, του Πολυτεχνείου Κρήτης, καθώς και ορισμένων σχολών (Αρχιτεκτονική, Χημικό) του Αριστοτελείου Παν. Θεσσαλονίκης. Στη Θεσσαλονίκη, το ΜΑΣ (Νεολαία του ΚΚΕ) θα κάνει συλλαλητήριο σήμερα το απόγευμα (από άγαλμα Βενιζέλου). Χθες, επίσης μικρή ομάδα σπουδαστών του ΜΑΣ (φοιτητική νεολαία του ΚΚΕ) έκανε κατάληψη στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αλλωστε, οι φοιτητικές νεολαίες αναμένεται να σηκώσουν το βάρος των αντιδράσεων. Πόσω μάλλον που ο περιορισμός της φοιτητικής εκπροσώπησης στα όργανα διοίκησης του κάθε ΑΕΙ συσπειρώνει τις αντιδράσεις όλων των φοιτητικών παρατάξεων.

Από την άλλη, υπάρχουν αρκετοί που αναφέρουν ότι οι αποφάσεις υπέρ των καταλήψεων και της αναβολής της εξεταστικής δεν έχουν τη δημοκρατική νομιμοποίηση. Ετσι, μιλούν για «εικόνα καθολικής συστράτευσης, η οποία είναι πλαστή, προς το παρόν τουλάχιστον». Ενδεικτικά, στη συνεδρίαση της Συγκλήτου του Πολυτεχνείου Κρήτης, η πρόταση υπέρ της αναβολής της εξεταστικής περιόδου συγκέντρωσε 6 ψήφους, ενώ τα μέλη της Συγκλήτου είναι 24. Μία άλλη πρόταση, που κατατέθηκε από εκπροσώπους των φοιτητών, συγκέντρωσε 5 ψήφους, ενώ τα υπόλοιπα παρόντα μέλη της Συγκλήτου ψήφισαν λευκό.

Την ίδια στιγμή, εκτός από τα πανεπιστήμια, ο νέος νόμος προκαλεί αντιδράσεις και στα ΤΕΙ. Για σήμερα έχει προγραμματισθεί σύνοδος των προέδρων ΤΕΙ, που ζητούν να μπορούν τα ΤΕΙ να οργανώνουν και διδακτορικά προγράμματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή