Σαμαράς – Βενιζέλος, χωρίς συγκλίσεις

Σαμαράς – Βενιζέλος, χωρίς συγκλίσεις

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με διαφορετικές στρατηγικές προσήλθαν στη χθεσινή τετ α τετ συνάντησή τους ο υπουργός Οικονομίας Ευ. Βενιζέλος και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αντ. Σαμαράς: ο πρώτος προέκρινε ως μείζον στοιχείο της πολιτικής του τη συνεργασία της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση και ζήτησε συναίνεση στο υπό κατάρτιση εθνικό φορολογικό σύστημα. Ο δεύτερος περιορίστηκε στην εφ’ όλης της ύλης ενημέρωση που του έκανε ο κ. Βενιζέλος και απέφυγε να υπεισέλθει στην ουσία της συζήτησης, αναμένοντας την αποσαφήνιση των κυβερνητικών προθέσεων, ιδιαίτερα στο φορολογικό νομοσχέδιο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μεν υπουργός Οικονομίας έσπευσε εξερχόμενος από το γραφείο του κ. Σαμαρά να διαπιστώσει την ύπαρξη «πολλών γόνιμων πεδίων στα οποία υπάρχει σύγκλιση απόψεων και τα οποία μπορούν να αποτελέσουν βάση συναίνεσης με τη Ν.Δ.», ο δε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέφυγε οποιαδήποτε δήλωση. Αντ’ αυτής, συνεργάτες του σημείωναν ότι η συνάντηση είχε καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και ότι πάγια θέση της Ν.Δ. είναι να στηρίζει κάθε μέτρο ή απόφαση που θεωρεί ότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και να μη συναινεί στο λάθος. Ολα αυτά, την ώρα που, με φόντο τα γραφεία της Ν.Δ., ο κ. Βενιζέλος χαρακτήριζε τη συζήτηση που είχε με τον πρόεδρο της Ν.Δ. «εκτενή και ουσιαστική».

«Είναι φανερό ότι ο κ. Βενιζέλος καταβάλλει προσπάθειες για να μην επαναλάβει τα λάθη του προκατόχου του. Αυτό που πιθανότατα δεν έχει συνειδητοποιήσει είναι ότι η Ν.Δ. πρότεινε μία συνολική λύση. Δεν μπορεί να γίνει έκπτωση γιατί ούτε η αγορά αντέχει τέτοιες εκπτώσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά χθες γαλάζιο στέλεχος, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι ο στόχος του υπουργού Οικονομίας για συναίνεση στη φορολογική πολιτική είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί. Εφερε δε ως παράδειγμα την υπόθεση των αυθαιρέτων, όπου η Ν.Δ. πρότεινε τη ρηξικέλευθη λύση της οριστικής τακτοποίησης, η οποία θα έφερνε στα κρατικά ταμεία έσοδα ύψους 9 – 12 δισ. σε βάθος 4 ετών, ενώ με το κυβερνητικό «ημίμετρο», τα έσοδα θα κυμανθούν γύρω στα 1,6 δισ. σε δύο χρόνια. «Οι προτάσεις μας δίνουν απάντηση στην εύλογη απαίτηση που θα είχε η τρόικα για ισοδύναμης απόδοσης δημοσιονομικά μέτρα στην περίπτωση που έδινε το «πράσινο φως» για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών – την ανάγκη της οποίας εσχάτως αναγνωρίζει», σημείωνε το ίδιο στέλεχος.

«Δεν διαχειριζόμαστε μια κομματική υπόθεση, αλλά μια κρίση που απαιτεί μια ειλικρινή, έντιμη και ανοιχτή συνεργασία μεταξύ κυβέρνησης και Ν.Δ.», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας κατά την έξοδό του από το γραφείο του κ. Σαμαρά και πρόσθεσε ότι ενημέρωσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης, για τις ιδιωτικοποιήσεις, για την εκτέλεση του προϋπολογισμού και για το νέο μισθολόγιο, ενώ επί τάπητος τέθηκαν το ζήτημα της εργασιακής εφεδρείας, αλλά και των εγγυήσεων που ζητεί από τη χώρα μας η Φινλανδία. Ερωτηθείς από δημοσιογράφο, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι δεν υπάρχει επαναδιαπραγμάτευση του Μεσοπρόθεσμου, αλλά συζήτηση, από κοινού με την τρόικα, των οικονομικών δεδομένων. Οι δημοσιονομικοί στόχοι, τόνισε, παραμένουν «απολύτως σταθεροί». Σήμερα, ο κ. Σαμαράς και οι συνεργάτες του θα συναντηθούν με τους εκπροσώπους της τρόικας.

«Κυβέρνηση και Ν.Δ. αναζητούν φόρμουλες συγκυβέρνησης και χειραγώγησης της ογκούμενης κοινωνικής δυσαρέσκειας και λαϊκής διαμαρτυρίας», σχολίασε ο ΣΥΝ.

«ΠΑΣΟΚ και Ν. Δ. αναζητούν από κοινού άλλοθι για να μην κάνουν τις διαρθρωτικές αλλαγές και να μην κόψουν δαπάνες που θίγουν τους κομματικούς τους στρατούς», σχολίασε ο εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ κ. Δ. Ζαφειριάδης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή