Η… «τρόικα» τελευταία έγινε «κουαρτέτο»

Η… «τρόικα» τελευταία έγινε «κουαρτέτο»

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανεξαρτήτως των αμέσως προσεχών εξελίξεων, καθοριστική σημασία για το τι μέλλει να συμβεί πλέον στην πολιτική σκηνή θα είναι η στάση της περιβόητης τρόικας του ΠΑΣΟΚ. Είναι ενδεικτικό ότι όλες τις τελευταίες μέρες έως και τη διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης, πέραν του τι θα έλεγε ο πρωθυπουργός και τι θα έπρατταν (τελικώς…) οι «απειλούντες» βουλευτές, οι δημοσιογράφοι προσπαθούσαν να διερευνήσουν με κάθε τρόπο τις αντιδράσεις των κ. Ανδρ. Λοβέρδου, Αννας Διαμαντοπούλου και Γ. Ραγκούση. Και κυρίως του υπουργού Υγείας, καθώς εκείνος είναι που επί της ουσίας προειδοποίησε δημοσίως την Παρασκευή τον πρωθυπουργό ότι, αν δεν τηρήσει τους όρους στους οποίους δεσμεύθηκε στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης (άμεση διαμόρφωση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας μετά την ψήφο εμπιστοσύνης), η δική του πολιτική στάση δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Το ίδιο ισχύει και για τους κ. Αννα Διαμαντοπούλου και Γ. Ραγκούση, που μαζί με τον κ. Ανδρ. Λοβέρδο μετέτρεψαν την εβδομάδα που πέρασε το ξενοδοχείο Royal Ηotel σε κέντρο λήψης των κοινών τους αποφάσεων. Σημειωτέον δε ότι η τρόικα ήδη από την Πέμπτη έχει γίνει… κουαρτέτο καθώς στο Royal Hotel ενεφανίσθη (όχι, βέβαια, απρόσκλητος) και ο κ. Ηλ. Μόσιαλος. Ο οποίος επίσης απέφυγε οποιαδήποτε δήλωση μετά τις εξελίξεις της Παρασκευής, δίδοντας την εντύπωση ότι και η δική του στάση θα συνδιαμορφωθεί από τις αντίστοιχες επιλογές της τρόικας.

Η ένταξη του κ. Μόσιαλου στο μπλοκ Λοβέρδου, Διαμαντοπούλου, Ραγκούση είχε ήδη διαφανεί προ 20ημέρου, όταν σε ένα καθόλου αθώο παραπολιτικό μεγάλης εφημερίδας είχε επισημανθεί ότι «πάντα στο ΠΑΣΟΚ οι ομάδες ήταν τετραμελείς και όχι τριμελείς», ενώ ο συντάκτης του φωτογράφισε τη συμμετοχή του κυβερνητικού εκπροσώπου. Ελέχθη, μάλιστα, ότι εξαιτίας αυτού του παραπολιτικού ο κ. Παπανδρέου έγινε έξαλλος, αποκαλώντας τον κ. Μόσιαλο «ευεργετηθέντα και αχάριστο», εξ ου και από τη σύνοδο της 26ης Οκτωβρίου και μετά, μόνον τύποις παραμένει εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Τρανταχτή απόδειξη ότι και οι σχέσεις του κ. Μόσιαλου (όπως της τρόικας) με τον κ. Παπανδρέου δεν επιδέχονται αποκατάσταση είναι ότι στις κρίσιμες στιγμές της Πέμπτης και ενώ φημολογείτο ότι ο πρωθυπουργός παραιτείται, ρόλο εκπροσώπου ανέλαβε ατύπως η γ.γ. παρά τω πρωθυπουργώ κ. Ρεγγίνα Βάρτζελη. Η οποία έσπευσε μόνη της να εντοπίσει τον ανταποκριτή του Reuters και να διαψεύσει επωνύμως τη σχετική πληροφορία περί παραίτησης του κ. Παπανδρέου που είχε κάνει τον γύρο του κόσμου. Οσο για τον κ. Μόσιαλο, εκείνος όχι μόνο δεν βρισκόταν στην εν εξελίξει σύσκεψη στο πρωθυπουργικό γραφείο, αλλά την ίδια ώρα εθεάθη να απολαμβάνει μακριά από τη Βουλή τον καφέ του μαζί με τον κ. Χρ. Πρωτόπαπα, ο οποίος επίσης απομακρύνθηκε τις τελευταίες ημέρες από το πρωθυπουργικό περιβάλλον λόγω των γνωστών πολιτικών του σχέσεων με την κ. Αννα Διαμαντοπούλου.

Με ενδιαφέρον βέβαια αναμένεται και η στάση που θα τηρήσει στο εξής ο κ. Γ. Ραγκούσης. Εχοντας και εκείνος απομακρυνθεί οριστικώς από το παπανδρεϊκό μπλοκ, είναι επισφαλές να προβλεφθεί αν θα συμμετάσχει σε οποιαδήποτε πολιτική εξέλιξη κατ’ ουσίαν επιβληθεί από τον σημερινό πρωθυπουργό, ενώ καλοθελητές έλεγαν ότι αν εντέλει προκύψει το σενάριο πρωθυπουργίας Βενιζέλου θα δοθεί στον υπουργό Μεταφορών μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να μη δώσει εκείνος τη μάχη με τους ταξιτζήδες…

Σε κάθε περίπτωση, όμως, όπως τονίστηκε και στον πρόλογο, καθοριστικής σημασίας θα είναι η αντίδραση του κ. Λοβέρδου. Η εξέλιξη της Παρασκευής προφανώς δεν ήταν αυτή που ανέμενε και είναι αμφίβολο τι θα πράξει. Πολύ περισσότερο αν η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ συγκληθεί για να εκλέξει νέο πρωθυπουργό. Σημειωτέον ότι ο κ. Λοβέρδος όχι μόνο διαθέτει ένα μπλοκ βουλευτών που φέρονται αναφανδόν να τον υποστηρίζουν, αλλά βρίσκεται πολύ κοντά και με στελέχη που μέχρι τώρα συγκαταλέγονταν στο λεγόμενο βενιζελικό περιβάλλον. Τέλος, ουδείς πρέπει να προεξοφλεί τις επόμενες κινήσεις και της κ. Αννας Διαμαντοπούλου, καθώς δεν φαίνεται να έχει συμφωνήσει με τον κ. Λοβέρδο για όλες τις εκδοχές του σεναρίου διαδοχής του κ. Παπανδρέου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή