Ωρα μηδέν για κυβέρνηση συνεργασίας

Ωρα μηδέν για κυβέρνηση συνεργασίας

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε οριακό σημείο κινούνται τα τελευταία εικοσιτετράωρα οι πολιτικές εξελίξεις, με τη χώρα να έχει περιέλθει στο «σημείο μηδέν», καθώς οι διαδικασίες για την εκταμίευση της έκτης δόσης και την παροχή νέας βοήθειας έχουν ανασταλεί εξαιτίας της εσωτερικής πολιτικής αστάθειας, και το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας παραμένει ορατό.

Καθοριστική για την πορεία των πραγμάτων αναδεικνύεται, στην παρούσα φάση, η σημερινή συνάντηση του κ. Καρ. Παπούλια με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Αντ. Σαμαρά: ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει γίνει ήδη από χθες το μεσημέρι κοινωνός των σκέψεων του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, αλλά κατά πληροφορίες, και μηνυμάτων από την Ε.Ε. ότι οι εκλογές εν πολλοίς δεν θεωρούνται αποδεκτή λύση για την Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός, που τα μεσάνυχτα της Παρασκευής έλαβε «ψήφο εμπιστοσύνης», περιορισμένης διάρκειας και εντολής, από την κοινοβουλευτική του ομάδα, σε ρητορικό τουλάχιστον επίπεδο επιμένει στην προσπάθεια προσέγγισης με τη Ν.Δ. ώστε να σχηματιστεί κυβέρνηση ευρύτερης συναίνεσης, που θα οριστικοποιήσει τη νέα δανειακή σύμβαση και τις λοιπές υποχρεώσεις της χώρας έναντι των θεσμικών της εταίρων, και εν συνεχεία η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές. Μάλιστα, χθες συνεργάτες του διεμήνυαν ότι ο κ. Παπανδρέου «δεν ενδιαφέρεται να είναι πρωθυπουργός στο νέο σχήμα και μόλις αυτό οριστικοποιηθεί, θα υποβάλει παραίτηση».

Ομως, το εγχείρημα εμφανιζόταν εξαιρετικά περίπλοκο, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου επέμενε το νέο κυβερνητικό σχήμα να έχει ορίζοντα μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου και να απαρτίζεται από πολιτικά στελέχη. Οροι που ήταν εκ των πραγμάτων δύσκολο να γίνουν αποδεκτοί από τον κ. Σαμαρά, ο οποίος την Πέμπτη είχε ζητήσει μεταβατική κυβέρνηση ολίγων εβδομάδων, με μη πολιτικά πρόσωπα.

Πάντως, κατά πολλούς ο πρόεδρος της Ν.Δ. χθες το μεσημέρι με δήλωσή του άνοιξε ένα «παράθυρο» για ουσιαστικές συνομιλίες: Παρότι κατέστησε σαφές ότι θεωρεί προσφορότερη για τη χώρα τη λύση των εκλογών, υπογράμμισε πως η αρχική πρόταση της Συγγρού παραμένει στο «τραπέζι», ενώ απέφυγε να αναφερθεί ρητά στον χρόνο ζωής μιας πιθανής κυβέρνησης συνεργασίας και δεν έθεσε ως όρο αυτή να απαρτίζεται, στο σύνολό της, από πρόσωπα εκτός πολιτικής. Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, αλλά και ορισμένοι προβεβλημένοι παράγοντες της Ν.Δ., δεν απέκλειαν, μέσω των διεργασιών που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη στο παρασκήνιο, αλλά πιθανώς και έξωθεν πιέσεων από παράγοντες της Ε.Ε., να υπήρχε τελικώς διέξοδος. Εξάλλου, στο εσωτερικό της Ν.Δ. λέγεται πως από μερίδα βουλευτών έχει ζητηθεί από τον κ. Σαμαρά να επιδιωχθεί η «τελική λύση» στο ελληνικό πολιτικό πρόβλημα μέσω αμοιβαίων υποχωρήσεων και δεσμεύσεων.

Στην περίπτωση κατά την οποία ο πρωθυπουργός και ο κ. Σαμαράς καταλήξουν σε αδιέξοδο, μόνη εναλλακτική λύση για τον κ. Παπανδρέου θα ήταν η προσπάθεια δημιουργίας ενός «μικρού συνασπισμού» με τη συμμετοχή του ΛΑΟΣ, της Δημοκρατικής Συμμαχίας και της Δημοκρατικής Αριστεράς. Η συγκεκριμένη προοπτική ενέχει, πάντως, εγγενείς δυσχέρειες. Πρώτον, οι κ.κ. Γ. Καρατζαφέρης και Ντόρα Μπακογιάννη εκτιμάτο πως είναι πολύ δύσκολο να μετάσχουν σε ένα κυβερνητικό σχήμα με το ΠΑΣΟΚ από το οποίο θα απουσίαζε η Ν.Δ. Δεύτερον, ακόμη και στενοί συνεργάτες του κ. Γ. Παπανδρέου αναγνώριζαν ότι μια συγκυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τα δύο μικρότερα κόμματα θα ήταν εξαιρετικά αμφίβολο ότι μπορεί να εκτονώσει την πολιτική και κοινωνική ένταση.

Υπό τα ανωτέρω δεδομένα, ο κ. Παπανδρέου και οι επιτελείς του, ήδη από χθες το πρωί και πριν από τη συνάντησή του με τον κ. Παπούλια, εξέταζαν τις πιθανές κινήσεις στην περίπτωση που οι διαβουλεύσεις με τους λοιπούς πολιτικούς αρχηγούς έπεφταν στο κενό. Από το βράδυ της Παρασκευής διακινείτο το σενάριο ότι σε περίπτωση αδιεξόδου ο κ. Παπανδρέου επρόκειτο να συγκαλέσει την K.O. του ΠΑΣΟΚ και να δρομολογήσει τη διαδικασία της διαδοχής του. Με βάση τους υφιστάμενους εσωκομματικούς συσχετισμούς το πιθανότερο είναι πως θα οδηγούσε στην ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον κ. Βενιζέλο. Ομως, το περιβάλλον του κ. Παπανδρέου μετέδιδε πως επί του παρόντος τουλάχιστον ο πρωθυπουργός δεν εξετάζει τη συγκεκριμένη λύση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή