Μεταβατική η κυβέρνηση, άμεσα εκλογές

Μεταβατική η κυβέρνηση, άμεσα εκλογές

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη φράση «οι εκλογές θα γίνουν άμεσα», ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς θέλησε χθες να σηματοδοτήσει ότι η συμφωνία της περασμένης Κυριακής ισχύει πλήρως και ως εκ τούτου η νέα κυβέρνηση θα είναι μεταβατική, με εξαρχής προσδιορισμένο και περιορισμένο χρονικά ορίζοντα. Ωρες νωρίτερα, ο κ. Σαμαράς είχε αποσαφηνίσει διά συνεργατών του ότι ο κ. Λουκάς Παπαδήμος, με τον οποίο συνομίλησε αργά το βράδυ της Τετάρτης, ουδέποτε έθεσε όρους στον ίδιον ή τον πρωθυπουργό για την ανάληψη των πρωθυπουργικών καθηκόντων. Οι μετέπειτα δηλώσεις του κ. Παπαδήμου προκάλεσαν ικανοποίηση στη Νέα Δημοκρατία, καθώς συνιστούσαν ηχηρή διάψευση των ισχυρισμών του επιτελείου του κ. Γ. Παπανδρέου περί τριών όρων προς τον κ. Σαμαρά. «Αυτή ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της αναξιοπιστίας του Γ. Παπανδρέου» έλεγαν χθες στελέχη της Συγγρού, εκτιμώντας ότι παρά τους περιορισμένης έκτασης εσωτερικούς κραδασμούς των τελευταίων ημερών, ο κ. Σαμαράς πέτυχε με τους χειρισμούς του την παραίτηση του κ. Γ. Παπανδρέου, ενώ κατόρθωσε να εγγυηθεί τη σταθερότητα – κάτι που θα του επιτρέψει τους επόμενους μήνες να προτείνει την εναλλακτική του πρόταση, έχοντας διασφαλίσει μεγαλύτερη απήχηση από ό,τι στο παρελθόν.

Στον απόηχο των πενθήμερων διαβουλεύσεων, κατά τη διάρκεια των οποίων, δοκιμάστηκαν αρκετές φορές η εσωτερική συνοχή και η ανθεκτικότητα της μέχρι τώρα στρατηγικής του κόμματος, ο κ. Σαμαράς θέτει ως προτεραιότητα της επόμενης περιόδου τη διατήρηση της αντιπολιτευτικής ικμάδας του κόμματός του, με πιο εμφατική παρουσίαση της ανάγκης της πρότασής του αλλά και με την αναγκαία διεύρυνση της αντιπολιτευτικής ατζέντας, σε ζητήματα και πέραν των αμιγώς πολιτικών.

Για το επιτελείο της Συγγρού είναι κρίσιμο να διατηρηθούν το κόμμα, οι βουλευτές και τα στελέχη σε εκλογική ετοιμότητα, διότι μόνον έτσι, όπως εκτιμάται, θα ελαχιστοποιηθούν τα περιθώρια εκδήλωσης εκτεταμένης εσωστρέφειας, περιορισμένα δείγματα της οποίας καταγράφηκαν ήδη την τελευταία εβδομάδα. Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη κεντρικά στελέχη του κόμματος χρησιμοποιούν τον όρο «μετάβαση σε μία νέα εποχή που θα οδηγήσει σε μια νέα πολιτική», προκειμένου να περιγράψουν το κλίμα της περιόδου.

Οι κ. Παπανδρέου και Σαμαράς συμφώνησαν στην επιλογή του κ. Παπαδήμου αργά το βράδυ της Τετάρτης, όταν ο πρωθυπουργός τηλεφώνησε στον αρχηγό της Ν.Δ. για να τον ενημερώσει για την απόφασή του να προτείνει τον τέως αντιπρόεδρο της ΕΚΤ. Ο κ. Σαμαράς του έδωσε το πράσινο φως, λέγοντας ότι το κόμμα του συμφωνεί. Λίγο αργότερα, τηλεφώνησε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο ίδιος ο κ. Λουκάς Παπαδήμος. Η συνομιλία πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, χωρίς να εισέλθει στην ουσία των ζητημάτων που επρόκειτο να μπουν στο τραπέζι των συνομιλιών την επομένη, στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Ισχύει η συμφωνία που έγινε την περασμένη Κυριακή στην Προεδρία της Δημοκρατίας», δήλωσε ο κ. Σαμαράς προσερχόμενος στα γραφεία του κόμματος, μετά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών και παρέπεμψε στην ανακοίνωση του νέου πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή